Mercato (2012-2014)
- zahor
- Juventino
Z jednej strony masz rację, ale pamiętaj że mówimy o przebudowie, a nie wyprzedaży. Przebudowa polega na tym że wywala się graczy słabych, starych, niepotrzebnych i wypalonych, a następnie buduje się drużynę wokół jakiegoś szkieletu, składającego się z dobrych i stosunkowo młodych graczy. I dla mnie akurat przykładem gracza którego w Liverpoolu należałoby zostawić jest Luis Suarez. Jeżeli włodarze klubu na poważnie myślą o powrocie do Europy to, biorąc pod uwagę że o miejsce w LM z Anglii jest teraz trudniej niż kiedykolwiek, nie mogą się go pozbyć. W przeciwnym razie to będzie oznaczać że kibice tego zespołu na dobre muszą się pogodzić z rolą średniaka.Tacchinardi. pisze:Czy wy uważacie, że amerykańcy właściciele Liverpoolu są porównywalni do szejków? Oni nie traktują klubu jak zabawkę. Klub dokonał fatalnych transferów (Caroll, Downing, Henderson) i mają duże straty. Jak chcą przebudować drużynę (drugi raz) to potrzebne im są pieniądze, a te mogą wpłynąć za sprzedaż Suareza. Gdyby nie transfer Torresa byłoby jeszcze gorzej (50 mln przypomnijmy). ) Te wasze 0% szans to możemy mieć na C. Ronaldo, a wy wyjeżdżacie tutaj "nie mamy szans bo jest dobry".
Jest to założenie kluczowe, bo do tej pory nie było chyba okienka w którym udałoby się sprzedać (podkreślam - sprzedać) chociaż połowę niepotrzebnych graczy.yanquez pisze: Ale najważniejsze - po każdym punkcie należy dopisać: "jeżeli znajdziemy w ogóle jakiegoś łosia".
Jakby Marotta kupił za 20 baniek gwiazdkę ligi rosyjskiej, która od półtora roku siedzi na ławie/trybunach i 29-letniego przecinaka ze zrytą banią, który całe życie pałęta się po przeciętnych klubach, to zgaduję że nie byłbyś zachwycony. Więc nie wymagaj żeby sam teraz znalazł takiego frajera. 15 za tych dwóch brałbym w ciemno.iltalismano pisze: Sam Melo i Krasic powinni nam przynieść 20 milionów.
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2012, 23:02 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Rewelacyjnie? Raczej tanio jak w Biedronce.yanquez pisze:
Jeśli za tą ósemkę będzie 20-25, to będzie rewelacyjnie.
Sprzedaż powyższej 8 za mniej niż 30 milionów będzie tragiczne z ekonomicznego pkt widzenia. Sam Melo i Krasic powinni nam przynieść 20 milionów.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Melo + Krasić nie dadzą w życiu 20 (jeżeli w ogóle damy radę ich opchnąć). 20-25 za wszystkich to będzie super wynik. Do tego będziemy mieli może drugie tyle na transfery. Suma sumarum modlę się o łączną kwotę 50milionów euro, ale wątpię, czy aż tyle będziemy mieli dostępne po sprzedażach.iltalismano pisze:Rewelacyjnie? Raczej tanio jak w Biedronce.yanquez pisze:
Jeśli za tą ósemkę będzie 20-25, to będzie rewelacyjnie.
Sprzedaż powyższej 8 za mniej niż 30 milionów będzie tragiczne z ekonomicznego pkt widzenia. Sam Melo i Krasic powinni nam przynieść 20 milionów.
A w ogóle, to zrypana dyskusja. Na sprzedażach zarobimy malutko Chłopcy.
Melo mówi 'Solo Galata' i Marotta mięknie. 9 za Melo będzie ok. Wliczając 1,5 mamy 10,5. Dla ludzi twardo stąpającym po ziemi - bajka.francois pisze:Myślę, że po udanym sezonie w Turcji na pewno znajdzie się kupiec, który wyłoży za niego przynajmniej 12-13 mln. A wtedy to i Galata zmięknie.annihilator1988 pisze:Zapewne wiecie, że Turcy są skłonni zapłacić za Melo od 7 do 8 mln euro. W mojej ocenie jest to oferta godna pożałowania. Jeżeli nie stać ich na wydanie tych 11-13 mln euro, to zawsze może zrobić to np. Malaga. Innym wariantem, jest wysondowanie czy Arsenal nadal jest zainteresowany usługami środkowego pomocnika.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:badecki pisze:8. Iaquinta - 3 mln EUR
Jeżeli ktoś zgodzi się przygarnąć Iaquintę za darmo (tak żeby Marotta nie musiał wypłacać miliona € jako golden handshake), to Agnelli powinien go całowac po rękach.
