Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 maja 2012, 13:18

Zauważyłem, że na Weszło zbierają od paru tygodni pytania do Zbigniewa Bońka więc postanowiłem spróbować szczęścia.

Myśli Pan, że Prandelli na Euro powinien wykorzystać wracające ostatnio w wielkim stylu ustawienie z trójką obrońców? Juventus ma teraz mocną trójkę stoperów, która świetnie się uzupełnia, jest bogactwo dobrych pomocników w lidze jak Nocerino, De Rossi, Marchisio, Montolivo, Pirlo... Jak Pan w ogóle widzi ustawienie i skład Italii na turniej w Polsce i na Ukrainie?

- Szczerze powiem, że tematem Euro we Włoszech nikt tak bardzo nie żyje. Na razie pozostało kilka dni do zakończenia ligi włoskiej, a sytuacja w niej jest tak zagmatwana, że o niczym innym się nie dyskutuje. Co do Prandellego to znam go dobrze i wiem, że preferuje ustawienie 4-2-3-1 albo 4-4-2 i wątpię, by nagle chciał jakoś szczególnie majstrować przy drużynie, która przecież całkiem dobrze funkcjonuje.

Ja Prandellego za dobrze nie znam, ale przynajmniej wiem jakim ustawieniem najczęściej gra jego kadra.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:25

http://football-italia.net/18774/italy- ... -euro-2012
Prandelli oglosil 32-osobowa kadre na Euro.

Goalkeepers: Buffon (Juventus), De Sanctis (Napoli), Sirigu (Paris St. Germain), Viviano (Palermo);

Defenders: Abate (Milan), Astori (Cagliari), Balzaretti (Palermo), Barzagli (Juventus), Bocchetti (Rubin Kazan), Bonucci (Juventus), Chiellini (Juventus), Criscito (Zenit San Pietroburgo), Maggio (Napoli), Ogbonna (Torino), Ranocchia (Inter);

Midfielders: Cigarini (Atalanta), De Rossi (Roma), Diamanti (Bologna), Giaccherini (Juventus), Marchisio (Juventus), Montolivo (Fiorentina), Thiago Motta (Paris St. Germain), Nocerino (Milan), Pirlo (Juventus),Schelotto (Atalanta), Verratti (Pescara);

Forwards: Balotelli (Manchester City), Borini (Roma), Cassano (Milan), Destro (Siena), Di Natale (Udinese), Giovinco (Parma)

Tak wiec siedmiu Juventinich, do tego 'mozliwe-ze-nasi' Giovinco i (chyba troche niespodziewanie) Verratti. Boli brak powolania dla Matriego czy Quaga, szczegolnie, ze ten atak wyglada tak, a nie inaczej. No i De Ceglie tez by mogli wlaczyc :evil:
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 20:29 przez bendzamin, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:29

Ani Matri, ani Quaq(dzięki, poprawione :prochno: ) mimo wszystko nie zasłużyli na powołanie. Choć przy Borinim w kadrze... :?
Za to szkoda, że nie ma PDC, w ostatnim półroczu pokazywał formę, która powinna mu dać przynajmniej szeroką kadrę. No ale cóż, może za 2 lata pojedzie(Jeśli to utrzyma :))
Natomiast przyjemne niespodzianki to Veratti i Giaccherini. Oby tylko udało się zaklepać tego pierwszego jak najszybciej
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 20:49 przez SKAr7, łącznie zmieniany 3 razy.

filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:30

bendzamin pisze:http://football-italia.net/18774/italy- ... -euro-2012

Tak wiec siedmiu Juventinich, do tego 'mozliwe-ze-nasi' Giovinco i (chyba troche niespodziewanie) Verratti. Boli brak powolania dla Matriego czy Quaga, szczegolnie, ze ten atak wyglada tak, a nie inaczej.
co ty gadasz, powołany atak robi wrażenie. pamiętajcie że narazie 32 graczy jest powołanych na obóz przygotowawczy a na euro pojedzie 23. Tak więc z ataku ktoś na pewno ubędzie. Tak czy siak atak naprawde jest silny: Balotelli Cassano, a jest jeszcze przecież di Natale i Giovinco (którego osobiście widze bardziej w pomocy)

