# 9 Dušan Vlahović
- Paya
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Ale Halaand od wykańczania akcji to Halaand z City, gdzie deal był "masz za plecami najlepszego asystenta w historii piłki, masz Silve, Gundogana, Grealisha, a zawiązywać akcję będą Rodri i Stones, Ty się skup na strzelaniu". W Borussi, zwłaszcza ostatnim sezonie robił dużo więcej w ataku, dużo asyst, dużo podań, także w środkowej części boiska itp.
- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Minęły 22 kolejki a nasz GOLEADOR kupiony łącznie za 83 mln euro, zarabiający 10 mln Euro zdobył w SerieA całe 7 potężnych bramek.
A jakie to były potężne bramki warto przypomnieć poniżej:
26.08.2024 || 2. kolejka || 2 trafienia z Hellasem Veroną - 1 karny.
28.09.2024 || 6. kolejka || 2 trafienia z Genoą - 1 karny.
06.10.2024 || 7. kolejka || 1 trafienie z Cagliari - 1 karny.
27.10.2024 || 9. kolejka || 1 trafienie z Interem.
14.12.2024 || 16. kolejka || 1 trafienie z Venezią - 1 karny.
Podsumowując te wybitne osiągnięcia
1. Ponad pół sezonu, a chłop strzelił tylko 3 gole z gry, 4 bramki z karnych.
2. W zasadzie tylko 1 bramka z trudnym rywalem (Inter), reszta z zespołami zajmującymi następujące miejsca w tabeli: 12, 15, 17, 19.
3. Ani razu nie strzelił w dwóch meczach z rzędu notując przy tym kilkukrotnie serie kilku spotkań bez bramki.
4. Na ten moment za każdą bramkę płacimy w przybliżeniu ok 1,42 mln euro.
5. Od połowy grudnia gość nie strzelił zupełnie nic.
Świetny transfer, nie ma co
Transfery z Fiorentiny powinny być odgórnie zakazane
2. W zasadzie tylko 1 bramka z trudnym rywalem (Inter), reszta z zespołami zajmującymi następujące miejsca w tabeli: 12, 15, 17, 19.
3. Ani razu nie strzelił w dwóch meczach z rzędu notując przy tym kilkukrotnie serie kilku spotkań bez bramki.
Świetny transfer, nie ma co

Transfery z Fiorentiny powinny być odgórnie zakazane

No i przypieczętowała naszą słabą pozycję... Odkąd przyszedł zaczęliśmy być w doopie i najgorsze, że jeszcze zaczęliśmy się w niej urządzać.Sila Spokoju pisze: ↑29 stycznia 2022, 12:59 Kwota spora, potencjał również. Niestety płacimy tylko za potencjał. Jak się Dusan rozwinie tego nikt niestety nie jest w stanie ze 100% pewnością stwierdzić.
Mam mimo wszystko nadzieję, że ten transfer wyjdzie nam na +, bo kolejna wtopa może tylko przypieczętować naszą słabą pozycję.
Obawiam się niestety, że Vlahović zadebiutuje w pełnym wymiarze czasowym dopiero za kilka tygodni jak pozna tajniki gry defensywnej Allegriego.

- ahojekk
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Dzisiejszy gol Dusana to kwintesencja jego gry, nieźle sie zabrał, ograł jednego obrońce i... podejmuje najgorszą decyzje z możliwych tyle że wpadło bo strzał wyszedł perfekcyjny

Dawniej Virus[Mauro].
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Zagrał pod siebie i mając w głowie perspektywę pożegnania latem może to i lepiej. Jak to któryś z chłopaków napisał na czacie, ten gol na pewno pojawi się w kompilacjach "Danza Kuduro 100% Mega Mix Goals & Skills", więc może ktoś się na to nabierze i rzuci z 5 baniek więcej 
A tak na serio, brak podania to kryminał.