- Dolce Vita
- Juventino
Ciekaw jestem co zrobi Brendan Rodgers...czy będzie koniecznie chciał zatrzymać sobie w klubie Suareza czy jednak nie będzie mu stał na przeszkodzie przy odejściu. W sumie nie zdziwiłbym się wcale gdyby go nie puścił bo jaki byłby sens przychodzić do klubu, który ma ambicje wrócić do ligowej czołówki i od razu sprzedawać kluczowego gracza i gwiazdę zespołu. Jak się tak na spokojnie zastanowić to na chwilę obecną jest mała szansa na sprowadzenie kogokolwiek z obecnych kandydatów do gry u nas... Cavani (cena, De Laurentiis), Higuain (Mou nie chce go oddać, on nie chce podobno odchodzić z Realu), RvP (Wenger może robić problemy), Suarez (nowy trener w Liverpoolu, sam Luis swego czasu stwierdził, że chce pozostać na Anfield), Dzeko (Mancini twierdzi, że nikogo do ataku nie kupi i nikogo nie sprzeda bo i po co właściwie?). Chyba mimo wszystko najpewniejszy byłby w owej sytuacji Dzeko pod warunkiem, że City jednak go puści (pewnie kupując kogoś ze wspomnianych wcześniej graczy). No i jednak Robin...przy megaszczęściu też może okazać się najbardziej realny z tego grona oprócz Bośniaka. Swoją drogą ponoć Arsenal chce zastąpić Robina piłkarzem, którego już kiedyś wspominałem jako potencjalne wzmocnienie - Seydou Doumbię. Ciekawe jakby Iworyjczyk sobie poradził w topowej lidze. Ja jestem zwolennikiem jego talentu i myślę, że pasowałby zarówno do Arsenalu jak i do Juve. Może rozsądnym wyjściem przy fiasku sprowadzenia obiecanej gwiazdy byłoby postaranie się o dwóch perspektywicznych graczy dajmy na to Doumbia i De Jong... umiejętności z pewnością mają, a i gracze z Holandii i Wybrzeża Kości Słoniowej raczej problemów z aklimatyzacją nie powinni u nas mieć.
- Szilgu
- Juventino
Bardzo realne... Wygląda to bardziej tak (moim zdaniem):badecki pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
2. Krasic = 10 mln EUR
3. Elia = 8 mln EUR
4. Felipe Melo = 8 mln EUR
5. Ziegler = 3 mln EUR (tutaj decyzja Fenerbahce już zapadła)
6. Motta = 3 mln EUR
7. Martinez - 6.5 mln EUR (kierunek: Ameryka Południowa)
8. Iaquinta - 3 mln EUR
1.Matri/Quag 13mln
2.Krasic 7mln
3. Elia 4-5 mln
4. Melo 9mln
5. Ziegler 3mln
6. Motta 1-2mln
7. Martinez 3mln
8. Iaquinta za darmo lub na trybuny.
No to z twoich 50mln zostaje 40. W dodatku nie wierzę, że sprzedamy wszystkich. Nie zdziwię się jeśli Martinez, Iaquinta i Motta pojdą na wypożyczenie. To samo Elia. Tiago też liczyliście co okienko transferowe, a Atletico sobie jaja robiło. Wyjdzie góra 35mln, licząc sprzedaż Matriego.
- Dobry Mudżyn
- Juventino
pan Zambrotta pisze:panowie o co ta cała dyskusja? przecież już dawno napisałem że najrozsądniejszym zakupem będzie suarez. podajcie mi jakiś inny zbiór przykładów , a chętnie oblicze kogo następnie powinniśmy kupić
algorytm ahp sprawdza się w tym wypadku znakomicie
Hmm. Dżeko, Jovetić, Torres i Leandro Damiao

A co do Doumbii - zapomnijcie - nawet sie nim nie interesujemy. A co do Melo, powinnismy jednak zaczynac rozmowy od 10 mln. Trzeba sie szanowac,nie? :roll:
BESTER MANN, BESTEEER !

