Turecki rząd przeciwny decyzji UEFY
- BIGGI
- Qualità Juventino
Turecki rząd stanowczo zaprotestował przeciwko decyzji Europejskiej Unii Piłkarskiej UEFA), która zdecydowała o rozegraniu meczów pucharowych z udziałem tureckich drużyn na neutralnym terenie.
Premier rządu tureckiego Tayyip Erdogan określił tę decyzję jako "bardzo poważny błąd" i zapowiedział wniesienie protestu przeciwko tej decyzji na łono UEFA.
"To niesprawiedliwe. Uznano, że wydarzenia ze Stambułu są dowodem na to, iż nasz kraj jest siedzibą terroryzmu. Ale to jest równoznaczne z przyznaniem się do porażki w walce z tą plagą" - powiedział Erdogan w wypowiedzi dla agencji Anatolia.
W podobnym tonie wypowiedział się minister sportu w rządzie tureckim, Mehmet Ali Sahin: "To jest decyzja bardzo przykra, to błąd UEFA" - mówił Sahin w rozmowie z dziennikarzem telewizji CNN-Turk.
Według niego postanowienie Unii Piłkarskiej jest "cofnięciem się przed terroryzmem". "Ta decyzja jest jak gdyby odczytaniem myśli terrorystów: odizolować Turcję" - stwierdził Sahin.
UEFA zdecydowała we wtorek o przeniesieniu dwóch najbliższych meczów rozgrywek Ligi Mistrzów i spotkania w Pucharze UEFA z Turcji na teren neutralny, motywując to względami bezpieczeństwa.
Mecz Ligi Mistrzów tureckiego klubu Galatasaray Stambuł - Juventus Turyn, który miał być rozegrany we wtorek po południu, a spotkanie Besiktasu Stambuł z angielskim Chelsea za dwa tygodnie - zostaną rozegrane poza Turcją. Miejsc i dat jeszcze nie ustalono.
Decyzję o przeniesieniu meczów z Turcji podjęła Komisja ds. Wyjątkowych podczas swego posiedzenia w Brukseli. Komisja wzięła pod uwagę dwa samobójcze zamachy bombowe - na konsulat brytyjski i bank HSBC w Stambule - w ubiegłym tygodniu. W wyniku tych zamachów straciło życie 31 osób.
ONI SĄ NIEPOWAŻNI !! ODWRACAJĄ KOTA OGONEM, WAŻNIEJSZE JEST BEZPIECZESTWO A NIE GADKI ŻE TO POGODZENIE SIE Z PORAŻKĄ Z TERRORYZMEM :evil:
Premier rządu tureckiego Tayyip Erdogan określił tę decyzję jako "bardzo poważny błąd" i zapowiedział wniesienie protestu przeciwko tej decyzji na łono UEFA.
"To niesprawiedliwe. Uznano, że wydarzenia ze Stambułu są dowodem na to, iż nasz kraj jest siedzibą terroryzmu. Ale to jest równoznaczne z przyznaniem się do porażki w walce z tą plagą" - powiedział Erdogan w wypowiedzi dla agencji Anatolia.
W podobnym tonie wypowiedział się minister sportu w rządzie tureckim, Mehmet Ali Sahin: "To jest decyzja bardzo przykra, to błąd UEFA" - mówił Sahin w rozmowie z dziennikarzem telewizji CNN-Turk.
Według niego postanowienie Unii Piłkarskiej jest "cofnięciem się przed terroryzmem". "Ta decyzja jest jak gdyby odczytaniem myśli terrorystów: odizolować Turcję" - stwierdził Sahin.
UEFA zdecydowała we wtorek o przeniesieniu dwóch najbliższych meczów rozgrywek Ligi Mistrzów i spotkania w Pucharze UEFA z Turcji na teren neutralny, motywując to względami bezpieczeństwa.
Mecz Ligi Mistrzów tureckiego klubu Galatasaray Stambuł - Juventus Turyn, który miał być rozegrany we wtorek po południu, a spotkanie Besiktasu Stambuł z angielskim Chelsea za dwa tygodnie - zostaną rozegrane poza Turcją. Miejsc i dat jeszcze nie ustalono.
Decyzję o przeniesieniu meczów z Turcji podjęła Komisja ds. Wyjątkowych podczas swego posiedzenia w Brukseli. Komisja wzięła pod uwagę dwa samobójcze zamachy bombowe - na konsulat brytyjski i bank HSBC w Stambule - w ubiegłym tygodniu. W wyniku tych zamachów straciło życie 31 osób.
ONI SĄ NIEPOWAŻNI !! ODWRACAJĄ KOTA OGONEM, WAŻNIEJSZE JEST BEZPIECZESTWO A NIE GADKI ŻE TO POGODZENIE SIE Z PORAŻKĄ Z TERRORYZMEM :evil:
- DeeJay
- Juventino
Tak... Nikt właściwie nie wnika czy Turcja jest siedzibą terrorystów, homoseksualistów czy pedofili. Jeśli istnieje tam niebezpieczeństwo to są niepodważalne dowody na to, że mecz tam rozgrywany być nie powinien. Z całą pewnością jest to decyzja krzywdząca tureckie kluby, ale innego rozwiązania nie widze. Jeśli niedaj Bóg podczas tych meczy ktoś by stracił życie, to żadne zapewnienia premiera czy prezydenta nie wróciłyby poszkodowanym życia!!!
- azzurra
- Qualità Juventina
A ja uważam, że Turcy mają rację. To nie fair, że UEFA decyduje, który kraj jest bezpieczny, a który nie. Przypominam, że nam Osama (albo ktoś podający się za niego) też groźił. Jakbyście zareagowali, gdyby UEFA podjęła podobną decyzję w sprawie Polski? Zresztą w dzisiejszych czasach do zamachu terrorystycznego może dojść wszędzie i żadko jest tak, że jak jeden zamach się przytrafi w jakimś miejscu, to dzieją się tam kolejne. Zazwyczaj wzmożona czujność zapobiega powtórce tragedii.
- KwiAtek
- Juventino
ale po co niepotrzebnie ryzykowacazzurra pisze:A ja uważam, że Turcy mają rację. To nie fair, że UEFA decyduje, który kraj jest bezpieczny, a który nie. Przypominam, że nam Osama (albo ktoś podający się za niego) też groźił. Jakbyście zareagowali, gdyby UEFA podjęła podobną decyzję w sprawie Polski? Zresztą w dzisiejszych czasach do zamachu terrorystycznego może dojść wszędzie i żadko jest tak, że jak jeden zamach się przytrafi w jakimś miejscu, to dzieją się tam kolejne. Zazwyczaj wzmożona czujność zapobiega powtórce tragedii.

