Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 16:50

zahor pisze:wcale nie jest powiedziane że transfer nie okaże się strzałem w stopę i Antek nie będzie wolał kombinować ze skrzydłowym w środku pola.
Nie jest to przecież jakieś taktyczne dziwadło. Cytowałem tu przed sezonem teksty o upodobaniach taktycznych Conte i była tam mowa o skrzydłowych (w 4-4-2), którzy muszą często pomagać zagęszczać środek pola. Gdyby ostatnio przeciwnikiem nie była słabiutka Novara, ale np Milan raczej zagrałby Pazienza.

Ładnie to tu widać:
http://www.football-lineups.com/lineup/251046/
zahor pisze:Natomiast o Marrone ja na przykład nie wiem absolutnie nic. Nie pamiętam czy kiedykolwiek w życiu widziałem mecz z jego udziałem, w pamięć mi w każdym razie nie zapadł. W Sienie nie narobił żadnego szału, teraz Antek też jakoś zbyt chętnie po niego nie sięga więc zgaduje, że nie robi szału.
Nie oglądałeś meczu CI z Bologną? Marrone zagrał bardzo przyzwoicie.

bastek13

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 17:11

Nie desperuję - jeszcze. Ale nie ma się też co ekscytować nowymi nabytkami, mając w worku ciągle sporo złomu na sprzedaż. Nie będę polemizować, że skład jest kompletny i nie wymaga wzmocnień bo wiemy jak jest. Mam nadzieję Deszczowy, że twoje słowa okażą się prorocze i pożegnamy Mottę i Krasica, a i kilku następnych z chęcią bym dorzucił.

Wracając do tematu Caceresa - wypożyczenie jak najbardziej. Dodatkowo zna się z częścią ekipy jak i z samą ligą, więc i z aklimatyzacją nie będzie problemu.

Juventus był nieprawdopodobnie silny, tak wielki i mocny jak pełen talentów. Już samo stanie koło nich w tunelu było onieśmielające.
~G. Neville
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 17:13

alina pisze: Nie jest to przecież jakieś taktyczne dziwadło. Cytowałem tu przed sezonem teksty o upodobaniach taktycznych Conte i była tam mowa o skrzydłowych (w 4-4-2), którzy muszą często pomagać zagęszczać środek pola. Gdyby ostatnio przeciwnikiem nie była słabiutka Novara, ale np Milan raczej zagrałby Pazienza.
Co innego skrzydłowy zagęszczający środek przy ustawieniu 4-4-2, tak jak grał np. Perrotta w 2006 roku, a co innego wystawienie typowego ofensywnego skrzydłowego w środku pola. Zresztą jak się patrzy na tego linka, którego podałeś, to nie sposób nie zauważyć że Conte mocno eksperymentował - skrzydłowego przesuwa na środek pola, potem Del Piero idzie na szpicę, ale to był tylko Puchar Włoch - dobre miejsce i pora na eksperymenty (odnośnie Twojego pytania - nie widziałem akurat tego meczu, jak wróciłem do domu to już była dogrywka). Natomiast my tu mówimy o ewentualnych rozwiązaniach, które z dużym prawdopodobieństwem będzie trzeba wdrażać w meczach ligowych, być może nawet tych najważniejszych - a tam już wolałbym żeby nie było aż takich kombinacji.
francois pisze: Jeśli Conte i Marotta oddadzą Pazienzęza bezcen żeby kupić Pizarro to będzie ich drugi po Zieglerze gwóźdź do trumny...
Ja bym powiedział że trzeci, bo Elię zamiast Bastosa/Vargasa też ciężko uznać za trafiony manewr. Na usprawiedliwienie Conte można dodać że Pazienza i Pizarro to piłkarze o różnych charakterystykach, co nie zmienia faktu że jednak przydałby się solidny zmiennik Marchisio, a przede wszystkim Vidala. Naszą największą przewagą w tej chwili jest świetny odbiór piłki daleko od bramki. Widać było to chociażby w meczu z Udinese, kiedy piłkarze rywala po przekroczeniu linii środkowej właściwie nie wiedzieli co mają robić, gubili się i sami oddawali piłkę. To właśnie dlatego mimo dość niepewnie grających Chielliniego i Bonucciego tracimy mało goli. Trzeba sobie uzmysłowić fakt, że ewentualny spadek jakości na tej pozycji odczujemy chyba najbardziej stąd nie wiem po co pomysł pozbywania się Pazienzy. Mówi się że gość chce grać w pierwszym składzie, ale ja w to nie wierzę - czy jak przychodził do Juventusu, który miał grać 4-4-2 to spodziewał się miejsca w wyjściowej jedenastce? Wątpię.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 17:45

Nie wyobrażam sobie oddanie w takim momencie Pazienzy. Facet nie gra dużo, ale jeśli już pojawia się na boisku to mimo wszystko gra bardzo przyzwoicie. Mamy bardzo wąski środek pola. A te 2 mln €, które mielibyśmy dostać za niego chyba nie są nam na gwałt potrzebne. Zostawmy chłopaka w spokoju, bo to solidny zmiennik.