BarMos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:34

Mnie dziwi brak powołania dla Pepe, który cały czas był w kręgu zainteresowania selekcjonera. Co do Matriego i FQ to zgadzam się, że nie zasłużyli na powołanie, bo 10 goli jak w przypadku Matriego to stanowczo za mało, żeby myśleć o wyjeździe na Euro.

Amarillo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:36

SKAr7 pisze:Ani Fabio, ani Quaq mimo wszystko nie zasłużyli na powołanie. Choć przy Borinim w kadrze... :?
Zakładam, że miało być ani Fabio, ani Matri. Nie czepiam się, po prostu wygląda to zabawnie :wink:

Co do składu wygląda całkiem przyzwoicie. Trochę mnie zaskoczyło powołanie Diamantiego, faktycznie taki dobry ? No i ten młody Verratti... Jeśli mamy go kupić to lepiej przed Euro, bo wtedy jego cena może skoczyć niepomiernie (zakładając że znajdzie się w kadrze na Mistrzostwa)

Sapere Aude!
pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 20:44

Szkoda, że De Ceglie nie ma. Zasłużył na to, bo ostatnimi czasy grał bardzo dobrze. Ehhh... Nie ma Tottiego i Alexa.
Verratti - mega zaskoczenie :shock:
Siedmiu Juventiti, z czego sześciu będzie grało w pierwszym składzie. :dance:
PS. Dopiero teraz zauważyłem, że Pepe nie ma na liście. Ostatnio jest bez formy, ale sądzę, że w szerokiej kadrze powinno być miejsce dla niego. Fabio też powinien dostać szansę.

Obrazek
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 21:15

pablo1503 pisze:PS. Dopiero teraz zauważyłem, że Pepe nie ma na liście. Ostatnio jest bez formy, ale sądzę, że w szerokiej kadrze powinno być miejsce dla niego. Fabio też powinien dostać szansę.
Pepe nie pasuje do 4-3-1-2 i chyba wtym problem leży.
Minusy: Balotelli, brak Matriego, Fabio (dobra nie jestem obiektywny), dziwi też brak Osvaldo czy Marchettiego (mimo że ten drugi chyba ani raz nie był powołany)
Szok (raczej pozytywny) - Di Natale, Verratti, Giaccherini :shock: no ale pamiętajmy że kilku wypadnie (choć pewnie nie Di Natale). Hmm coś mało "9", ale to już taka taktyka selekcjonera.

yanquez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 21:26

Wspaniała sprawa z Giaccherinim. Niesamowita historia - gracz wyciągnięty z piłkarskich bagien i nizin, a tu proszę - reprezentacja! Gratulacje EG!

Brakuje mi bardzo DeCeglie. Myślę, że nie jest w gorszej dyspozycji od Balzarettiego, czy Criscito.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 21:46

Podoba mi się pewna konsekwencja - nie ma Matriego, Pazziniego i Quagli: wszystkich trzech.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Bartek88

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 21:52

@D@$ pisze:
pablo1503 pisze:PS. Dopiero teraz zauważyłem, że Pepe nie ma na liście. Ostatnio jest bez formy, ale sądzę, że w szerokiej kadrze powinno być miejsce dla niego. Fabio też powinien dostać szansę.
Minusy: Balotelli, brak Matriego, Fabio (dobra nie jestem obiektywny),
Dokladnie, nie jestes :P
Nie wiem co Matri moglby wniesc do reprezentacji procz marnowania setek ? :lol:
Jeszcze wam sie glupio zrobi jak Balotelli zacznie strzelac bramki na tych mistrzostwach :wink:

KLIK ==>www
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 21:56

yanquez pisze:Wspaniała sprawa z Giaccherinim. Niesamowita historia - gracz wyciągnięty z piłkarskich bagien i nizin, a tu proszę - reprezentacja! Gratulacje EG!
Mi się wydaje że w ostatecznej kadrze mimo wszystko się chyba nie znajdzie. Pomoc to moim zdaniem najsilniejsza formacja w kadrze Włoch i dla Giaccheriniego raczej miejsca zabraknie. Co oczywiście nie zmienia faktu że rok temu nikt nie był w stanie przewidzieć że ten piłkarz znajdzie się chociaż w szerokiej kadrze.
yanquez pisze: Brakuje mi bardzo DeCeglie. Myślę, że nie jest w gorszej dyspozycji od Balzarettiego, czy Criscito.
Może i nie był, ale obecnie jest kontuzjowany. Wiemy jak to u niego jest z tymi kontuzjami. Co prawda kibice Juventusu pewnie wierzą że uda mu się wrócić i szybko wróci do formy, ale jednak Prandelli musi być obiektywny.
Łukasz pisze:Podoba mi się pewna konsekwencja - nie ma Matriego, Pazziniego i Quagli: wszystkich trzech.
Prawdę mówiąc to nie wiem czy nie powinien tam pojechać jeden z trzech. Do RPA pojechali prawie sami bramkowpychacze i żaden kreatywny napastnik, tutaj trochę boję się przegięcia w drugą stronę.
Bartek88 pisze:
@D@$ pisze:
Minusy: Balotelli, brak Matriego, Fabio (dobra nie jestem obiektywny),
Dokladnie, nie jestes :P
I to skrajnie :D Ja też nie jestem fanem młodego Mu... Włocha, ale jego brak w szerokiej kadrze byłby skandalem.
Bartek88 pisze: Nie wiem co Matri moglby wniesc do reprezentacji procz marnowania setek ? :lol:

Pół roku temu dyskusje nt. "Matri na Euro" miały sens. Obecnie, kiedy w kolejce do gry jest za Quagliarellą i Borriello nie miał nawet co liczyć na powołanie. A co do tych setek - marnować to marnował ich sporo zawsze, problemem jest to że ostatnio przestał - bo piłka przestała go szukać w polu karnym.

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 23:11

Strasznie podoba mi się to co zrobił Prandelli. Do szerokiej kadry powołał ludzi w formie, rezygnując przy tym, ze swojego ulubieńca i wydawałoby się pewniaka do wyjazdu, Pazziniego. Szkoda, że Lippi 2 lata temu nie zrobił tego samego. W ogóle, kadra wyjade się bardzo dobra i oczekuję jakiejś niespodzianki. Wszyscy kluczowi gracze są w wysokiej/bardzo wysokiej formie (chociaż wolałbym, żeby to był już rok 2014, bo Euro fajne, ale traktuję to jako jakiś tam turniejek, MŚ to jest prestiż). Coś podobnego miało miejsce przed MŚ06. Trzon: Buffon, Chiellini, Barzagli, Pirlo, Marchisio, De Rossi, Cassano.

@D@$ pisze:Pepe nie pasuje do 4-3-1-2 i chyba wtym problem leży.
Niby Włosi w eliminacjach grali 4-3-1-2, ale ja nie wiem czy Prandelli nie będzie chciał przenieść ustawień Conte na kadrę. Jest tu gracz podobny do Pepe - Diamanti, o wiele lepszy z przodu i dodatkowo w wysokiej formie. Nawet cieszyłbym się z ustawienia 3-5-2, trójka obrońców z Turynu, środek pomoc jak w Juventusie, a zamiast Vidala, b2b De Rossi, który uwielbia walczyć, wchodzić wślizgami i w tym sezonie wróciła jego forma, na prawej stronie Maggio, który jest stworzony do tego ustawienia. Atak, na pewno Cassano. 4-3-3 również może wyglądać ciekawie, gdy się z przodu ma takich piłkarzy jak Cassano, Balotelli, Giovinco, Di Natale.
zahor pisze:Prawdę mówiąc to nie wiem czy nie powinien tam pojechać jeden z trzech. Do RPA pojechali prawie sami bramkowpychacze i żaden kreatywny napastnik, tutaj trochę boję się przegięcia w drugą stronę.