- Pan Mietek
- Juventino
1. 0 (bo nie odejdą)badecki pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
2. Krasic = 10 mln EUR
3. Elia = 8 mln EUR
6. Motta = 3 mln EUR
8. Iaquinta - 3 mln EUR
2. 4-5
3. 3-4
4. 8-10
5. 3-4
6. 1
7. 0
8. 0
Co daje 19-24 mln.
Albo mi się zdaje albo Loremaster wiecznie żywy......
EDIT:
Doumbia? Fajny murzyn ale za mały.
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2012, 01:09 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 3 razy.
- Dolce Vita
- Juventino
Strasznie pesymistyczne te twoje wyliczenia. Moim zdaniem kebaby nie powinny grymasić i skoro Melo się sprawdził i jest u nich liderem to niech bez marudzenia dają ustalone 13 melonów. Za Krasicia próbowałbym jednak ugrać te 6-8 mln. Co do Elii się zgadzam. Reszta właściwie też bez większych zarzutów. Powiem Wam, że dziwi mnie aż tak niska cena za Zieglera. Ja rozumiem, że przyszedł do nas za friko, ale jednak w Turcji gra dobrze z tego co wiemy więc te 3 mln to strasznie mało. Chociaż tą piątkę żeby chcieli wysupłać za niego.Mietson pisze: 1. 0 (bo nie odejdą)
2. 4-5
3. 3-4
4. 8-10
5. 3-4
6. 1
7. 0
8. 0
To nie NBA, murzyn jest w sam razMietson pisze:Doumbia? Fajny murzyn ale za mały.

Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2012, 01:07 przez Dolce Vita, łącznie zmieniany 1 raz.
- pan Zambrotta
- Juventino
1. 0 (bo nie odejdą)badecki pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
2. Krasic = 10 mln EUR
3. Elia = 8 mln EUR
6. Motta = 3 mln EUR
8. Iaquinta - 3 mln EUR
2. 6-10 mln
3. 0 (wypożyczenie)
4. 8-10
5. 3
6. 0
7. 0
8. 0
14-20 mln euro. Ktoś zaraz wyskoczy z tekstem, ze "za malo". Ja pamiętam jak na mnie naskakiwano, że za samego Melo przecież dostaniemy 13-15 mln :lol: Pójdzie jeszcze Ziegler i Krasić, reszta rozwiązanie kontraktu, ew. EE wypożyczenie z opcją wykupu.
- Pan Mietek
- Juventino
To nie ja jestem pesymistyczny - to Wy jesteście optymistyczni. Melo i Ziegler idą tanio bo Turcy dobrze wiedzą, że u nas są niechciani.Dolce Vita pisze:Strasznie pesymistyczne te twoje wyliczenia. Moim zdaniem kebaby nie powinny grymasić i skoro Melo się sprawdził i jest u nich liderem to niech bez marudzenia dają ustalone 13 melonów. Za Krasicia próbowałbym jednak ugrać te 6-8 mln. Co do Elii się zgadzam. Reszta właściwie też bez większych zarzutów. Powiem Wam, że dziwi mnie aż tak niska cena za Zieglera. Ja rozumiem, że przyszedł do nas za friko, ale jednak w Turcji gra dobrze z tego co wiemy więc te 3 mln to strasznie mało. Chociaż tą piątkę żeby chcieli wysupłać za niegoMietson pisze: 1. 0 (bo nie odejdą)
2. 4-5
3. 3-4
4. 8-10
5. 3-4
6. 1
7. 0
8. 0
Krasić? Koleś nie gra prawie wcale, za takiego gracza to wiele nie ugramy. Na kota w worze wielu chętnych nie znajdziesz.
Nie dla Antka. Temat wałkowany kilkukrotnie. Sądzę, że Conte nie patrzy na zawodników mniejszych niż 185 cm (wyjątek: Falcao)Dolce Vita pisze:To nie NBA, murzyn jest w sam razMietson pisze:Doumbia? Fajny murzyn ale za mały.nie narzekaj.

