Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 22:50

AdiJuve pisze: 14 października 2024, 20:54Nie wiem skąd się dowiedziałeś tego o Arthurze, ale przejrzałem pobieżnie temat kilka stron wstecz i nie zauważyłem by ktokolwiek rozważał Arthura w jakiekolwiek roli w Juve. :dontknow:

Fakty są takie, że mamy nadreprezentację pomocników a Ci nowi niestety ale obecnie są słabsi od Kenniego, co jest problematyczne. Bo jednak od graczy za 50mln+ wypadałoby jednak wymagać by taki Amerykanin jedyne co to wchodził na ostatnie 10-15 minut by zluzować kolegę. Owszem czas na wdrożenie potrzeba, ale jak wspomniałem już teraz coś powinni dawać więcej niż Kennie, za chwilę Napoli odjedzie a wiosną może być już nierealne ich dogonić bo nie będą tak wyeksploatowani sezonem z racji braku pucharów.
Dam sobie rękę uciąć, że ktoś (przepraszam, nie pamiętam nicku) na czacie dzisiaj napisał, że ten sezon przepykalibyśmy z Mckennim i Arthurem, przy czym jedynym transferem do środka miałby być Thuram.

Cagliari:
1. Mckennie - 5
2. Fagioli - 6
3. Koopmeiners - 6,5
4. Luiz - 4,5
6. Thuram - 6
7. Locatelli - 6

Lipsk:
1. Mckennie - 7
2. Fagioli - 7,5
3. Koopmeiners - 7
4. Luiz - 5,5
6. Thuram - -
7. Locatelli - -

Genoa:
1. Mckennie - 6
2. Fagioli - 7
3. Koopmeiners - 7
4. Luiz - 6
5. Thuram - 6
6. Locatelli - -

Napoli:
1. Mckennie - 6
2. Fagioli - -
3. Koopmeiners - 5,5
4. Luiz - -
6. Thuram - -
7. Locatelli - 6

PSV:
1. Mckennie - 7,5
2. Fagioli - 6,5
3. Koopmeiners - 7
4. Luiz - -
6. Thuram - 6
7. Locatelli - 7

Empoli:
1. Mckennie - -
2. Fagioli - 5,5
3. Koopmeiners - 5,5
4. Luiz - 5
6. Thuram - 6
7. Locatelli - 6

Roma:
1. Mckennie - -
2. Fagioli - 5,5
3. Koopmeiners - 6
4. Luiz - 6
6. Thuram - -
7. Locatelli - 6

Verona:
1. Mckennie - -
2. Fagioli - 6
3. Koopmeiners - -
4. Luiz - 6
6. Thuram - -
7. Locatelli - 7

Como:
1. Mckennie - -
2. Fagioli - 6,5
3. Koopmeiners - -
4. Luiz - -
6. Thuram - 7
7. Locatelli - 7

Średnia:
Mckennie - 6,3
Fagioli - 6,3
Koopmeiners - 6,3
Luiz - 5,5
Thuram - 6,2
Locatelli - 6,4

To są oceny z La Gazzetta dello Sport. Żeby nie było, nie przykładam do nich szczególnie dużej wagi, zwłaszcza na tak wczesnym etapie sezonu, niemniej coś tam jednak pokazują. Na pewno na ten moment najgorszym pomocnikiem jest Luiz, ale to widać gołym okiem, bez tych ocen. Natomiast mówienie, że Koopmeiners i Thuram są gorsi od Mckenniego, to ocena subiektywna i jednak - mam wrażenie - mocno naciągana.

Oczywiście Koopmeiners sporo kosztował i przychodził jako gwiazda, więc należy od niego oczekiwać zdecydowanie więcej. Gdyby takie średnie oceny ci piłkarze mieli na koniec sezonu, to przyznałbym, że Giuntoli spieprzył sprawę. Ale na razie mamy połowę października i generalnie jedyne, co można powiedzieć, to to, że pomocnicy, poza tym nieszczęsnym Brazylijczykiem, grają na mniej więcej równym poziomie - z tym że w kontekście Mckenniego mówimy o pozytywnym zaskoczeniu, a w kontekście Koopa - o zawodzie. Zobaczymy, jak ich ocenimy za kilka miesięcy.

