Juventus - prasa(dodatki,naklejki,plakaty,artykuly itp.)

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
JUVEfan_11

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 lutego 2008, 09:43

juventinek123 pisze:a bravo sport 2 karty do gry z piłkarzami Juve : Del Piero i Trezeguet oto skan:
http://images34.fotosik.pl/153/1f04f803a706f747.jpg
Ale jest podany zły wzrost Trezegola. O 3cm sie pomylili ;p

A ta książka z wyborczej fajna, jest kilka błędów ale to, że zamieścili historię takich zawodników jak Sivori i Rossi mi się bardzo podoba. I artykuł o calciopoli powinien sobie każdy przeczytać, bo później muszę słuchać, że ,,Juventus kupował mecze" :angry:

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2008, 13:57

JUVEfan_11 pisze:
juventinek123 pisze:a bravo sport 2 karty do gry z piłkarzami Juve : Del Piero i Trezeguet oto skan:
http://images34.fotosik.pl/153/1f04f803a706f747.jpg
Ale jest podany zły wzrost Trezegola. O 3cm sie pomylili ;p
waga u DP tez nie taka jak na JP i u Treze waga tez

ale to akurat mozna wybaczyc bo nikt im co chwila nie zaglada w wymiary i wage wiec nie wiadomo jak to aktualnie wyglada :-D
Sapo_JuveFan pisze:Wartosc tez im sie pomylila ja zadnego z nich nie zamienilbym na jakiegos CR albo Ronaldinho sa bezcenni
no fakt - nisko ich cenia ale to mało ważne - wazne jest ze dla nas sa bezcenni
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2008, 14:06 przez tabo89, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Sapo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 lutego 2008, 13:58

Wartosc tez im sie pomylila ;) ja zadnego z nich nie zamienilbym na jakiegos CR albo Ronaldinho :twisted: sa bezcenni :wink:

ArtHur

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 lutego 2008, 14:06

Ja widzę błąd w tytułach mistrzowskich obu tych panów :-D.

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lutego 2008, 20:51

Powrócę jeszcze do książeczki o Juventusie, wydanej przez Bibliotekę gazety wyborczej.
Ogólnie dodatek na tle poprzednich publikacji zasługuje na wyróżnienie. Widać, że została włożona w niego praca a Juventus został przedstawiony dość ciekawie. Oczywiście kilka rzeczy mi się nie podoba, jak chociażby dobór piłkarzy do Galerii sław, jest on co najmniej dziwny i bazuje głównie na piłkarzach z ostatnich 15 lat. Na plus należy również zapisać, że z okładki nie bije nam w oczy napis w stylu "Juventus Turyn", który w ogóle w używany jest wyjątkowo rzadko.
Książka naturalnie nie jest wolna od błędów, ja po jednokrotnym przeczytaniu wyłapałem następujące:

Strona 4 – Symbole – wersy 1 i 2 – W latach 80 herbem Juventusu była wystylizowana zebra, natomiast w roku 1943 w raz z dwu letnią zmiana nazwy na Juventus Cisitalia, nastąpiły również dość znaczące zmiany w herbie. Tak, więc nie można powiedzieć, że od lat 20 minionego wieku nie przechodziło ono większych zmian.

Strona 4 – Stroje – Trochę przeinaczona historia ze zmianą strojów. Zmian barw nastąpiła przypadkowo, Angielska firma wysłała nie ten komplet strojów. Juventus dostał stroje w jakich w tamtych czasach występowało Notes Country, jednak udział jakiś osób trzecich w tej przypadkowej zamianie jest bzdurą.

Strona 4 – Strona– 5 – 4 wers od końca – Jedynym motywem wybierania (kilka razy w historii) strojów koloru niebiesko-zółtego na drugi komplet, jest fakt, iż są to barwy Turynu. Wszystkie inne informacje z książki są nad interpretacją autora.

Strona 7 – opis do zdjęcia „po lewej” – Zawodnik, który walczy z bramkarzem nazywa się Piccinini.

Strona 7 – W tekście dalsze przeinaczenie faktów dotyczące zmiany strojów.

Strona 8 – opis do zdjęcia „po wyżej” – powinna być data 29 maja 1985

Strona 9 – kolumna z prawej, pierwsze wersy – Powodem śmierci kibiców na Heysel było wzajemne stratowanie się, a nie zawalenia mury w kierunku, którego uciekali.

Strona 19 – 2 wers od końca - Juventus nie kupił Delle Alpi, a wydzierżawił na 99 lat, co w prawie włoskim oznacza własności, jest to jednak różnica.

Strona 20 – ostatnie zdanie – Ani Juventus ani torino od czasu powrotu na Olimpiao, nigdy nie grały i nie miały zamiaru grać swoich meczów na Delle Alpi, nawet tych w których przewidywana frekwencja sporo przerastała możliwości Olimpiao.