Media podają, że Caceres w Juventusie w ciągu 48 godzin. Byłoby wspaniale.

Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 17:51

zoff pisze:Media podają, że Caceres w Juventusie w ciągu 48 godzin. Byłoby wspaniale.
Fap fap fap :D
Co do Pazienzy - podobno Conte w niego wierzy - chociaż jego kombinowanie z taktyką byle nie wystawić Pazienzy od pierwszej minuty wskazuje na co innego.

annihilator1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 17:59

zoff pisze: Media podają, że Caceres w Juventusie w ciągu 48 godzin. Byłoby wspaniale.
Gdybyś zarzucił linkiem to było by miło, nigdzie nie mogę znaleźć podobnej informacji, a chciałbym przeczytać coś więcej na ten temat, jeżeli jest to możliwe

sikor.29

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 18:15

Uważam że transfer Borriello na tych warunkach to dobry interes. Ale przyjście Pizzaro to pomyłka, nawet za grosze. Na Football italia piszą o zainteresowaniu Napoli Candrevą. I to jest piłkarz w którego się powinno zainwestować a nie stary romanista. O poprzednim transferze Napoli, czyli Vargasie nie mówię. Gość jest o klasę lepszy niż Boriello, młodszy i moim skromnym zdaniem bankowo wypali. A my zamiast kupować młodych piłkarzy interesujemy się wypalonym Pizarro. Tak więc Boriello na plus, to samo Caceres jeśli przyjdzie. Ale pomocnika powinniśmy kupić z przyszłością. Bo skoro nie gramy w pucharach, to nawet przy odejściu Pazienzy, kontuzja jednego środkowego nie powinna być katastrofą. Bo w odwodzie byłby ten przyszłościowy typu Candreva, gość z Cagliari, czy w marzeniach Montolivo. A z Pizarro jak z Tonim będzie. Dwa razy wejdzie od początku, na parę końcówek, a kontrakt na półtora roku minimum dostane. Nie tedy droga. Drogę na to okienko pokazuje Napoli. Kupować konkretnie, a nie półśrodki , byle do lata. A potem płaczemy że drewniani nie chcą odchodzić , że pijawki. Napoli gra w CL , a tam jakoś nie wpadają na genialne pomysły żeby kupować na wyprzedażach. A kadrę mają moim zdaniem słabszą niż my. kasy mają tez mniej. To przecież oni powinni polować na okazję. A kto poluje? My. Nie udzielam się na forum ale wkurzyłem się. Pewnie jeszcze odejdzie tylko Drewniany nr 1, bo reszcie u nas dobrze , nakupujemy z 4 graczy w tym jeden Caceres konkretny i zostaniemy w lato z kadrą 30-kilku piłkarzy w tym z 10 drewnianych. Meksyk. Pozdrawiam.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 18:39

Candreva? Ten sam który jest niepotrzebny w Udinese i czwarty rok tuła się po wypożyczeniach? Ten który był u nas jak zmierzaliśmy pewnym krokiem po siódme miejsce i niczym specjalnym się nie wyróżnił? Gość który w kadrze Włoch zagrał dwa mecze o pietruszkę, w dodatku ponad dwa lata temu? Facet którego nie chcieli nawet w Parmie? To jest Twoim zdaniem "konkretny zakup", a nie półśrodek? Nazywasz przyszłościowym gościa, któremu za dwa miesiące stuknie ćwierć wieku, a na palcach jednej ręki można policzyć międzynarodowe mecze które rozegrał w seniorskiej piłce?
Od zawsze było mówione że tej zimy kupujemy półśrodki. Nie jestem zdania że Pizarro to najlepsze co się nam mogło trafić, ale Ty wyskakujesz z innym zapchajdziurą, który poziomem sportowym nie przystaje do zespołu walczącego o TOP3 i reklamujesz go jako panaceum na nasze problemy z drugą linią dlatego, że wyczytałeś gdzieś że Napoli go chce?
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2012, 18:42 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 18:42

Trzeba jeszcze dodać, że od Juventusu chcieli za niego... 12 mln? Chyba jakoś tak.

mateusz6

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 18:49

Ouh_yeah pisze:Trzeba jeszcze dodać, że od Juventusu chcieli za niego... 12 mln? Chyba jakoś tak.
O ile dobrze pamiętam to miało być 7 mln za połówkę.

