Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
19

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:07

on nie gra nie dlatego ze jest slaby, tylko dlatego ze enrique go nie widzi w skladzie, nikt nie potrafi odpowiedziec dlaczego
ja uwazam ze marotta powinien go wypozyczyc a nie wypozyczyc i zobowiazac sie do wykupu po sezonie

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:10

Świete słowa, pumexie. Jeśli mamy "wzmacniać się" Boriello, to już lepiej zostać do końca sezonu z Tonim i Vincentem.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:17

Łukasz pisze:Tu nie ma co demonizowac. Gorzej grać niż Motta zwyczajnie się nie da. Zmiennik dla Lichta to najbardziej pilna potrzeba.
De Ceglie też pmistrzem defensywy nie jest, ale grając z Novarą czy Ceseną które przyjeźdzają się bronić, na upartego może być (bo Marco z przodu gra poprawnie), więc w tym aspekcie mogę się zgodzić z @SKAr7, że jego był trochę bez sensu, tu też się zgadzam. Przy okazji Borrielo mówi się o jakimś "zabezpieczeniu", by Roma miała pewność że go kupimy latem. Bez względu na realność tego ruchu, myślę, że właśnie tak wyglądała sprawa Motty. Koleś się nie sprawdził, ale Beppe go wykupił, bo to już wcześniej było agadane, tak mi to wygląda.
alina pisze:Ja nie mam nic przeciwko wypożyczeniu go za ten milion.
Niby nie jest drogi, ale ja bym prędzej dawał szansę od czasu do czasu szansę panu z twojego awatara. Póki co wiele zależy od Conte, teraz sytuacja jest taka, że Marotta jest gotowy Borrielo załatwić, ale to Antonio musi tego chcieć. Zobaczymy, rok temu też rzutem na taśmę dostaliśmy dobrego napastnika.
deszczowy pisze:Podobno wróciliśmy do tematu zainteresowania Rhodolfo. Trochę dziwna ta wolta. Cóż, gdybyśmy w tym okienku pozyskali stopera i pomocnika (np. Montolivo), to byłbym szczęśliwy.
Myślę, że zainteresowanie Rhodolfo się nie zmienia, tak news to jakby przypomnienie sytuacji: z zawodnikiem Juve jest dogadane, gorzej z jego klubem.
Stoper + uzupełnienie pomocy tanim kosztem? Jestem za.
deszczowy pisze:Z innej beczki - TMW podaje, że Marotta ustalił cene wykupu Milosa i ma to być 12 mln. Czyżbyśmy faktycznie się z nim żegnali?
No, Vucinic też miał przyjść nie za mniej niż 20 mln, więc poczekajmy. Ja tam będę bronił Krasica do końca, może się na tym przejadę, ale lubię gościa. Poza tym Marotta niechętnie pozbywa sie swoich zakupów, więc może tu jest szansa.
alina pisze:Wiesz, chłopak jest ambitny, to sądzi, ze sobie miejsce w składzie wywalczy. Narzekanie na siedzienie na lawce też sie zaczyna dopiero gdzies po pół roku (u normalnych ludzi, nie gwazdorów typu Tevez).
Albo Zlatan, który był wyraźnie zdziwiony, że nie robi w Barcie za największą gwiazdę. Lub, szukając bliżej (choć nie tak brutalnie)...Ziegler, który nie chciał walczyć o miejsce, wolił pójść gdzie miał pewną stałą grę. Szanuje jego decyzje, ale było jak było i nie wyjeżdzajcie mi to z niedobrym Conte, bo wyniki bronią jego decyzje.
Nedved4life pisze: Torres to też ktoś w tym stylu, chociaż Chelsea na razie na nim straszliwie traci to Hiszpan został też zakupiony jak nie był w najwyższej formie i to za ogromne pieniądze. Krótko mówiąc, nie tylko obecna forma ma wpływy na transfer.
Torres to akurat fatalny przykład, bo Chelsea już tej kasy nie odzyska i w zasadzie Hiszpan tam jeszcze bardziej dołuje, ale wiem do czego zmierzasz. W sumie gdyby wrócił do Hiszpanii, to nie wykluczone, że znowu strzelałby jak na zawołanie.