Edit: @dimebag11 dzięki za zwrócenie uwagi. :ok: I pardon, mam nadzieję, że nie wyszedłem na ignoranta. ;)
Ostatnio zmieniony 14 października 2024, 23:23 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 23:05

@vitoo
Ja pisałem dziś do @Michael_M Zapomniałeś, że w miejsce Koopa na swojej naturalnej pozycji grałby Yildiz, więc pomoc Loca-Fagioli-Thuram-Yildiz-McKennie-Arthur byłaby na obecny sezon wystarczająca.
I zdanie podtrzymuję. Kasę z Luiza i Koopa czyli ponad 100 baniek można było wykorzystać na wzmocnienia innych pozycji (jak prawa obrona, lewe skrzydło, rywalizujący z Vlaho napastnik), a nasz skład byłby bardziej kompletny od obecnego.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 12:45

Nie wiem czy pisaliście na czacie o tym ale tak jak były plotki zaraz po zamknięciu okienka o tym murzynku z Hellasu tak znowu się pojawiają.
Jackson Tchatchoua. 23 lata. Prawa obrona i prawa pomoc. Hellasu kupił go za 3 mln przed sezonem z belgijskiego Charleroi. Poprzedni sezon również w Hellasie na wypożyczeniu.

piterjuve

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 14:19

Panowie, po dotychczasowych grach, to co mi się najbardziej rzuca w oczy, to szukanie przez Mottę optymalnych rozwiązań.

Daleki jestem od krytykowania zarządu za sprowadzenie zbyt dużej liczby zawodników do drugiej linii.
Po pierwsze trzeba patrzeć na dynamikę całego mercato, jak się ono układało tydzień po tygodniu, kto miał odejść (a nie odszedł), który planowany transfer wypalił, a który nie i kto był dostępny w danym momencie na rynku.
Po drugie przypomnijcie sobie poprzednie sezony jak nieudolnie grali nasi pomocnicy, jakie tam panowało drewno. Domyślam się, że zarząd chcąc radykalnie odmienić tamten stan stwierdził, że muszą zrobić rewolucję w składzie, nawet gdyby to miało się wiązać z przewymiarowaniem. Chodziło być może o pozbycie się mentalności minimalizmu.
Po trzecie, czy ktoś z Was spodziewał się, że Luiz tak mało wniesie do drużyny? - ja pokładałem i wciąż pokładam w nim nadzieję, że zacznie grać na topowym poziomie. Absolutnie go nie skreślam, według mnie gość w końcu się odnajdzie (te dwa sprokurowane rzuty karne pomijam, bo to był całkowity przypadek/pech), jednak na chwilę obecną nie stanowi o sile drużyny.
Po czwarte, niby ławka szeroka w drugiej linii, ale kiedy kontuzja dopadła dwóch skrzydłowych i Holendra, zrobiło się krucho.
I po piąte, Yildiz jednak nominalnie jest skrzydłowym, zdecydowanie bardziej pozycja nr 7 niż 10. Na 10 grał raczej z braku laku, chociaż akurat tamte mecze poszły mu całkiem dobrze.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 14:29

piterjuve pisze: 15 października 2024, 14:19 Po drugie przypomnijcie sobie poprzednie sezony jak nieudolnie grali nasi pomocnicy, jakie tam panowało drewno.
To trzeba było szukać kupca na Loce/Fadżiolego/Mirettiego/Yildiza jak nie udało się opchnąć Makeniego i Arthura.
piterjuve pisze: 15 października 2024, 14:19 Po czwarte, niby ławka szeroka w drugiej linii, ale kiedy kontuzja dopadła dwóch skrzydłowych i Holendra, zrobiło się krucho.
Skrzydłowi to nie jest druga linia.
piterjuve pisze: 15 października 2024, 14:19 I po piąte, Yildiz jednak nominalnie jest skrzydłowym[...]
Nie jest, a przynajmniej nic na to nie wskazuje. Według mnie najlepiej wygląda jako wolny elektron za napastnikiem.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 15:08