A tak na serio, brak podania to kryminał.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
Aż sobie z ciekawości zerknąłem czy coś pisałem o tym zawodnikuTony Montana pisze: ↑30 stycznia 2022, 19:17 Co tu dużo pisać zapłaciliśmy jak za w pełni ukształtowanego topa za piłkarza, który nie rozegrał jeszcze żadnego spotkania w europejskich pucharach i ogólnie nie został sprawdzony na najwyższym poziomie (te 14 spotkań w słabej kadrze to też póki co nie jest bardzo mocny sprawdzian).
Ktoś tam się wcześniej oburzał, że ktoś śmiał napisać, że płacimy za potencjał - dokładnie za to właśnie płacimy. Facet ma za sobą świetne pół roku i ogólnie dobry ostatni rok ale nie został jeszcze przetestowany na najwyższym pozomie. Jeśli będzie topem to nikt mu tej kwoty raczej nie będzie wypominał ale gdyby coś poszło nie tak to mielibyśmy jako Juventus jedną z największych wpadek transferowych w historii XXI wieku.
Generalnie odnoszę również wrażenie, że duża część forum patrzy na transfer Vlahovica przez pryzmat Chiesy - jeśli z Federico się udało to z Dusanem też się uda.
Ja napiszę tak - do samego zawodnika nic nie mam ale po przygodach z transferem Higuaina i Ronaldo za olbrzymie pieniądze zapala mi się w głowie lampka ostrzegawcza. Naprawdę jak to się mówi weszliśmy "all-in" z tym transferem (tak wiem, że niby kasa na transfery się pojawiła dzięki dokapitalizowaniu). Moim zdaniem widać wyraźnie, iż zarząd uznał, że warto wydać kilkadziesiąt grubych milionów na transfer, który ma zapewnić miejsce w pierwszej czwróce Serie A i miejsce w LM, niż ryzykować brak udziału w tych rozgrywkach i również stracić kilkadziesiąt milionów.
Swoją drogą zobaczcie jak interesy robi Fiorentina - tam nie ma promocji, tam nie ma wyprzedaży:
1. Chcesz Bernardeschiego? Poproszę 40 melonów.
2. Chiesa? 60 melonów.
3. Vlahović? Poproszę 80-90 melonów.
I to wszystko za gości, którzy nie byli nawet przetestowani w europejskich pucharach.
Jeszcze raz się powtórzę, żeby była jasność - liczę na to, że Dusan się sprawdzi i będę mu kibicował ale już sama kwota budzi moje wątpliwości.

Statystyki, które wrzuciłeś @Sila Spokoju są porażająceSila Spokoju pisze: ↑28 stycznia 2025, 16:21 Minęły 22 kolejki a nasz GOLEADOR kupiony łącznie za 83 mln euro, zarabiający 10 mln Euro zdobył w SerieA całe 7 potężnych bramek.
Generalnie śmiech mnie ogarnia kiedy słyszę, że Juventus będzie chciał 60-70 milionów za Dusana (i co gorsza niektórzy chyba w to wierzą).
Biorąc pod uwagę:
1. Długość kontraktu
2. Wysokość kontraktu
3. Umiejętności + potencjał
4. Nasze umiejętności sprzedaży
to 40 milionów uznam za cud. I piszę to absolutnie na poważnie, a warto przy tym zaznaczyć, że zazwyczaj jestem osobą, która narzeka na to, że zbyt tanio kogoś wypuściliśmy i dało się wyciągnąć więcej (co w sumie nawet widać w tym komentarzu sprzed 3 lat we fragmencie odnośnie tego jak sprzedaje Fiorentina).
No i tak swoją drogą transfer Vlahovicia faktycznie mocno dobił nasze finanse - teraz bawimy się w plusvalenzę, wyrzucają nas z europejskich pucharów, sprzedajemy młodych perspektywicznych zawodników, na rympał staramy się wszelkimi sposobami obniżyć budżet płacowy.
- xemi
- Juventino
- Podziekował: 43 razy
Warto przypomnieć ze we wspomnianym wyżej meczu z Empoli, chwile wcześnie niz zdobył bramkę, Duszanek w pojedynku z obrońcą ostentacyjnie zanurkował, co jest jego firmową akcją. Dużo wcześniej po podobnej akcji, zamiast nurkować, poszedł za piłka Kolo Muani i zdobył bramkę na wyrównanie!
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
On nawet przez moment nie patrzył czy ma komu podać, od samego przyjęcia piłki do strzału się nie rozejrzał. Dobrze, że siadło ale to tyle z tej akcji było dobrego bo piłkę powinien oddać zaraz po pierwszym kontakcie.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Tab
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Vlaho, to jest taki CR7, tylko w 2.5%. Pilka do Vlaho = laga na bramke, tylko Cristiano czasem trafial, Vlaho niestety nie, ale Ego podobne
- Maplu90
- Juventino
- Podziekował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Przypomnę wam Panowie że napastnik jest od strzelania (przede wszystkim). Zaloze się że gdyby podał do boku i Koop lub Conceicao by nie strzelił to byłyby narzekania ze nie strzelał tylko podawał jak <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Jest bramka, oby było ich więcej. Ja tam Dusana lubię i w niego wierzę. Zachęcam też skupić się w jednym czy dwóch meczach TYLKO na Dusanie, jak pracuje dla drużyny . Czasami mocno zmienia to postrzeganie zawodnika (na plus, lub minus wiadomo)
"Sono un ultrà bianconero,
E amo soltanto due color,
Girando per lo stivale Intero,
La Juve per sempre Sosterrò,
Ale' ale' ale' oh, ale' ale' ale' Oh,
Ale' ale' ale' ale' ale' ooh..."