SKAr7 pisze:Grosso pokazuje, że jednak się da. Grygera chyba też w przekroju całego czasu spędzonego w Juventusie zebrał gorszą średnią ocen.
Ja bym się Grosso nie czepiał, prawie ciągle poza składem, ale jak przyszło co do czego, czyli bieda, to był przydatny i u Del Neriego i na początku tego sezonu, oczywiście jak to on, bez szału ale solidnie w defensywie i nieźle w ataku.
pumex pisze:... 10mln na Poulsena, 5mln na Mottę, a było tego o wiele więcej. Trudno Marottę mieć za głupka, skoro piastuje takie stanowisko, ale mądry już dawno powiedziałby "koniec" z marnotrawieniem takiej fury pieniędzy.
Poulsena to akurat całkiem korzystnie sprzedał do (kochanego-za ten manewr) Liverpoolu, a sprowadził go Secco, więc nie trafiłeś.
alina pisze:Plan wygląda dość logicznie - odchodzi 'wielka trójca', trzeba jakąś tanią 9 do lata, na rezerwę. W lecie sie rozejrzymy za kimś konkretnym.
Plan planem, ale latem nawet jeden nie odszedł, więc ciężko żeby teraz pożegnać całą trójkę. Stawiam że (co najmniej) jeden z pary Toni-Vicek zostanie.
alina pisze:Zakładam, że skoro go niby wypożyczają, to Conte uznał, ze jest mu potrzebny, nie?
Póki co Marotta mówił, że z trenerem dopiero będzie rozmawiał. No ale faktycznie z tego wynika, że jeśli Boriello przyjdzie, to za zgodą Conte, tyle, że Elia też był podobno "pomysłem" Antonio :think:
SKAr7 pisze:A Grosso... faktycznie, kiedy w ofensywie miał zagrać to nie było tak źle, był na poziomie Cegły. Ale w obronie to zawodnik widmo. Istnieje tylko w jakiejś wyimaginowanej rzeczywistości(zapewne głęboko ukrytej w umyśle Alessio Secco), oddalonej od naszej o co najmniej kilka wymiarów. I niestety nie ma dość umiejętności telepatycznych, by zakłócić rozgrywanie akcji przeciwnika z ów wymiaru. Aż dziw pomyśleć, że pół dekady(w Palermo) temu to był drugi najlepszy lewy obrońca Serie A(po Zambro), grający w każdym meczu co najmniej solidnie.
Powiedziałbym nawet, że z przodu był/jest lepszy od De Ceglie (choć z Novarą Paolo nieźle sobie radził w tym elemencie) i w zasadzie nie widzę w Paolo nic lepszego niż u Grosso. Powiem nawet że gdyby Fabio był młodszy, to wolałbym jego zostawić.
Aczkolwiek Grosso zasłynął głównie dobrym mundialem i ciut przed tym w Palermo, poza tym nigdy wielkiej formy nie miał, w Interze się połamał i lekko go oddali do Lyon, gdzie też nie zawsze miał pierwszy skład. Poza tym w Palermo zdaje się często występował jako lewy pomocnik, stąd może jego dysproporcje aw defensywia a w ataku...
pablo1503 pisze:Psioczymy, że 25mln za Damiao, to za dużo, a kilka miesięcy temu, Marotta dał 18mln za Matriego :prochno:
Dał za sprawdzonego zawodnika, który zdobył 9-10 goli w pół roku wypożyczenia, który też wcześniej grał we Włoszech. Kupowianie z Brazylii to jednak większe ryzyko z uwagi na różnicę lig choćby. Nie mówię, ze w ogóle mamy nie kupować z Ameryki S, ale też trzeba pewne rzeczy dostrzegać.
zahor pisze:Może ta niemoc ofensywna pod koniec roku kalendarzowego wyjdzie nam na dobre?
Może faktycznie ten wczorajszy mecz podziała trochę jak zimny prysznic i pokaże że nie jesteśmy jeszcze tacy świetni? Oczywiście jeśli remis w Udine to może być zimny prysznic. :)
deszczowy pisze:Może Giovinco?
Po każdym bym się tego spodziewał... No nie, nawróciłeś się z Marchisio teraz i z Sebą? Nie może być...