jackop pisze: 15 października 2024, 14:29
piterjuve pisze: 15 października 2024, 14:19 I po piąte, Yildiz jednak nominalnie jest skrzydłowym[...]
Nie jest, a przynajmniej nic na to nie wskazuje. Według mnie najlepiej wygląda jako wolny elektron za napastnikiem.
Na podstawie dotychczasowych meczów Juve w tym sezonie też bym powiedział, że Turek powinien grać na środku. Jednak we wczorajszym spotkaniu, o którym też pisano na czacie i za które jest bardzo chwalony, grał tak:

Obrazek

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 16:27

Myślę że jak Motta ogarnie w tej drużynie ruch bez piłki to będzie to wyglądać dużo lepiej.
Jackop ja wiem że sobie lubisz ponarzekać ale znalezienie kupca na Loce, Fagio i Mirettiego to chyba byłoby tak samo łatwo znaleźć jak na Arthura.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 16:50

Michael_M pisze: 15 października 2024, 16:27 Jackop ja wiem że sobie lubisz ponarzekać ale znalezienie kupca na Loce, Fagio i Mirettiego to chyba byłoby tak samo łatwo znaleźć jak na Arthura.
Nie pamiętam żadnych plotek, więc ciężko stwierdzić. Patrząc na to, że sprzedaliśmy Mojżesza i to od razu za hajs, myślę że nie byłoby problemu znaleźć chętnych w Serie A, bo kontraktów z kosmosu nie mają.

Zamiast tego zjedliśmy ciastko i mamy ciastko, ale nie mamy śniadania, obiadu i kolacji. Nie wiem czy ludziom się wydaje, że w takiej sytuacji wystarczy naszymi pomocnikami co chwilę rotować i problemu nie będzie, ich umiejętności się poprawią, wartość nie spadnie, a zgranie wzrośnie...

Jak Real miał Casemiro, Modricia i Kroosa to nie potrzebował dodatkowo 5 pomocników na ławce i 2 na wypożyczeniach, to samo Barcelona z Busquetsem, Xavim i Iniestą. W Interze, żeby wahadłowy zagrał z konieczności na ataku musiałoby się połamać 4-5 typa, a u nas wystarczyła nieobecność Milika i pojawia się cudowanie w postaci Weaha na 9tce. Jak to świadczy o naszym składzie?
vitoo pisze: 15 października 2024, 15:08 Na podstawie dotychczasowych meczów Juve w tym sezonie też bym powiedział, że Turek powinien grać na środku. Jednak we wczorajszym spotkaniu, o którym też pisano na czacie i za które jest bardzo chwalony, grał tak:
Akurat na ofensywnym pomocniku Yildiz ma konkurencję w postaci Gulera i zawodnika Realu nie wygryzie grając w klubie na skrzydle. Z resztą typek z Benfiki, który grał na lewej we wcześniejszym spotkaniu z Islandią ukąsił hattricka: https://www.transfermarkt.pl/spielberic ... ht/4284316 Nie zdziwi mnie jak Kenan w kadrze ostatecznie wyląduje na 9tce, ale z której strony by nie spojrzeć, to bardziej z niego Kaka niż Neymar.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 17:53

jackop pisze: 15 października 2024, 16:50 Jak Real miał Casemiro, Modricia i Kroosa to nie potrzebował dodatkowo 5 pomocników na ławce i 2 na wypożyczeniach
Matematyka Janusz, matematyka.
D.Luiz, Fagioli, Locatelli, McKennie, Thuram, Yildiz, Koopmeiners. W scenariuszu, gdy mamy lewoskrzydłowego na boisku to 3 z nich gra, a 4 jest na ławce. Gdy Yildiz gra na lewej stronie 4 na boisku i 3 na ławce.
Założenie było takie, że jeśli przychodzi Koopmeiners to nie kupujemy nikogo na lewą stronę, bo tam będzie grał Yildiz. Bez tego zakupu pewnie mielibyśmy lewoskrzydłowego (pomijam plotki, których nie było, bo były o Holendrze).

