Książki
- gosciu_Muranista
- Juventino
po przeczytaniu książki D.Browna polecam przeczytanie książki Dan Bursteina "Tajemnice kodu Leonarda da Vinci" gdzie autor przedstawia gdzie jest fikcja a gdzie są fakty w książce D.Browna. Wszystko jest oparte na opiniach ekspertów takich dziedzin jak architektura,religia,fizyka czyli wszystko to z czym miało się do czynienia w książce D.Browna.
- pan Zambrotta
- Juventino
Mam nadzieję, że rozruszam temat, gdyż idzie jesień i każdy wieczorem będzie chciał przeczytać coś więcej niż program telewizyjny
.
Mianowicie moja propozycja nazywa się "Gump i spółka" Winston'a Groom'a. Jest to nic innego, jak kontynuacja bestselleru "Forrest Gump". Akcja powieści toczy się kilka miesięcy po zakończeniu pierwszej części. Nieoczekiwanie firma Gump'a zajmująca się łowieniem krewetek upada. Forrest musi ponownie szukać pracy, aby "zapewnić małemu Forrestowi przyszłość". Główny bohater przeżywa mnóstwo przygód, podobnie jak w pierwszej części.I tak m.in. odkrywa nową Coca-colę, walczy z Saddamem Husajnem, czy bierze udział w przekrętach na Wall Street. Towarzyszą mu starzy przyjaciele, m.in. porucznik Dan, sierżant Kranz, tata Bubby czy Zuzia. Jednak najwięcej towarzystwa dotrzymuje mu jego syn, który wyrasta na inteligentnego, choć buntowniczego nastolatka.
Podsumowując-reasumując: książka w sam raz na jesienny wieczór, góra dwa. Czyta się ją łatwo, szybko i przyjemnie, sami zobaczycie jak wciąga. Dzieło Groom'a zawiera w sobie oczywiście głębsze treści, które są opowiedziane prostymi i nieskomplikowanymi słowami, m.in. relacja ojca z synem, czy podejście człowieka do wojny. Gorąco polecam.

Mianowicie moja propozycja nazywa się "Gump i spółka" Winston'a Groom'a. Jest to nic innego, jak kontynuacja bestselleru "Forrest Gump". Akcja powieści toczy się kilka miesięcy po zakończeniu pierwszej części. Nieoczekiwanie firma Gump'a zajmująca się łowieniem krewetek upada. Forrest musi ponownie szukać pracy, aby "zapewnić małemu Forrestowi przyszłość". Główny bohater przeżywa mnóstwo przygód, podobnie jak w pierwszej części.I tak m.in. odkrywa nową Coca-colę, walczy z Saddamem Husajnem, czy bierze udział w przekrętach na Wall Street. Towarzyszą mu starzy przyjaciele, m.in. porucznik Dan, sierżant Kranz, tata Bubby czy Zuzia. Jednak najwięcej towarzystwa dotrzymuje mu jego syn, który wyrasta na inteligentnego, choć buntowniczego nastolatka.
Podsumowując-reasumując: książka w sam raz na jesienny wieczór, góra dwa. Czyta się ją łatwo, szybko i przyjemnie, sami zobaczycie jak wciąga. Dzieło Groom'a zawiera w sobie oczywiście głębsze treści, które są opowiedziane prostymi i nieskomplikowanymi słowami, m.in. relacja ojca z synem, czy podejście człowieka do wojny. Gorąco polecam.
- DamKam
- Juventino
Wlasnie czytam druga czesc "Eragona" napisana przez mlodziutkiego Christophera Paolini pt. "Najstarszy" :!: Tak jak zachwycalem sie pierwsza czescia tak o drugiej moge powiedziec to samo, a moze nawet lepiej... moim zdaniem to jest wrecz genialna ksiazka :-D Nie wiem czy ktos pamieta ale pisalem juz kiedys na forum o 15-letnim chlopcu ktory pod wplywem tworczosci Tolkiena postanowil napisac wlasna powiesc fantasy... teraz ma on ok. 19 lat i jest w trakcie pisania trzeciej czesci
Dla wszystkich wielbicieli Tolkiena i nie tylko: goraco polecam trylogie Dziedzictwo czyli jak dotad "Eragona" i "Najstarszego". Naprawde nie bedziecie sie umieli oderwac od ksiazki
Tak na marginesie: az sam nie moge uwierzyc w to iz jeszcze w podstawowce czy gimnazjum smialem sie z ludzi czytajacych takie ksiazki... a nawet z ludzi wogole czytajacych jakies ksiazki
A teraz 
Dla wszystkich wielbicieli Tolkiena i nie tylko: goraco polecam trylogie Dziedzictwo czyli jak dotad "Eragona" i "Najstarszego". Naprawde nie bedziecie sie umieli oderwac od ksiazki
Tak na marginesie: az sam nie moge uwierzyc w to iz jeszcze w podstawowce czy gimnazjum smialem sie z ludzi czytajacych takie ksiazki... a nawet z ludzi wogole czytajacych jakies ksiazki