Co do Teveza... No po raz setny: TEVEZ NIE PRZYJDZIE DO JUVE. Nie ma o czym dyskutować bo tematu nie ma:
a) Marotta zdementował, a nie jest typem który robi jakieś wyjątkowe zasłone dymne, by kogoś wziąć z zaskoczenia
b) zimą wydanie grubej kasy nie wchodzi w grę, pamiętacie poprzednie mercata? Niby można wypożyczyć, ale byłoby ciężko no i dochodzi do tego duży kontrakt (a więc patrz a) i b))
c) dużo bardziej się mówi o Milanie, to oni są blisko dogadania się i jak Tevez gdzieś pójdzie to właśnie tam. Chyba że Anglia lub powrót do kraju, ale nie sądzę.
Oczywiście jest toeretycznie możliwe, że Tevez zostaje w MC i sprawa wraca latem i wtedy jest cień szansy, ale bym się nie napalał.

Pomijając Argentyńczyka. Czytając niektóre posty mam wrażenie że nawet jak wygramy mistrzostwo to i tak niektórzy będę pisać: że to niemożliwe, że to wbrew jakimkolwiek regułom bo nie mamy gwiazdy za 30 mln wzwyż, że drugi raz to powtórzyć jest rzeczą niepodobną a liga włoska spada na psy, a Milan był wyjątkowo słaby i mamy farta...

19

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:23

18 mln za matriego to mit, marotta oddal druga polowe ariaudo ktora byla warta 3 mln, wiemy dobrze ze z ariaudo zadnego pożytku bysmy nie mieli, dopiero kwota wykupu wynosila 15 mln

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:32

Boriello jest nam w ogóle nie potrzebny. W niczym chyba nie przewyższa Matriego. Problem ze zdobywaniem bramek jest spowodowany złymi decyzjami personalnymi Conte na bokach ataku pod nieobecność Vucinicia. Estigarribia w poprzednim meczu nie wniósł do gry w ofensywie nic. Pepe musi ochłonąć bo podejmuje złe decyzje. Nie potrafimy ostatnio utrzymać się przy piłce przy polu karnym przeciwnika. Ktoś kiedyś powiedział że wielką drużynę można poznać po grze na ostatnich 30 metrach. Dlatego Juventus nie jest jeszcze wielką drużyną.
Wysunięty napastnik nie jest naszym problemem. Potrzebujemy kogoś takiego jak Giovinco, inteligentnego, skutecznego, potrafiącego wspierać wysuniętego napastnika. Na kończenie każdej akcji dośrodkowaniem może sobie pozwolić Lichtsteiner, od napastnika oczekuję dużo więcej.

Obrazek
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

@D@$ pisze:Pomijając Argentyńczyka. Czytając niektóre posty mam wrażenie że nawet jak wygramy mistrzostwo to i tak niektórzy będę pisać: że to niemożliwe, że to wbrew jakimkolwiek regułom bo nie mamy gwiazdy za 30 mln wzwyż, że drugi raz to powtórzyć jest rzeczą niepodobną a liga włoska spada na psy, a Milan był wyjątkowo słaby i mamy farta...
To prawda ale ja też wiem, że jeśli zajmiemy miejsce w top3 to wkład Marotty w sukces będzie umniejszany, a pewnie niektórzy się pokuszą o stwierdzenie, że Juventus wygrał "mimo Marotty".

Ogólnie, to mam wrażenie, że liga włoska nie schodzi na psy a wręcz, że poziom ligi rośnie. inter wraca do gry (ale raczej o miejsca 3-5 niż o mistrza), Udinese buduje małą potęgę (sądzę, że ten klub ma szanse na to, żeby mieć status podobny do Porto), Lazio też jest mocne odkąd kupiło Hernanesa (aczkolwiek nie on jeden się przyczynił do tego sukcesu), Napoli wykopało $ity. No i trudno nie wspomnieć o nas! :)

Borriello? Ujdzie ale jeśli wykup będzie obligatoryjny to będzie to zwyczajna strata kasy. Generalnie uważam, że bardziej niż wzmocnienia, przydałyby się sprzedaże. Krasić, Elia, "zagajnik" powinni polecieć na listę transferową.
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2011, 14:34 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

arbitro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

W kontekście wzmocnienia defensywy: śledzi ktoś może ligę rosyjską, tak aby powiedzieć coś na temat Ansaldiego z Rubina Kazań?? swego czasu pojawiały się informacje łączące go z Juve... W Serie A ciężko raczej znaleźć dobrego lewego obrońcę, który jest do sprowadzenia i mógłby z powodzeniem rywalizować o miejsce w wyjściowej 11 naszej drużyny.
Radu z Lazio i Armero z Udinese to chyba najlepsi. Swego czasu nieźle zapowiadał się Antonelli z Genui, ale o nim przycichło.

