Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- zbynek
- Juventino
Czemu? Uważam, że to bardzo dobry zawodnik, ograny w Serie A, do tego Włoch, reprezentant. Trzeba też trochę doświadczenia w tej kadrze.
No oczywiście, że ta kontuzja sprawia, że jest tu jakieś ryzyko ale może właśnie dlatego można go nabyć za rozsądną kwotę i wynegocjować dobry dla nas kontrakt. Bo i on pewnie chciałby jeszcze pograć na fajnym poziomie. A i z tego co pamiętam, to jego nazwisko się pojawiało na początku mercato w naszym kontekście.
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Berardi to idealny zawodnik do poprzedniej ery Juve. Tu już nie ma miejsca na takich grajków. 30 latek z historia kontuzji i obecnie chyba przechodzący najgorszy uraz w karierze. Gdyby Allegri wciąż był w klubie to drżał bym do samego końca każdego okienka. Teraz jestem już raczej spokojny.
- Bart985
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Akurat nie o ten fragment starzenia mi chodziło, raczej o proponowany skład. Chociaż mógłbyś przyznać, że jednak ze 3 normalne transfery to zrobili?
PS. Giuntoli - Głupoli i Marotta - Miernotta zawsze mnie mocno bawią, chociaż nie lubię negatywnego przekręcania nazwisk
- Szwamb
- Juventino
Dokładnie.Michael_M pisze: ↑31 sierpnia 2024, 16:15 Berardi to idealny zawodnik do poprzedniej ery Juve. Tu już nie ma miejsca na takich grajków. 30 latek z historia kontuzji i obecnie chyba przechodzący najgorszy uraz w karierze. Gdyby Allegri wciąż był w klubie to drżał bym do samego końca każdego okienka. Teraz jestem już raczej spokojny.
Berardi był graczem, który mógł być legendą Juve/Milanu/Interu lub mógł zrobić dużą karierę na zachodzie w Bayernach, ale postanowił zostać legendą Sass i taki jest jego koniec. Szkoda.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
@Bart985 Jest jeszcze Paratici - Partaczi Moją ocenę wrzucałem już kilka razy na czat. Dżiuntolo ma jeszcze czas na wypchnięcie Kosticia i Arthura za co dostanie +1 do oceny. Na tę chwilę zaczynając od 5/10:
+1,5 za Thurama
+1 za Luiza
+1 za Koopmeinersa
+0,5 za Keana
+0,5 za Kajko
+0,5 za Illinga
+0,5 za Gonzaleza
+0,5 za MDSa
0 za DiGre
0 za Szczęsnego
0 za Conceicao
0 za Ruganiego
0 za Mirettiego
-1,5 za Soule
-1 za Huijsena
-0,5 za Cabala
-0,5 za Barrenechee
-0,5 za Kałlulu
-0,5 za Chiese
6,5/10 #MatematykaNieKłamie
+1,5 za Thurama
+1 za Luiza
+1 za Koopmeinersa
+0,5 za Keana
+0,5 za Kajko
+0,5 za Illinga
+0,5 za Gonzaleza
+0,5 za MDSa
0 za DiGre
0 za Szczęsnego
0 za Conceicao
0 za Ruganiego
0 za Mirettiego
-1,5 za Soule
-1 za Huijsena
-0,5 za Cabala
-0,5 za Barrenechee
-0,5 za Kałlulu
-0,5 za Chiese
6,5/10 #MatematykaNieKłamie
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Holender nie był niezbędny, za to jest za drogi. Za Mojżesza dostaliśmy jakieś tam pieniądze. MDS to specjalny przypadek i osobiście myślałem czy nie dać +1, ale mi nie pasowało do reszty ocen.
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Nicram_93
- Juventino
- Podziekował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Nie no, nie przesadzajmy. Nawet mimo tego, że temat z Sancho nie wyszedł, to ode mnie finalnie mocne 8/10 za to mercato. Więcej nie dam, bo były pewne rzeczy, które mi średnio podeszły, ale nie ukrywam, że wiele dobrej roboty zostało zrobione. Teraz oby tylko to wszystko zagrało. Jak się uda, to kolejne okienka powinny być już trochę bardziej spokojniejsze i polegające na uzupełnieniu już mniejszych dziur, choć zapewne będą się kolejne pojawiać. Świetny początek i koniec okienka, dość słaby środek. Doceniam aż tak dużą przebudowę i to, że wiele z tych transferów udało się finalnie dograć, w co sam nie wierzyłem. Z minusów na pewno kwestia młodych, Szczęsny, Chiesa, brak wzmocnień konkretniejszych w obronie. To tak na szybko, co najbardziej mi nie pasowało, ale idealne okienka nie istnieją, a na papierze jest naprawdę nieźle.