Rozwijając Twoją wypowiedź, to spora część ludzi popełnia kilka zasadniczych błędów:zahor pisze:Jakby Marotta kupił za 20 baniek gwiazdkę ligi rosyjskiej, która od półtora roku siedzi na ławie/trybunach i 29-letniego przecinaka ze zrytą banią, który całe życie pałęta się po przeciętnych klubach, to zgaduję że nie byłbyś zachwycony. Więc nie wymagaj żeby sam teraz znalazł takiego frajera. 15 za tych dwóch brałbym w ciemno.
1. Wyliczają potencjalną kwotę odstępnego biorąc pod uwagę to ile wcześniej zapłacono za gracza.
2. Wydaje im się, że piłkarza można odpowiednio zapakować w pudełko podpisane "niepokonany tytan" albo "25-letni obiecujący skrzydłowy, dobry drybler" i nabrać na to jakiegoś głąba, który nawet nie pofatyguje się, żeby sprawdzić takiego piłkarza. Umiejętność sprzedawania oznacza umiejętność wytargowania kilku procent więcej na graczu a nie jakieś magiczne sztuczki.
3. Przekonanie rodem z FIFY że na każdego piłkarza można znaleźć nabywcę. Rzecz w tym, że są tacy gracze, których ktoś przygarnie co najwyżej za darmo a i to tylko wtedy jak się zgodzi na odpowiednio niskie zarobki.
Pomyłka, miałem na myśli zawodników obserwowanych na pozycję ŚRODKOWEGO NAPASTNIKA.Dolce Vita pisze:W takim razie idąc twoim tokiem rozumowania to Antoni nie powinien wogóle znać nazwiska GiovincoMietson pisze: Nie dla Antka. Temat wałkowany kilkukrotnie. Sądzę, że Conte nie patrzy na zawodników mniejszych niż 185 cm (wyjątek: Falcao).
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2012, 01:20 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dolce Vita
- Juventino
W takim razie idąc twoim tokiem rozumowania to Antoni nie powinien wogóle znać nazwiska GiovincoMietson pisze: Nie dla Antka. Temat wałkowany kilkukrotnie. Sądzę, że Conte nie patrzy na zawodników mniejszych niż 185 cm (wyjątek: Falcao)
- badecki
- Juventino
Szikit pisze:No to z twoich 50mln zostaje 40..badecki pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
2. Krasic = 10 mln EUR
3. Elia = 8 mln EUR
6. Motta = 3 mln EUR
8. Iaquinta - 3 mln EUR
Tyle, że to nie moje wyliczenia, tylko że wczoraj:Mietson pisze:Albo mi się zdaje albo Loremaster wiecznie żywy......
wyjdzie z tego taka a nie inna suma.badecki pisze:Calciomercato w swojej wyliczance pokalkulował sobie, że:
Inna sprawa, że:
Na pewno nie odejdą do Rosji (jak mówiło się o tym pierwszym), raczej stawiałbym na to, że któryś z tej dwójki zostanie włączany w transakcje wymienną, jeśli takiej dokonamy na włoskim podwórku.Mietson pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
1. 0 (bo nie odejdą)
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
pan Zambrotta pisze:1. 0 (bo nie odejdą)badecki pisze: 1. Matri bądź Quagliarella = 15 mln EUR
2. Krasic = 10 mln EUR
3. Elia = 8 mln EUR
6. Motta = 3 mln EUR
8. Iaquinta - 3 mln EUR
2. 6-10 mln
3. 0 (wypożyczenie)
4. 8-10
5. 3
6. 0
7. 0
8. 0
14-20 mln euro. Ktoś zaraz wyskoczy z tekstem, ze "za malo". Ja pamiętam jak na mnie naskakiwano, że za samego Melo przecież dostaniemy 13-15 mln :lol: Pójdzie jeszcze Ziegler i Krasić, reszta rozwiązanie kontraktu, ew. EE wypożyczenie z opcją wykupu.
Skoro lecimy coraz niżej to:
1.0
2.2
3.0
4.8
5.1
6.0
7.0
9.0
Nie liczmy na więcej niż 11 milionow.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.