Jeśli chodzi o wzmocnienie napadu to myślę, że powinniśmy zainteresować się bardzo poważnie LUKASEM PODOLSKIM. Zawodnik w dobrym dla piłkarza wieku (26l.) z dużym doświadczeniem (99meczów w rep. Niemiec w tym 43 gole i 25 asyst) w Bundeslidze 239 meczów (66goli i 36 asyst). Może grać na skrzydle i w dodatku umie strzelać bramki. Do naszego 4-3-3 zawodnik wg mnie idealny.
Cena: ok.15mln euro

19

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:38

pojawiaja sie informacje ze boriello zostanie wypozyczony za 2mln, bez gwarancji wykupu ze strony juve
druga informacja to taka ze 25 letni greco z romy ma przyjsc po sezonie za darmo, to typ pilkarza ktory bedzie w kadrze i tyle wiec czy przyjdzie czy nie to zadna roznica dla juve

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 14:54

@D@$ pisze:De Ceglie też pmistrzem defensywy nie jest, ale grając z Novarą czy Ceseną które przyjeźdzają się bronić, na upartego może być (bo Marco z przodu gra poprawnie)
Marco De Ceglie? :D
@D@$ pisze:
alina pisze:Zakładam, że skoro go niby wypożyczają, to Conte uznał, ze jest mu potrzebny, nie?
Póki co Marotta mówił, że z trenerem dopiero będzie rozmawiał. No ale faktycznie z tego wynika, że jeśli Boriello przyjdzie, to za zgodą Conte, tyle, że Elia też był podobno "pomysłem" Antonio :think:
Tak? Był wywiad w którym Marotta twierdził, że "maja gotowy plan".
@D@$ pisze:Powiedziałbym nawet, że z przodu był/jest lepszy od De Ceglie (choć z Novarą Paolo nieźle sobie radził w tym elemencie) i w zasadzie nie widzę w Paolo nic lepszego niż u Grosso. Powiem nawet że gdyby Fabio był młodszy, to wolałbym jego zostawić.
Wiek+pensja to w zasadzie wystarczające powody. Do tego dochodzi fakt, ze PDC jest wychowankiem.
@D@$ pisze:Aczkolwiek Grosso zasłynął głównie dobrym mundialem i ciut przed tym w Palermo, poza tym nigdy wielkiej formy nie miał, w Interze się połamał i lekko go oddali do Lyon, gdzie też nie zawsze miał pierwszy skład. Poza tym w Palermo zdaje się często występował jako lewy pomocnik, stąd może jego dysproporcje aw defensywia a w ataku...
Grał, grał. Zmienianie skrzydłowych w bocznych obrońców to włoska specjalność.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:07

@D@$ pisze:
Łukasz pisze:Tu nie ma co demonizowac. Gorzej grać niż Motta zwyczajnie się nie da. Zmiennik dla Lichta to najbardziej pilna potrzeba.
De Ceglie też mistrzem defensywy nie jest, ale grając z Novarą czy Ceseną które przyjeźdzają się bronić, na upartego może być (bo Marco z przodu gra poprawnie)
De Ceglie ma problemy z tyłu, z trzymaniem pozycji, z odbiorem, natomiast z przodu gra całkiem przyzwoicie, nieźle dośrodkowuje, fajnie obiega skrzydłowego. O Motcie tego powiedzieć nie mogę - kopie się po czole na całej długości boiska.

Rhodolfo - dla mnie to no-name, jeśli mamy ryzykować na środku, to lepiej dając więcej szans Sorensenowi

Boriello - lubi stroić fochy, a do postawy jest za słaby (technicznie od Matriego lepszy nie jest, przy tym znacznie bardziej statyczny), lepiej zostać z Tonim jako trzecim
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2011, 15:15 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:10

@D@$ pisze: Pomijając Argentyńczyka. Czytając niektóre posty mam wrażenie że nawet jak wygramy mistrzostwo to i tak niektórzy będę pisać: że to niemożliwe, że to wbrew jakimkolwiek regułom bo nie mamy gwiazdy za 30 mln wzwyż, że drugi raz to powtórzyć jest rzeczą niepodobną a liga włoska spada na psy
Nie zgadzam się, tak do końca. Jak na wyrobników lub "Estich" jakich posiadamy idzie nam bdb, ale nie mieliśmy żadnych poważnych kontuzji i gramy tylko ligę. Wzmocnienia przed LM są absoutnie niezbędne. Teraz też chętnie przywitałbym Caceresa i Montolivo. Albo chociaż Urugwajczyka, co by Lichy odsapnął. Napoli ma dwóch zawodników, za których, niektórzy są w stanie dać 30 plus i i tak nie dają rady na dwóch frontach, choć za LM należy im się chwała. Liga może i powoli wstaje(wstanie) z kolan, ale prowadzi w niej wciąż Milan z nie najwyższych lotów boczniakami i lipną ogółem(jak na mistrza) pomocą oraz takimi-se bramolami. Nocerino-waruj w końcu!
19 pisze: pojawiaja sie informacje ze boriello zostanie wypozyczony za 2mln, bez gwarancji wykupu ze strony juve
No ewentualnie może być, chociaż on nas nie wyzwoli. Chyba nie myślicie, że on zacznie od razu strzelać bez gry? W dodatku mamy już Matriego- nawet technicznie lepszego(jak ma formę) i to nad nim trzeba popracować... Jak brać to lepszych. Z zasady. Może i Boriello ma pecha z Enrique, ale żeby konkurować z postawą musiałby być w formie. Czyli grać całe mecze.
Na razie nie pozostało chyba nic oprócz liczenia na Quaga. (jak się Alexowi M nie poprawi) Ale w lecie trzeba poszukać lepszego snajpera-koniec. Nie możemy marnować tylu sytuacji, tak czy inaczej.
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2011, 15:30 przez strong return, łącznie zmieniany 3 razy.