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Przecież taki strzał wpada 1 na 10, a gdyby podał to mielibyśmy sytuację, w której wpada 9 na 10. Ja bym chciał przede wszystkim napastnika, który myśli (nie tylko o sobie i swoich celach, ale przede wszystkim o tym jak efektywnie wykorzystać czas na boisku, bo na efektowność to trzeba mieć miejsce i papiery).
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
1/10? 
xG tego strzału to 0.04
xG gola Conceicago którego xG można porównać do tego w jakiej mógł się znaleźć zawodnik Juve po podaniu Vlaho to 0.45
Serio, widać to na powtórkach - on w ogóle się nie rozejrzał czy idą 4 na jednego czy jest sam. Ciężko znaleźć drugiego takiego zawodnika z takimi klapkami na oczach a jak tu ktoś pisze by obejrzeć mecz i zobaczyć ile daje drużynie to właśnie po Vlaho bardzo widać jak mało daje przez swoje złe podania, straty, brak podań i strzały z każdej pozycji.
https://understat.com/match/27582

xG tego strzału to 0.04
xG gola Conceicago którego xG można porównać do tego w jakiej mógł się znaleźć zawodnik Juve po podaniu Vlaho to 0.45
Serio, widać to na powtórkach - on w ogóle się nie rozejrzał czy idą 4 na jednego czy jest sam. Ciężko znaleźć drugiego takiego zawodnika z takimi klapkami na oczach a jak tu ktoś pisze by obejrzeć mecz i zobaczyć ile daje drużynie to właśnie po Vlaho bardzo widać jak mało daje przez swoje złe podania, straty, brak podań i strzały z każdej pozycji.
https://understat.com/match/27582
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Verse
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Dobrze to interpretujesz. Powinniśmy zwiększać prawdopodobieństwo bramki, a nie je zmniejszać. To było mega samolubne ze strony Vlaho - on nawet nie podniósł głowy by się rozejrzeć za kolegami z drużyny. Zbiera punkty, by coś ugrać w przyszłości. Widać było zarówno przy wejściu na boisko, jak i bezpośrednio po strzeleniu bramki przez Dusana, że on głową jest poza Juve.szczypek pisze: ↑03 lutego 2025, 11:00Przecież taki strzał wpada 1 na 10, a gdyby podał to mielibyśmy sytuację, w której wpada 9 na 10. Ja bym chciał przede wszystkim napastnika, który myśli (nie tylko o sobie i swoich celach, ale przede wszystkim o tym jak efektywnie wykorzystać czas na boisku, bo na efektowność to trzeba mieć miejsce i papiery).
Kolo Muani jest tego typu napastnikiem strzelającym gole i asystującym. Bardzo ciekaw jestem współpracy obu Panów, oraz jak zadziała mocna konkurencja na Dusana. A bramka Vlahovicia do kompilacji na youtube i w lecie, jak zespoły wezmą Gyokersa, być może Isaka i jeszcze kogoś i stwierdzą, że już nikogo nie ma, to zwrócą się do nas. Aczkolwiek liczę, że jednak te 40 m zgarniemy.
Są plotki o Osihmenie, ale to znowu piłkarz niepasujący stylem do Motty. Już lepiej urabiać te PSG, żeby tanio puścili Kolo Muaniego.
- Maplu90
- Juventino
- Podziekował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Z tym że trzeba wziąć pod uwagę możliwość przecięcia podania przez wracającego obrońcę i możliwość spudlowania lub obrony przez bramkarza. Podjął taką decyzję a nie inną, strzelił gola, pewnie gdyby wynik na tablicy byłby w stylu 1-1 a Dusan by to zmarnował to bym inaczej śpiewał. Przy prowadzeniu 2-1 i grajac w przewadze liczebnej to inną gadka. Dodam też że gol Mbanguli w meczu z Milanem miał XG 0.03 i jakoś nikt po nim nie jechał.szczypek pisze: ↑03 lutego 2025, 11:00Przecież taki strzał wpada 1 na 10, a gdyby podał to mielibyśmy sytuację, w której wpada 9 na 10. Ja bym chciał przede wszystkim napastnika, który myśli (nie tylko o sobie i swoich celach, ale przede wszystkim o tym jak efektywnie wykorzystać czas na boisku, bo na efektowność to trzeba mieć miejsce i papiery).
"Sono un ultrà bianconero,