"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
8 transferów przychodzących tego lata byłoby sporym zaskoczeniem przed otwarciem okna. Jednak biorąc pod uwagę skalę czystek, liczba transferów była konieczna. I tak w 2 przypadkach od początku chcieliśmy wypełnić dziury na bokach młodzieżą (boki obrony), plus pewien splot wydarzeń sprawił, że Mbangula też będzie liczony do kadry pierwszego zespołu.
Nie wszystkie transfery wychodzące się udały, ale i tak zostało sporo zrobione. Za rok ciągle trzeba będzie czyścić budżet, ale i tak będzie znacznie lepiej.
Zacznę od transferów wychodzących, tylko tych istotnych:
A.Rabiot (10/10) - cieszy że zawodnik bez umiejętności nie doi nas z hajsu
A.Sandro (10/10) - jw
W.Szczesny (7/10) - przyszedł nie gorszy następca, udało się uwolnić trochę $. oczywiście szkoda rodaka, mógł chwilę dłużej pograć. ale rewolucja wymagała poświęceń.
F.Miretti (10) - czyste wypożyczenie bez opcji; jak dla mnie optymalan decyzja w obliczu braku sprzedaży McK. Fabio ma okazję trochę więcej pograć, a za rok wrócić gdy już uda się sprzedać Amerykanina
M.Kean (10) - sfinansował nam Thurama, nie mam więcej pytań
M.Soule (7) - kwota mogła być trochę wyższa, ale to i tak sporo jak na średniaka ze spadkowicza
D.Huijsen (8) - nie ma o czym mówić, zdradził nas pół roku temu z Romą, więc pozbywamy się go bez żalu; kwota mogłaby być trochę wyższa
S.Iling-Jr (9) - sfinansował jednego z potencjalnych kozaków ściągniętych w tym oknie
E.Barrenchea (9) - jw
F.Chiesa (9) - zwycięzcą całej tej sytuacji jest Fede, który znalazł frajera gotowego spełnić jego żądania
Transfery przychodzące:
Kalulu (5) - jeden z 2 transferów przychodzących, których nie jestem pewien. Dla nas opcja C. Na plus wszechstronność i cena. Na minus - zawodnik z bólem opuszczał Milan, nie znana jest również forma po kontuzji. W najlepszej sytuacji przez rok spodoba mu się u nas i odzyska formę. Wtedy transfer rzeczywiście może się opłacić. Będę go obserwować na boisku jak i poza nim.
MDG (9) - transfer najlepszego bramkarza poprzedniego sezonu Serie A. Do tego gra dobrze nogami i jest dość młodym bramkarzem jak na Włoskie warunki. Wspólnie możemy sobie pomóc, również wpływając na jego rolę w reprezentacji Azzurich.
F.Conceicao (8) - jedynym minusem tego wypożyczenia jest to, że za rok w najlepszej pozycji do negocjacji będzie zawodnik, którego obowiązywać będzie klauzula 30 mln euro. Piłkarsko bardzo ciekawy grajek. Pokazał już się z dobrej strony na Euro, gdzie nawet złapał trochę minut. Może bardzo się rozwinąć, tym bardziej pod skrzydłami T.Motty i w otoczeniu nowych kolegów. 30 baniek to może być promocja; pytanie czy ktoś inny się nie wtrąci z lepszą ofertą kontraktową. Pewnie będziemy mieć po swojej stronie J.Mendesa.
N.Gonzalez (10) - biorąc pod uwagę kwotę za wykup bardzo dobre warunki za bardzo dobrego zawodnika. Spore doświadczenie międzynarodowe, potwierdzony charakter i umiejętności. Starter dla Motty.
J.Cabal (6) - jak na razie startuje w 1. jedenastce i nie przekonuje. Ma czas na rozwój, ale po przerwie pewnie trafi na ławkę, że Cambiasso mógł pograć na swojej pozycji.
K.Thuram (10) - jeden z najlepszych pomocników LIque 1, ściągnięty na dobrych warunkach finansowych. Widać po nim jego umiejętności, oczekuję od niego sporego rozwoju i wielkich rzeczy w biało-czarnej koszulce.