Strona 24 – Są pewne nieścisłości w datach, nieraz zamiast duetu trenerskiego jest tylko jedna osoba wpisana. Każdy może sobie sam dokonać analizy w oparciu o wiarygodne źródło. Ponadto przy Corradinim jest napisane, że prowadził Juve w jednym meczu, a prowadził naszą drużynę w dwóch spotkanych. Owszem przy pierwszym ze spotkań było pewne zamieszanie z wpisaniem go jako głównego trenera do protokołu jednak mimo wszystko uznanej się, że był naszym trenerem przez 2 ostatnie spotkania poprzedniego sezonu.

Strona 26 – ostatnie zdanie pierwszej kolumny. Przed napoli Ranieni trenował jeszcze: vigor lamezia, campagne i cagliari.

Strona 32 – cześć o Ancelottim – nie jest podane, że wygrał z Juve Puchar Intertoto.

Strona – 38 – podane jest, że Bettega grając w Juve zdobył 129 bramek w 326 spotkaniach, jest to natomiast dorobek tylko ligowy. Licząc wszystkie oficjalne rozgrywki rozegrał 481 spotkań strzelając 178 bramek.

Strona 38 – ostatnie zdanie – Alessandro Bettega, nie gra już w naszej Primaverze. Był jej zawodnikiem w zeszłym sezonie, obecnie widnieje w składzie monzy. Tak czy inaczej był on graczem raczej drugoplanowym i nigdy nie był kapitanem Primavery.
Strona 40 – ostatnie zdanie – Boniek był jedynie vice-prezesem PZPN.

Strona 44- 9 wers od dołu – Buffon przeszedł do Juve za około 43,5 miliona dolarów.

Strona 47 – 9 wers – Conte przeszedł do Juve w 1991.

Strona 48 – 14 wers – Charles rozegrał w Juve 178 meczów i zdobył 105 bramek, natomiast najwięcej bramek ile zdobył w jednym sezonie to 38 (57/58).

Strona 52 – 10 wers – Del Piero pierwszą bramkę w Juve strzelił reggiane

Strona 52 - druga kolumna – wers 21- standardowy błąd, Boniperti zdobył dla Juve 179 bramek.

Strona 57 – 16 wers - zdanie „był w zwycięskim składzie z 1998 roku”(mowa o reprezentacji) sugeruje, że Brazylii wygrała mistrzostwo świata, a była na tym turnieju druga.

Strona 66 – drugie zdanie – to dziadek Platiniego a nie ojciec miał na imię Francesco miał włoskie korzenie.

Strona 66 – 6 wers – To bzdura, że Platini zapoczątkował granie z numerem 10 przez rozgrywających. Niech wspomnę chociażby Gianniego Riverę który w milanie grał z 10.

Strona 66 – druga kolumna 14 wers – Podany dorobek to dorobek tylko z ligi. Łącznie dla Juve Platini rozegrał 224 mecze i strzelił 104 bramki.

Strona 70 – drugi akapit drugiej kolumny – Scirea zginął w 1989 roku, a wypadek, w którym poniósł śmierć miał miejsce z samochodem osobowym a nie ciężarowym, ponadto dokładnym miejscem jego śmierci jest Babsk.

Strona 74 – 12 wers – Tardelli nie wygrał z Juventusem 2 Pucharów Europy, za pewne autorowi chodziło o Puchar Europy i Puchar UEFA.

Strona 75 – Ostatnie zdanie – Tardelli był oczywiście pomocnikiem, nie obrońcą.

Strona 80 – 4 wers- Rekord minut bez puszczonego gola w reprezentacji należy do Zofia, o czym zresztą jest napisane w książce w części poświęconej Zoffowi.

Strona 80 – 10 wers od dołu. Buffon przeszedł do Juve na sezon 01/02, a Van Der Sar odszedł po sezonie 00/01 tak, więc minęli się i VDS nie miał nawet możliwości usiąść na ławce Juventusu w meczu, w którym broniłby Buffon

Strona 80 – Ostatnie zdanie – Bramki Juventusu bronił również Urugwajczyk Carini.

Strona 84 – 3 wers od dołu – oczywiście chodzi o finały Ligi Mistrzów.

Strona 84 – druga kolumna – 10 wers – złota bramkę z karnego na Euro 2000, Zidane strzelił Portugalii, a nie Hiszpanii.

Strona 84 – druga kolumna – 19 wers – Francja podczas mistrzostw świata w 2002 roku nie strzeliła żadnej bramki.