moim zdaniem podjeto sluszna decyzje
"Gypsy, give me your tears. If you will not give them to me, I will take them from you!"
- rdk
- Juventino
Ja tam się bardzo cieszę, że ten mecz się nie odbędzie w Turcji, a jak by się naszym coś stało
P.S.- ja wiem co bym zrobił, powiesił bym się :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

P.S.- ja wiem co bym zrobił, powiesił bym się :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
FORZA JUVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- BIGGI
- Qualità Juventino
"Nie zgadzamy się z decyzją UEFA i żądamy jej zmiany. Chcemy także, by stało się to w ciągu najbliższych dwóch dni - powiedział Aksu. - W przypadku decyzji dla nas negatywnej, wniesiemy skargę do Sportowego Trybunału Arbitrażowego (TAS) i zażądamy jej uchylenia". Decyzja UEFA wywołała niezadowolenie wśród przedstawicieli rządu tureckiego. We wtorek krytycznie odniósł się do niej premier Tayyip Erdogan. W środę w podobnym tonie wypowiedział się minister spraw wewnętrznych, Abdulkadir Aksu.
"Takie postępowanie musimy potraktować jako rozbijanie współpracy między Turcją i krajami europejskimi w dziedzinie zwalczania terroryzmu - mówił Aksu. - To może tylko dodać odwagi terrorystom i popychać ich do podobnych działań".
"Jesteśmy w stanie wypełnić wszystkie zobowiązania wymagane przez UEFA jeżeli chodzi o bezpieczeństwo na meczach piłkarskich. Dlatego mam nadzieję, że UEFA zmieni decyzję jak najszybciej" - dodał turecki minister.
"Takie postępowanie musimy potraktować jako rozbijanie współpracy między Turcją i krajami europejskimi w dziedzinie zwalczania terroryzmu - mówił Aksu. - To może tylko dodać odwagi terrorystom i popychać ich do podobnych działań".
"Jesteśmy w stanie wypełnić wszystkie zobowiązania wymagane przez UEFA jeżeli chodzi o bezpieczeństwo na meczach piłkarskich. Dlatego mam nadzieję, że UEFA zmieni decyzję jak najszybciej" - dodał turecki minister.
- BIGGI
- Qualità Juventino
Liga Mistrzów w Sarajewie?
Bośniacki Związek Piłkarski zaproponował rozegranie na terenie tego kraju dwóch meczów Ligi Mistrzów z udziałem tureckich drużyn, które zostały przeniesione przez UEFA.
We wtorek UEFA zdecydowała o przeniesieniu na neutralny teren dwóch spotkań LM (Galatasaray Stambuł - Juventus Turyn i Besiktas Stambuł - Chelsea Londyn) oraz jednego w Pucharze UEFA (Maccabi Hajfa - CF Valencia), motywując to względami bezpieczeństwa.
"Bośniacki Związek Piłkarski i FC Sarajewo wysłały zaproszenie do tureckich klubów. Byłoby honorem dla nas, aby spotkania z udziałem drużyn z Turcji odbyły się u nas" - powiedział sekretarz generalny FC Sarajewo, Mirsad Alihodzic.
UEFA nie zdecydowała jeszcze, gdzie i kiedy odbędą się przeniesione mecze.
Bośniacki Związek Piłkarski zaproponował rozegranie na terenie tego kraju dwóch meczów Ligi Mistrzów z udziałem tureckich drużyn, które zostały przeniesione przez UEFA.
We wtorek UEFA zdecydowała o przeniesieniu na neutralny teren dwóch spotkań LM (Galatasaray Stambuł - Juventus Turyn i Besiktas Stambuł - Chelsea Londyn) oraz jednego w Pucharze UEFA (Maccabi Hajfa - CF Valencia), motywując to względami bezpieczeństwa.
"Bośniacki Związek Piłkarski i FC Sarajewo wysłały zaproszenie do tureckich klubów. Byłoby honorem dla nas, aby spotkania z udziałem drużyn z Turcji odbyły się u nas" - powiedział sekretarz generalny FC Sarajewo, Mirsad Alihodzic.
UEFA nie zdecydowała jeszcze, gdzie i kiedy odbędą się przeniesione mecze.
- Wicior
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
hehs....... dokładnie i po co rząd Turecki sie jeszcze kłuci wie zę tak jest i nic tego nie zmieni!!!!
Najlepiej by było rozegrać ten mecz gdzieś w Katarze albo w Omenie!!!! 8) 8) 8) 8)

Najlepiej by było rozegrać ten mecz gdzieś w Katarze albo w Omenie!!!! 8) 8) 8) 8)