Casemiro, Modric, Kroos, Kovacic, Isco, Rodriguez a w pomocy od biedy biegał nawet Asensio?

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 18:37

szczypek pisze: 15 października 2024, 17:53 D.Luiz, Fagioli, Locatelli, McKennie, Thuram, Yildiz, Koopmeiners.
+
- Arthur (z konieczności),
- Adzić - młody talent?, jako zmiennik Kupmajnersa,
- Miretti - na wypożyczeniu, ale jak wróci to za kogo?
szczypek pisze: 15 października 2024, 17:53 Założenie było takie, że jeśli przychodzi Koopmeiners to nie kupujemy nikogo na lewą stronę, bo tam będzie grał Yildiz. Bez tego zakupu pewnie mielibyśmy lewoskrzydłowego
Przecież od początku do samego końca Dżiuntolo starał się o lewoskrzydłowego: https://juvepoland.com/2024/08/30/juven ... na-sancho/
szczypek pisze: 15 października 2024, 17:53 Casemiro, Modric, Kroos, Kovacic, Isco, Rodriguez a w pomocy od biedy biegał nawet Asensio?
A Isco na boku ;) Wiesz ile razy przekroczył 2000 minut gry w lidze? Raz. Ile razy od czasu gdy powstało CKM? 0 razy. Real był, jest i będzie dużo bogatszym klubem, więc mógł sobie pozwolić na trzymanie ławkowiczów za 40-50 mln. Sami moi oponenci w dyskusji przyznają, że budżet nie był z gumy, tylko dla nich to jest argument, że Dżiuntolo zrobił dobrze :prochno: Poza tym inne pozycje w Madrycie były silniej obsadzone niż te w Juventusie w trakcie okna transferowego. Myślisz, że gdyby jedynym zmiennikiem Cristiano był Denis Czeryszew, to Perez uznałby, że lepiej wpompować 50 baniek w pomoc i liczymy na que farto?

Nasz DS przeszarżował z zakupami do pomocy. Ma to już swoje negatywne konsekwencje i będzie miało nadal - oby tylko do stycznia, chyba że jest ślepy albo nieogarnięty zawodowo. Celowo pominąłem odrębne wątki Marcetta 9/10, a mianowicie:
- kolejny DS Juve dał się wydymać Fioletowym na hajs
- dysproporcja na skrzydłach, lewe: Mbalanga + z konieczności Yildiz; prawe: Niko, Kąsęsją, Weah

Też mi się to nie podobało. Współczuję Motcie, no chyba że uczestniczył aktywnie w tym sprytnym planie. W tym przypadku niech się męczy.

Jak sezon pójdzie dobrze, to większość machnie ręką i będzie się śmiała z 'panikarzy', jak to miało tutaj miejsce wiele razy zanim się zesrało. Jak wyjdzie przeciętnie to za kilka miesięcy będę czytał to co sam teraz piszę. Może nawet jacyś eksperci od Calcio czy inni mejweni dojdą po fakcie do tych samych wniosków. Nie widziałem żeby ktoś w mediach pochylił się nad tym zagadnieniem. Może Cassano się wypowie, bo Maksa orał słusznie i z sensem - jak nie on :D