Co do błędów naszego dyrektora to nie zgodzę się, ze oddanie Szwajcara to błąd. Przecież na jego pozycji gra Chiellini, któremu bardzo dobrze idzie. Do tego Bonucci nie gra też jakoś źle. Nie jest to perfekcja, ale Leo nabrał doświadczenia, które może w przyszłości zaprocentować. Czy obecne zestawienie obrony jest gorsze od tego z Reto na lewej stronie i Chiellinim na środku to dość dyskusyjna kwestia.

Pizarro może przyjść, ale tylko na wypożyczenie.
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2012, 19:01 przez mateusz6, łącznie zmieniany 1 raz.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 18:55

Ouh_yeah pisze:Trzeba jeszcze dodać, że od Juventusu chcieli za niego... 12 mln? Chyba jakoś tak.
A ile Milan chciał za Borriello w sierpniu 2010? 15? Bo pamiętam tylko, że odmowił Juve, bo nie chciał...być wypożyczony :D

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 19:18

Młody zawodnik na środek pola, który dobrze rokuje? Jak skończyła się sprawa Ekdala? To nadal nasz zawodnik??

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 19:25

Castiel pisze:Młody zawodnik na środek pola, który dobrze rokuje? Jak skończyła się sprawa Ekdala? To nadal nasz zawodnik??
Z tego co wiem to posiadamy połówkę jego karty zawodniczej. Osobiście chętnie ujrzałbym go z powrotem jako rezerwowego.

Kto śledzi na bieżąco Bundesligę :?:
Ostatnio czytałem o Manuelu Schmiedebachu - po sezonie kończy mu się kontrakt i sam zawodnik chce odejść, a interesują się nim czołowe kluby niemieckie. Może warto się nad nim zastanowić :think:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 19:25

mateusz6 pisze: Co do błędów naszego dyrektora to nie zgodzę się, ze oddanie Szwajcara to błąd. Przecież na jego pozycji gra Chiellini, któremu bardzo dobrze idzie. Do tego Bonucci nie gra też jakoś źle. Nie jest to perfekcja, ale Leo nabrał doświadczenia, które może w przyszłości zaprocentować. Czy obecne zestawienie obrony jest gorsze od tego z Reto na lewej stronie i Chiellinim na środku to dość dyskusyjna kwestia.
Gdyby Conte uznał że tak jak jest teraz jest lepiej, to w każdej chwili mógłby Szwajcara posadzić na ławie. Problem w tym że on stwierdził, że lepszy będzie De Ceglie, a tutaj już naprawdę ciężko uznać że się nie pomylił.
Co do Chielliniego i Bonucciego którzy "nie grają źle" - ja tam jednak bardziej spokojny jestem kiedy rywale atakują lewą stroną, niż prawą, a kiedy interweniuje Barzagli to jestem spokojniejszy niż kiedy kasować akcję ma Leoś. Kolejna sprawa - Reto potrafi bywać przydatny w przodzie, a ostatnio brakuje tam trochę ognia.
Castiel pisze:Młody zawodnik na środek pola, który dobrze rokuje? Jak skończyła się sprawa Ekdala? To nadal nasz zawodnik??
Współwłasność. Gostek na dniach skończy 23 lata a póki co szału nie robi, niech pociągnie jeszcze jeden rok na wypożyczeniu i jak dalej nie zrobi się o nim głośno to będzie chyba do odpalenia.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2012, 19:53

mateusz6 pisze:O ile dobrze pamiętam to miało być 7 mln za połówkę.
O, to jeszcze lepiej. Pograłby sezon i jakby się wyróżnił to by chcieli z 10 za drugą połówkę.
alina pisze:A ile Milan chciał za Borriello w sierpniu 2010? 15? Bo pamiętam tylko, że odmowił Juve, bo nie chciał...być wypożyczony :D
Chyba 4,5 za wypożyczenie i 10,5 za przymusowe wykupienie 8)

Zablokowany