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:15

Łukasz pisze:
@D@$ pisze:
De Ceglie też pmistrzem defensywy nie jest, ale grając z Novarą czy Ceseną które przyjeźdzają się bronić, na upartego może być (bo Marco z przodu gra poprawnie)
De Ceglie ma problemy z tyłu, z trzymaniem pozycji, z odbiorem, natomiast z przodu gra całkiem przyzwoicie, nieźle dośrodkowuje, fajnie obiega skrzydłowego. O Motcie tego powiedzieć nie mogę - kopie się po czole na całej długości boiska.
Nie do końca. Motta potrafił coś tam zagrać z przodu, jednak z tyłu był walony w kakao niemiłosiernie.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:17

arbitro pisze:Jeśli chodzi o wzmocnienie napadu to myślę, że powinniśmy zainteresować się bardzo poważnie LUKASEM PODOLSKIM. Zawodnik w dobrym dla piłkarza wieku (26l.) z dużym doświadczeniem (99meczów w rep. Niemiec w tym 43 gole i 25 asyst) w Bundeslidze 239 meczów (66goli i 36 asyst). Może grać na skrzydle i w dodatku umie strzelać bramki. Do naszego 4-3-3 zawodnik wg mnie idealny.
Cena: ok.15mln euro
Tylko, że Podolski w reprezentacji i Podolski w klubie to jakby dwie różne osoby. Potrafi błyszczeć w przeciętnej Kolonii, ale w Bayernie nie dał rady. Chociaż wolałbym już jego niż Borriello.

Obrazek
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:24

^FAZZI^ pisze: Nie do końca. Motta potrafił coś tam zagrać z przodu, jednak z tyłu był walony w kakao niemiłosiernie.
Ja tego "czegośtam" z przodu u niego nie widziałem. Chyba, że wliczamy bramkę ze sparingu sprzed tygodnia.

Ktoś tam mówił o sprzedaży Elii... Za wcześnie. Wydaje się, że Holener się zaczął nieco ogarniać, bo dostał dwie szanse i nie wyglądało to źle. Miejmy nadzieje, że Conte go popróbuje, bo odnoszę wrażenie, że z Estiego to zbyt wielkiego pożytku nie będzie. Szczególnie w 4-3-3.

A propos. Taki Podolski, ze swoją lewą nogą, byłby ciekawą opcją na prawy atak w tym systemie. Szkopuł w tym, że - w przeciwieństwie do Pepe - mało biega w defensywie i ...nie przypominam sobie, żeby grał na tej pozycji.
:/

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
koki90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 15:45

Wpadła mi taka myśl do głowy, czy nie warto by zainteresować się w najbliższym okienku Giuseppe Rossim. Wiem, że ma kontuzję, ale gdyby właśnie teraz spróbować go wykupić, to cenowo na pewno moglibyśmy sporo ugrać. Real z Sahinem cenowo wyszedł świetnie, choć sam piłkarz na razie nie wnosi zbyt wiele do drużyny, to sądzę że jest to raczej powód silnej kadry Realu niż problem piłkarza.
Villarreal plasuje się obecnie tuż nad strefą spadkową. Nie zdziwiłbym się, gdyby Rossi chciał odejść najpóźniej po sezonie, bo perspektyw to on nie ma tam najlepszych, a ambicje ma na pewno.

Do naszego obecnego systemu pasowałby jak znalazł. Ryzyko jest spore, ale myślę, że więcej moglibyśmy zyskać, zarówno finansowo jak i sportowo.

Wiem, że priorytetem powinna być obrona, ale jeśli już mielibyśmy kupować kogoś do przodu, to sądzę, że lepszym wyborem byłby Rossi niż Borriello.

Zablokowany