D.Luiz (10) - bardzo zachwalany transfer przez znajomych oglądających piłkę angielską ("Vidal z mózgiem"). Jak na razie nie gra sporo ze względów kondycyjnych, oczekuję że po przerwie reprezentacyjnej będzie go znacznie więcej. Po tych momentach, w których możemy go oglądać, widać że ma niezłe umiejętności i dawno nie było takiego pomocnika w naszych barwach.
T.Koopmeiners (10+/10) - Mówiąc o typach pomocników, których dawno u nas nie było, nie można zapomnieć przede wszystkich o Holendrze. Mieliśmy spore szczęście, że chłopak nie pojechał na Euro i wyciągnęliśmy go za ledwo 60 baniek. W innej sytuacji zakładam, ze byłoby podobnie jak z Kalafiorem i nie moglibyśmy konkurować z ofertą rzędu 80 mln z Premier League. Pomocnik kompletny (od stopera po ofensywnego pomocnika), bramkostrzelny (26 bramek 2 sezonach Serie A), tani w utrzymaniu, młody. To może być nasz najważniejszy transfer ostatnich i paru następnych lat. Chłopak ma charakter, dyscyplinę pracy, a dla Juventusu potrafił się poświęcić. Jego rodzina lubi Włochy. Nic, tylko zapracować teraz na status legendy.
Podsumowując, średnia ocena 9.3/10.
Sancho mógł być dodatkową wisienką na torcie (i miałem nadzieję, że tym razem szczęście będzie po naszej strony).
Z drugiej strony zostało jeszcze paru gości do upchnięcia. I to za niemałe pieniądze.
Widzę, że koledzy wspominali o transferze L.Semedo do Next-Gena (0 bramek w 718 minutach poprzedniego sezonu).
Bez echa jednak przeszedł jeden trochę ciekawszy ruch - z Cremonese do Next-Gen przyszedł Felix Afena-Ghan. Możecie go kojarzyć z debiutu i występów w Romie w czasach Mourinho. Tutaj rzeczywiście możemy mówić o zawodniku, którego dodatkowo będzie sprawdzał T.Motta pod katem użyteczności dla pierwszej drużyny.
Z NG oczywiście jeszcze będzie można wykorzystać Adzicia
Nie wszystkie transfery wychodzące się udały, ale i tak zostało sporo zrobione. Za rok ciągle trzeba będzie czyścić budżet, ale i tak będzie znacznie lepiej.
Zacznę od transferów wychodzących, tylko tych istotnych:
A.Rabiot (10/10) - cieszy że zawodnik bez umiejętności nie doi nas z hajsu
A.Sandro (10/10) - jw
W.Szczesny (7/10) - przyszedł nie gorszy następca, udało się uwolnić trochę $. oczywiście szkoda rodaka, mógł chwilę dłużej pograć. ale rewolucja wymagała poświęceń.
F.Miretti (10) - czyste wypożyczenie bez opcji; jak dla mnie optymalan decyzja w obliczu braku sprzedaży McK. Fabio ma okazję trochę więcej pograć, a za rok wrócić gdy już uda się sprzedać Amerykanina
M.Kean (10) - sfinansował nam Thurama, nie mam więcej pytań
M.Soule (7) - kwota mogła być trochę wyższa, ale to i tak sporo jak na średniaka ze spadkowicza
D.Huijsen (8) - nie ma o czym mówić, zdradził nas pół roku temu z Romą, więc pozbywamy się go bez żalu; kwota mogłaby być trochę wyższa
S.Iling-Jr (9) - sfinansował jednego z potencjalnych kozaków ściągniętych w tym oknie
E.Barrenchea (9) - jw
F.Chiesa (9) - zwycięzcą całej tej sytuacji jest Fede, który znalazł frajera gotowego spełnić jego żądania
Transfery przychodzące:
Kalulu (5) - jeden z 2 transferów przychodzących, których nie jestem pewien. Dla nas opcja C. Na plus wszechstronność i cena. Na minus - zawodnik z bólem opuszczał Milan, nie znana jest również forma po kontuzji. W najlepszej sytuacji przez rok spodoba mu się u nas i odzyska formę. Wtedy transfer rzeczywiście może się opłacić. Będę go obserwować na boisku jak i poza nim.
MDG (9) - transfer najlepszego bramkarza poprzedniego sezonu Serie A. Do tego gra dobrze nogami i jest dość młodym bramkarzem jak na Włoskie warunki. Wspólnie możemy sobie pomóc, również wpływając na jego rolę w reprezentacji Azzurich.