Strona 84 – 8 wers. Zoff po rozegraniu4 meczów w udinese w sezonie 61/62 spadł z tym klubem do Serie B gdzie grał w kolejnych 36 spotkaniach zanim przeszedł do mantovy. Nie wiem, co ma znaczyć zdanie, że napoli (przegrany finał PW z 72) to kolejny klub z którym był o krok od wygrania Pucharu Włoch. Ani udinese ani mantova, w których grał wcześniej, nie dotarły z Zoffem w składzie do finału Coppa Italia.

Strona 84 – 5 wers od dołu – Zof przegrał z Juventusem finały Pucharu Europy w 1983 i 1973 a nie 1972 (wtedy w finale był Inter)

Strona 84 – druga kolumna – 6 wers – Autor coś się tu pomieszał. Zoff był najstarszym zawodnikiem, który zagrał w Serie A, oraz miał w niej najwięcej występów. Oba rekordy zostały pobite, odpowiednio przez balottę i maldiniego.

Strona 88 – wers 8 – Przed przejściem do Juve Di Livio grał tylko na poziomie Serie B, trudno, więc, żeby któraś z drużyn, w których wówczas grał aspirowała do wysokiego miejsca w Serie A.

Strona 88 – ostatnie zdanie – nic mi nie wiadomo, żeby syn Di Livio grał w którejś z młodzieżowych drużyn romy.

Strona 113 – 10 wers tekstu. Conte w poprzeczkę trafił w dogrywce a nie w drugiej połowie meczu.

Strona 120 – Boniperti ma strzelonych 179, a Borel 157, Gabetto 102, Orsi 87, Ferrari 78 bramek

Strona 121 – Del Piero powinien być oczywiście drugi, natomiast Cuccureddu ma 433, Giovanni Varglien 410, pominięty na liście Tacchinardi 404, pominięty Mario Varglien 403 wystepów.

Strona 125 – Borel w sezonie 33/34 zdobył 31 bramek.

Przy niektórych piłkarzach nie są wymienione wszystkie trofea, jakie zdobyli, ale to mało istotne.

Nie czytałem nawet „Juventus – sezon po sezonie” możliwe, że tam też są jakieś błędy, naturalnie mogłem też coś pominąć.

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 24 lutego 2008, 21:04

Nie zgadza mi się wartość zarówno Aleksia jak i Cobry...Bravo Sport podało niewłaściwe dane,bo wszyscy wiemy,że są BEZCENNI!!!! :-D :bravo: Forza Juve e naturalmente....Alex e Treze :o

darek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2008, 14:36

Kupiłem to: http://prenumerata.agora.pl/czasopisma_ ... ++&kh_x=SK

Dziś doszło. Wszystko w porządku. Książeczka nowiutka, dobrze zapakowana. Za wszystko zapłaciłem 19,99.
Polecam
:wink:

Obrazek
Bianconeri Siamo Noi!
white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2008, 20:27

juveluck pisze:Strona 9 – kolumna z prawej, pierwsze wersy – Powodem śmierci kibiców na Heysel było wzajemne stratowanie się, a nie zawalenia mury w kierunku, którego uciekali.
I tak i nie. Większość zginęła poprzez stratowanie/uduszenie przez napierający (ociekający przed Anglikami) tłum. Jednak część została uwieziona pod gruzami zawalonego muru (co widać m.in na filmach z tamtej tragedii) co na pewno miało wpływ na śmierć kilku osób.

Istnieje również teoria mówiąca o tym ze zawalenie sie muru uratowało życie wielu kibicom ponieważ dzięki powstałej wyrwie mogli łatwiej opuścić feralny stadion (wcześniej cały tłum napierał w stronę wąskiej bramy prowadzącej na sektor Z).

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2008, 20:29

white_wolv pisze:
juveluck pisze:Strona 9 – kolumna z prawej, pierwsze wersy – Powodem śmierci kibiców na Heysel było wzajemne stratowanie się, a nie zawalenia mury w kierunku, którego uciekali.
I tak i nie. Większość zginęła poprzez stratowanie/uduszenie przez napierający (ociekający przed Anglikami) tłum. Jednak część została uwieziona pod gruzami zawalonego muru (co widać m.in na filmach z tamtej tragedii) co na pewno miało wpływ na śmierć kilku osób.

Głównym powodem śmierci i obrażeń ofiar Heysel było wzajemne stratowanie się, oczywiście nie wykluczone jest, że pewne osoby odniosły obrażenia w innych okolicznościach ale to normalne w takiej sytuacji.