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 15 października 2024, 23:19

jackop pisze: 15 października 2024, 18:37 - Arthur (z konieczności),
- Adzić - młody talent?, jako zmiennik Kupmajnersa,
- Miretti - na wypożyczeniu, ale jak wróci to za kogo?
Jeśli Artur, który nie powącha nawet murawy i Miretti grający w innym klubie to jest ten nasz generator tłoku w pomocy to ja nie mam pytań.
jackop pisze: 15 października 2024, 18:37Przecież od początku do samego końca Dżiuntolo starał się o lewoskrzydłowego: https://juvepoland.com/2024/08/30/juven ... na-sancho/
Z tego newsa: Na pozycje dwóch skrzydłowych Thiago Motta ma do dyspozycji łącznie pięciu graczy, co oznacza, że drogi w utrzymaniu Sancho będzie zbędny.
:ok:
jackop pisze: 15 października 2024, 18:37A Isco na boku ;) Wiesz ile razy przekroczył 2000 minut gry w lidze? Raz. Ile razy od czasu gdy powstało CKM? 0 razy.
Ja tam ekspertem od Realu nie jestem, ale poruszyłeś Iscom to w porównaniu do Kovacicia 15/16 Kova 1419 minut, Isco 2628, 16/17 Kova 2170 Isco 2338, 17/18 Kova 1838 Isco 2957. Trochę jednak pograł.

Lamentujsz, sezon Cię wyjaśni.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2024, 13:09

szczypek pisze: 15 października 2024, 23:19Lamentujsz, sezon Cię wyjaśni.
Oby tak było :hello:

Obrazek
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 października 2024, 13:26

jackop pisze: 16 października 2024, 13:09
szczypek pisze: 15 października 2024, 23:19Lamentujsz, sezon Cię wyjaśni.
Oby tak było :hello:
Gorzej dla nas jak tak nie będzie, a niestety są ku temu przesłanki... :whistle:

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Gontar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 17 października 2024, 14:48

Nie ma to jak siedzieć przed kompem i tylko narzekać.

Co sezon narzekanie. A to, że nie ma młodych piłkarzy, a to, że trzeba wymienić pół składu po wszyscy przesiąknięci Allegrizmo, a to, że mamy beznadziejną pomoc.
Allegriego nie ma, mamy sporo młodych talentów, którzy faktycznie grają i coś prezentują, wymieniliśmy pół składu, żeby pozbyć się betonowego mentalu Allegriego i przebudowaliśmy całkowicie pomoc, ale ludzie nadal narzekają. Najpierw mowa, że nie oczekują cudów po 1 sezonie Motty i takiej przebudowie, a tu raptem po kilku kolejkach już lament.
Z żalem się to czyta.

Fino alla Fine
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 października 2024, 15:28

Gontar pisze: 17 października 2024, 14:48 Nie ma to jak siedzieć przed kompem i tylko narzekać.

Co sezon narzekanie. A to, że nie ma młodych piłkarzy, a to, że trzeba wymienić pół składu po wszyscy przesiąknięci Allegrizmo, a to, że mamy beznadziejną pomoc.
Allegriego nie ma, mamy sporo młodych talentów, którzy faktycznie grają i coś prezentują, wymieniliśmy pół składu, żeby pozbyć się betonowego mentalu Allegriego i przebudowaliśmy całkowicie pomoc, ale ludzie nadal narzekają. Najpierw mowa, że nie oczekują cudów po 1 sezonie Motty i takiej przebudowie, a tu raptem po kilku kolejkach już lament.
Z żalem się to czyta.
Zobaczymy czy z żalem będziesz czytał jak po sezonie Giuntoli będzie wykupywać z Violi Gonzaleza za 40 mln €, który (chociaż mu tego nie życzę i mam nadzieję, że się mylę) więcej czasu spędzi na leczeniu niż na graniu albo jak nasz DS zacznie rozmyślać co zrobić z Douglasem Luizem, który nie może się odnaleźć w Serie A, a ma długi kontrakt i olbrzymią pensję. Ponadto w lecie dojdą problemy z wygasającymi za rok umowami Vlahovica i ponownie McKenniego. Trzeba będzie kupić zawodników na kilka pozycji (zapewne prawa obrona, środek defensywy, napastnik, lewe skrzydło) przy pustym skarbcu oraz konieczności spełnienia wymogów finansowych tej ugody z UEFA i w zasadzie przy braku młodzieży (nie licząc Yildiza) do sprzedania i ewentualnego podratowania budżetu.

ODPOWIEDZ