- mesju
- Qualità Juventino
Nigdy nie myślałem, że będę wypowiadał się na temat książek, ale ostatnio chwyciłem do ręki booka i to nawet z własnej inicjatywy (w końcu maturzysta :] ) Jest to "Wywieranie wpływu na ludzi" Roberta Cialdiniego. Jest tu masa przykładów ludzkich zachowań, jak na nie wpływać, ale tez jak się bronić. POLECAM
- Polmos
- Juventino
Ja ostatnio zostałem namówiony do przeczytania pewnej książki i w życiu bym nie powiedział, że tego typu książka aż tak bardzo mi sie spodoba. Chodzi mi tutaj o książke Nicholasa Sparksa "Jesienna miłość' (oryginalny tytuł to "Walk to remember"). Nie spodziewałem sie, że aż tak mi sie spodoba, ponieważ jest to książka o miłości, autora, który jest właśnie znany z tego typu książek, głównie dla kobiet. Książka jest napisana fajnym językiem, szybko sie ją czyta i nie da sie na niej chyba nie wzruszyć, naprawde. Może ktoś to juz czytał, a jak nie to wszystkim naprawde bardzo polecam, troche daje ona do myślenia moim zdaniem, przede wszystkim o wartościach.
- juverm
- Juventino
Może nie czytam wielu książek ale niektóre mi się podobają. Po obejrzeni 1-szego Władcy Pierścieni zostałem namówiony do przeczytania kolejnych części
. Przeczytałem 2-gą książkę w 2 tyg (mogłem szybciej ale aż tak mi się nie chciało ;D), kolejną książke czyli 3-ciączęć łyknąłem szybciej;-D. Ogólnie nie lubie czytac książek ale te mi się podobały. Oprucz tych Książek czytam tylko Piłkę Nożną

- Browaks
- Juventino
Ja nie mam jednej ulubionej, ale bardzo lubie wszystkie książki Mario Puzo ("Ojciec chcrzestny", "Sycylijczyk", "Omerta" itd).
Bardzo podobał mi się "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna
oraz "Z tąd do wieczności" Jamesa Jonsa.
Oprócz tego wszystkim polecam "Rok 1984" Orwella - to na prawdę wciąga!
Bardzo podobał mi się "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna
oraz "Z tąd do wieczności" Jamesa Jonsa.
Oprócz tego wszystkim polecam "Rok 1984" Orwella - to na prawdę wciąga!
- pawlo91
- Juventino
Ja nie czytam prawie wogole ksiazek probowalem kiedys czytac Pottera ale to jest beznadziejne, jedyne ksiazki jakie przeczytalem i mi ise podobały to trylogia ,,Władcy Pierscienia", ,,Miłość i śmierć - morderstwo Kurta Cobaina", a teraz czytam serie Warcraft która jest naprawdę wyśmienita!!POLECAM wszystkim fanom fantasy i gier RPG!!!
- mighal
- Juventino
Wszystkim fanom fantastyki a widze ze jest ich wielu tutaj (wypowiedzi o LotR) polecam polskiego pisarza Jacka Piekare- niesamowite mroczne ksiazki a przy tym bardzo inteligentne i humorystyczne. Przedewszystkim seria przygod o Mordimerze Madderinie. swietny jest takze William King i cala saga przygod o Felixie i Gotreku pod tytułem Zabujca i pokolei leci pozniej Trolli, Skavenow itp
- zlatan_sc
- Juventino
Ostatnio zafascynowany jestem ksiazkami pana Ericha Von Danikena. Zapewne nie jeden forumowicz slyszal o tym panu. Daniken w swoich ksiazkach przedstawia tezy o powstaniu cywilizacji ludzkiej inspirowanej przez przybyszow z kosmosu. Wydal do tej pory kilka ksiazek, przeczytalem dwie z nich, Wspomnienia z przyszłości oraz Czy się myliłem. Na pierwszy rzut oka moze sie wydawac, ze jest to kolejny autor-amator, ktory przedstawia bajeczna teorie o kosmitach, lecz po zaglebieniu sie w jego dziela mozemy dojsc do calkiem innego zdania.. Daniken wszystkie teorie popiera duza iloscia dowodow rzeczowych. Sa ilustracje, wywiady, informacje z najrozniejszych zrodel. Jego ksiazki i zawarte w nich teorie przyspozyly mu wielu wrogow, w niektorych krajach wydawanie jego ksiazek jest zakazane. Wydawnictw jego autorstwa najlepiej szukac w antykwariatach.
Na koniec maly cytacikz pierwszej ksiazki Danikena: " Napisanie tej ksiazki wymagalo pewnej odwagi - przeczytanie jej wymaga odwagi nie mniejszej..."
Na koniec maly cytacikz pierwszej ksiazki Danikena: " Napisanie tej ksiazki wymagalo pewnej odwagi - przeczytanie jej wymaga odwagi nie mniejszej..."

wloski w alfabecie pisze:Prawdą jest to, że eskimosi jedyną przyjemnością miedzy ludzką na jaką mogą sobie pozwolić jest pocieranie się o nosek.
- baca222
- Juventino
Mam kilka ulubionych ksiązek ,bardzo podobała mi sie ksiązeczka Ojciec chrzestny i król szczurów ale najlepszą jaką czytałem jest Kompania Braci. Bardzo dobra książka opisująca losy prawdziwych ludzi w czasie wojny.Cała książka skupia sie na losach kompani E 506pps w czasie II wojny swiatowej.Jesli ktos lubi te klimaty to gorąco polecam.