Obrazek
Sapo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2008, 20:38

dzisiejszy Fakt :lol: zamiescil cos takiego:
http://img174.imageshack.us/my.php?image=juveeh2.jpg
ktos cos o tym wie? :o ja osobiscie o niczym takim nie slyszalem, ale moze mi cos umknelo :think:

EDIT. jest dobra jako rozpalka do pieca ;) babcia kupuje ten szmatlawiec ale lubie sie czasem posmiac z tego co pisza ;)
Ostatnio zmieniony 05 marca 2008, 20:41 przez Sapo, łącznie zmieniany 2 razy.

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 marca 2008, 20:40

Sapo_JuveFan pisze:dzisiejszy Fakt :lol: zamiescil cos takiego:
http://img174.imageshack.us/my.php?image=juveeh2.jpg
ktos cos o tym wie? :o ja osobiscie o niczym takim nie slyszalem, ale moze mi cos umknelo :think:
Świetna gazety czytasz :lol:

Obrazek
tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 marca 2008, 17:46

jak mówi Doda - nie Fakt ale FUCKT

PN nr 10. 4 marca 2008:

Gnębiony Juventus

Obrazek

Pomyłki sędziowskie

Obrazek

Z postępem / wsteczniacy

Obrazek

Obrazek
Michael900

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 marca 2008, 01:22

Strona 4 – Strona– 5 – 4 wers od końca – Jedynym motywem wybierania (kilka razy w historii) strojów koloru niebiesko-zółtego na drugi komplet, jest fakt, iż są to barwy Turynu. Wszystkie inne informacje z książki są nad interpretacją autora.

A mi się wydaje, ze to Ty źle interpretujesz. Autor nic nie napisał o motywie wybrania strojów niebiesko-żółtych. Napisał tylko, że w sezonie 1996 w takim graliśmy, przyniosło nam to szczęście.
U mnie taka jest.
Strona 19 – 2 wers od końca - Juventus nie kupił Delle Alpi, a wydzierżawił na 99 lat, co w prawie włoskim oznacza własności, jest to jednak różnica.
Jak dla mnie nie ma różnicy...

ie wiem, co ma znaczyć zdanie, że napoli (przegrany finał PW z 72) to kolejny klub z którym był o krok od wygrania Pucharu Włoch. Ani udinese ani mantova, w których grał wcześniej, nie dotarły z Zoffem w składzie do finału Coppa Italia.
Być może chodziło mu po prostu o Juventus.

Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki
juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2008, 15:49

Michael900 pisze:

A mi się wydaje, ze to Ty źle interpretujesz. Autor nic nie napisał o motywie wybrania strojów niebiesko-żółtych. Napisał tylko, że w sezonie 1996 w takim graliśmy, przyniosło nam to szczęście.
Nic nie napisał o motywie wybierania strojów? Ktoś chyba nie umie czytać, cytuję:

"Grając w tym ostatnim kolorze ( w domyśle niebieski) "Stara Dama" wygrała Ligę Mistrzów w sezonie 1996 roku. Więc być może stąd pomysł, aby w sezonie 2007/08 używać tych samych strojów"

Powtórzę się więc. Jedynym motywem wybrania strojów, nawet nie niebieskich, bo niebiesko żółtych jest fakt, że są to barwy Turynu.
Michael900 pisze:
U mnie taka jest.
To masz wyjątkowy egzemplarz, gratuluje
Michael900 pisze:
Jak dla mnie nie ma różnicy...
Dlatego nie zajmujesz się branżą nieruchomości.

Michael900 pisze:
ie wiem, co ma znaczyć zdanie, że napoli (przegrany finał PW z 72) to kolejny klub z którym był o krok od wygrania Pucharu Włoch. Ani udinese ani mantova, w których grał wcześniej, nie dotarły z Zoffem w składzie do finału Coppa Italia.
Być może, zwłaszcza, że rok po przegranym finale w barwach napoli przegrał go (zresztą ponownie z milanem) w barwach Juve. Jednak w takiej sytuacji hierarchia nakazuje określić napoli nie kolejnym, a pierwszym klubem z którym był "o krok od wygranej w Pucharze Włoch"

Obrazek
Michael900

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 marca 2008, 12:46

juveluck pisze:
Michael900 pisze:
Nie wiem, co ma znaczyć zdanie, że napoli (przegrany finał PW z 72) to kolejny klub z którym był o krok od wygrania Pucharu Włoch. Ani udinese ani mantova, w których grał wcześniej, nie dotarły z Zoffem w składzie do finału Coppa Italia.
Być może, zwłaszcza, że rok po przegranym finale w barwach napoli przegrał go (zresztą ponownie z milanem) w barwach Juve. Jednak w takiej sytuacji hierarchia nakazuje określić napoli nie kolejnym, a pierwszym klubem z którym był "o krok od wygranej w Pucharze Włoch"
Przecież wiem... Autorowi chodziło zapewne o całą karierę, a nie o chronologiczny jej przebieg...

Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki
ODPOWIEDZ