F.Conceicao (8) - jedynym minusem tego wypożyczenia jest to, że za rok w najlepszej pozycji do negocjacji będzie zawodnik, którego obowiązywać będzie klauzula 30 mln euro. Piłkarsko bardzo ciekawy grajek. Pokazał już się z dobrej strony na Euro, gdzie nawet złapał trochę minut. Może bardzo się rozwinąć, tym bardziej pod skrzydłami T.Motty i w otoczeniu nowych kolegów. 30 baniek to może być promocja; pytanie czy ktoś inny się nie wtrąci z lepszą ofertą kontraktową. Pewnie będziemy mieć po swojej stronie J.Mendesa.
N.Gonzalez (10) - biorąc pod uwagę kwotę za wykup bardzo dobre warunki za bardzo dobrego zawodnika. Spore doświadczenie międzynarodowe, potwierdzony charakter i umiejętności. Starter dla Motty.
J.Cabal (6) - jak na razie startuje w 1. jedenastce i nie przekonuje. Ma czas na rozwój, ale po przerwie pewnie trafi na ławkę, że Cambiasso mógł pograć na swojej pozycji.
K.Thuram (10) - jeden z najlepszych pomocników LIque 1, ściągnięty na dobrych warunkach finansowych. Widać po nim jego umiejętności, oczekuję od niego sporego rozwoju i wielkich rzeczy w biało-czarnej koszulce.
D.Luiz (10) - bardzo zachwalany transfer przez znajomych oglądających piłkę angielską ("Vidal z mózgiem"). Jak na razie nie gra sporo ze względów kondycyjnych, oczekuję że po przerwie reprezentacyjnej będzie go znacznie więcej. Po tych momentach, w których możemy go oglądać, widać że ma niezłe umiejętności i dawno nie było takiego pomocnika w naszych barwach.
T.Koopmeiners (10+/10) - Mówiąc o typach pomocników, których dawno u nas nie było, nie można zapomnieć przede wszystkich o Holendrze. Mieliśmy spore szczęście, że chłopak nie pojechał na Euro i wyciągnęliśmy go za ledwo 60 baniek. W innej sytuacji zakładam, ze byłoby podobnie jak z Kalafiorem i nie moglibyśmy konkurować z ofertą rzędu 80 mln z Premier League. Pomocnik kompletny (od stopera po ofensywnego pomocnika), bramkostrzelny (26 bramek 2 sezonach Serie A), tani w utrzymaniu, młody. To może być nasz najważniejszy transfer ostatnich i paru następnych lat. Chłopak ma charakter, dyscyplinę pracy, a dla Juventusu potrafił się poświęcić. Jego rodzina lubi Włochy. Nic, tylko zapracować teraz na status legendy.
Podsumowując, średnia ocena 9.3/10.
Sancho mógł być dodatkową wisienką na torcie (i miałem nadzieję, że tym razem szczęście będzie po naszej strony).
Z drugiej strony zostało jeszcze paru gości do upchnięcia. I to za niemałe pieniądze.
Widzę, że koledzy wspominali o transferze L.Semedo do Next-Gena (0 bramek w 718 minutach poprzedniego sezonu).
Bez echa jednak przeszedł jeden trochę ciekawszy ruch - z Cremonese do Next-Gen przyszedł Felix Afena-Ghan. Możecie go kojarzyć z debiutu i występów w Romie w czasach Mourinho. Tutaj rzeczywiście możemy mówić o zawodniku, którego dodatkowo będzie sprawdzał T.Motta pod katem użyteczności dla pierwszej drużyny.
Z NG oczywiście jeszcze będzie można wykorzystać Adzicia
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Może i tak, choć akurat ten Anghelé też nie ma jakichś wybitnych statystyk strzeleckich. W primce owszem, coś tam strzelał, ale już w Serie C 3 gole w 26 meczach, mucha siada na pełnym spokoju. Gdyby oceniać po samych liczbach, lepiej rokował choćby Cerri.
- Michael_M
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Też nie oczekujcie cudów. Jak dla mnie okienko świetnie się udało. Poprzednie ekipy nadciągały takich wafli których ciężko było wypchnąć gdziekolwiek. Część się udało ale kilku wciąż zostało.
Weźcie pod uwagę to że to okienko kosztowało nas koniec końców niecałe 60 mln. Klub po tym co zrobił jest 60 mln na minusie. Świetny wynik patrząc na to że sam Douglas na TM jest więcej wart.
Weźcie pod uwagę to że to okienko kosztowało nas koniec końców niecałe 60 mln. Klub po tym co zrobił jest 60 mln na minusie. Świetny wynik patrząc na to że sam Douglas na TM jest więcej wart.