Di Natale, to nie jest kreatywny napastnik?

Amarillo pisze:Trochę mnie zaskoczyło powołanie Diamantiego, faktycznie taki dobry ?
Diamanti rozegrał naprawdę bardzo dobry sezon, a teraz dodatkowo jeszcze forma rosła z meczu na mecz. Jakby tu znalazł się Pepe, a nie byłoby Diamantiego, to dopiero byłaby niesprawiedliwość.

SKAr7 pisze:Ani Matri, ani Quaq(dzięki, poprawione :prochno: ) mimo wszystko nie zasłużyli na powołanie. Choć przy Borinim w kadrze... :?
?
pablo1503 pisze:Ehhh... Nie ma Tottiego i Alexa.
Ależ zaskoczenie. Poza tym, Totti sam zrezygnował z reprezentacji po MŚ2006, więc Prandelli musiałby go przekonywać.

pablo1503 pisze:Fabio też powinien dostać szansę.
Nie, nie powinien.

Vojtimar

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 23:19

Brakuje mi Pepe. De Ceglie czy Quag mogli dostać szansę, ale nie dostali i też pretensji mieć nie można, bo kilka bramek czy kilka tygodni dobrej gry to, niestety, jednak za mało widocznie.

Ale kadra naprawdę mi się podoba. Nie spodziewałem się Diamantiego, Ogbonny i Verattiego zupełnie. Ciekawe czy się przebiją na wyjazd. Musimy zaklepać tą gwiazdę z Pescary jak najszybciej, tuż przed Euro. Najlepiej razem z Giovinco.

Fajnie że Prandelli nie bał się odstawić niektórych u których forma kuleje. Pytanie czy nowi udźwigną presję i dadzą radę. Ja nie ukrywam że świadomie liczę na złoto Italii. Są w stanie tego dokonać.

Z Juve na dobre i złe!
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 maja 2012, 23:24

De Rossi pisze:
zahor pisze:Prawdę mówiąc to nie wiem czy nie powinien tam pojechać jeden z trzech. Do RPA pojechali prawie sami bramkowpychacze i żaden kreatywny napastnik, tutaj trochę boję się przegięcia w drugą stronę.

Di Natale, to nie jest kreatywny napastnik?
No dobra, wyraziłem się nieprecyzyjnie, i to nawet podwójnie :oops: Jeżeli liczymy Di Natale do napastników kreatywnych, do nich zaliczamy również Quagliarellę który w Neapolu nie był ustawiany w roli najbardziej wysuniętego napastnika tak jak w Juve, to i tak mamy jeszcze Pazziniego, Iaquintę i Gilardino. W tamtym zespole zdecydowanie zabrakło mi polotu w pierwszej linii. Brakowało Del Piero, Tottiego czy Cassano.

Druga sprawa - Di Natale zakwalifikowałem pierwotnie do bramkowpychaczy bo ten gracz jednoznacznie kojarzy mi się z rolą wysuniętego snajpera do ustawienia z jednym napastnikiem. Wiem że zdarzało mu się grać z kolegami w ataku, wiem że gość umie dużo więcej niż wykorzystywać dogodne sytuacje, ale mimo wszystko nie wiem czy pasuje do schematu Prandellego w którym, jak mi się zdaje, nikt tak naprawdę nie jest tylko od strzelania goli, każdy napastnik ma też umieć rozegrać piłkę, zagrać klepkę, cofnąć się czy obsłużyć podaniem. Ale to już takie moje prywatne, niczym na dobrą sprawę nie poparte przemyślenia.

ODPOWIEDZ