Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Dokładnie naściągamy średnich graczy, zapchamy nimi kadrę, ilościowo będzie się zgadzać ale nie będziemy mieli jakości. Zgadzam się także , że zima to czas łatania jak najtaniej i jak najlepiej, ale Giuntoli już zeszłej zimy pokazał, ze nie potrafi tego robić, Alcaraz i Djalo to 9mln + pensje jakości całe zero, także może być trudno z tym DS cokolwiek sensownego zimą wskórać. Nawet Danilo absolutnie nie powinniśmy oddawać za friko w połowie sezonu do Napoli. Oszczędzimy ze 2,5 mln pensji dając jakąś rotację Napoli gdzie przy Antku Danilo wcale nie musi źle wyglądać. A te 2,5mln to Giuntoli i tak rozpierdzieli na głupoty. Podsumowując nic takim ruchem nie zyskamy.dimebag11 pisze: ↑28 grudnia 2024, 11:45I co potem zrobisz z Parisim, Cambiaso i Cabalem? Zaraz wyjdzie, że będziemy mieć kadrę złożoną z 30 zawodników, a 10 nie można będzie zgłosić do gry. W zimowym okienku należałoby łatać kadrę w miarę tanio i bez jakiś obowiązków wykupu. Teoretycznie powinniśmy skrócić wypożyczenie Ruganiego lub ewentualnie Djalo (raczej ze wskazaniem na Włocha), poszukać jakiegoś wypożyczenia napastnika na zmiennika dla Vlaho i ewentualnie wypożyczyć tego Parisiego (ale bez obligatoryjnego wykupu). Tak jak pisałem wyżej nie wiem czy pozbywanie się zimą Danilo (i to pewnie za darmo do Napoli, gdy oni nigdy nie szli nam na żadne ustępstwa) to dobry ruch, gdy gość obstawia nam wszystkie pozycje w obronie. Reszta ruchów powinna zostać odłożona na lato.Michael_M pisze: ↑28 grudnia 2024, 10:44 Plotki o Silvie są coraz gęstsze. Podoba mi się to. Ostatnio też była wzmianka o Parisim z Fiorentiny który mógłby odejść za 8-10 mln. W Fiorentinie stracił miejsce na rzecz Gosensa + Biraghi jest kapitanem więc młody gra mniej. 24 lata i obstawia te same pozycję co Cambiaso. Wygląda to ok. Jakby przyszli obaj to byłoby spoko. Wtedy na prawej może grać Savona, Kalulu czy Gatti.
Edit - tak tylko rzucę swoją obserwacje - wydaje się po tym jak klub działa że nie będzie sprowadzania zawodników na chwilę. Każdy kto przychodzi ma być w klubie z myślą o tym by zostać "na stałe".
Ja bym też celował w jakiś bardziej doświadczonych graczy, którzy jednak coś w dużej piłce pograli a najlepiej coś też wygrali. Naszym graczom ciągle odcina prąd, jak nie jeden to drugi zrobi babola, źle się ustawi. Tam nie widać jakości we współpracy, Gatti czy Kalulu są nawet znośni, ale na 2-3 ŚO, Loca i Thuram to samo jako nr 2 i 3 w pomocy ok. W ataku to samo, brak lidera. Nie ma w żadnej formacji gracza z mentalnością lidera, wydajemy furę kasy na dobrych graczy, ale tych kolejnych, uzupełniających "11" nie mamy kogoś takiego jak Pirlo, Vidal, Chiellini, Tevez czy wcześniej Alex, Nedved itd. Teraz naszym liderem jest Gatti czy Loca, nie są to beznadziejni gracze, Loca czasem ma przebłyski dobrej gry jak wczoraj, ale no to nie jest absolutnie poziom charakteru wcześniejszych graczy,. A lidera albo wychowujesz albo kupujesz, Giuntoli opchnął większość młodych, już pomijając fakt, czy to były materiały na liderów czy nie ale też nie kupił nikogo z charakterem na potencjalnego lidera. Ściąganie kolejnych dobrych graczy ale bez ikry za daleko nie pojedziemy, raz będzie lepiej raz gorzej, ale oni nie będą potrafili za ten klub oddać serca, płuc i nóg.
- Marcin890124
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Odchodzi ostatni piłkarz, który miał scudetto na koncie.
- Maplu90
- Juventino
- Podziekował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Po 1. Wszystkiego najlepszego Juventini w nowym roku! Oby udało nam się otrząsnąć z tego regresu i wrócić na szczyt!Marcin890124 pisze: ↑30 grudnia 2024, 17:17
Odchodzi ostatni piłkarz, który miał scudetto na koncie.
Po 2. Co do odejścia Danilo mam mieszane odczucia. Z jednej strony jest to na pewno solidny zawodnik. W zeszlym sezonie jeden z najlepszych w Juve. Prawdziwy walczak jak na obronce przystało. W obecnym sezonie nie widzimy go zbyt często w składzie. Ma już 33 lata i chyba najlepsze lata za sobą. Jego kontrakt to 5.13mln euro za sezon. Myślę że gdyby zaproponowano mu obniżkę pensji i rolę rezerwowego to by na to przystało bo jest mocno związany z Juve. Skończy pewnie jak Cuadrado.
Po 3. Zastępstwo Danilo czyli Hancko. Nie ogladam ligi Holenderskiej. Jednak zawsze była to liga gdzie grano ofensywnie i padało sporo bramek. Hancko w tym sezonie zagrał w 17 meczach i każdy byl od 1 do 90 minuty. W 3 meczach zagrał na 0 z tyłu. W 1 meczu Po jego błędzie padła bramka. Po porównaniu go z (biegającym najczęściej na lewej [jak Hancko]) Cambiasso praktycznie w każdej statystyce z nim wygrywa a gdy porowna sie go z Gattim to już w ogóle Gatti zostaje mocno w tyle. Wydaje mi się że ściągnięcie go będzie dobrym ruchem. Mam tylko nadzieję że nie dostanie jakiegoś gwiazdorskiego kontraktu typu 8mln za sezon.
Po 4. Kto do napadu... mam nadzieję że przygoda Arka z Juve nie skończy się. Tak to moje patriotyczne pobudki skłaniają mnie ku temu. Ale zwyczajnie kontrakt Arka nie jest wysoki, a gdy się wyleczy może być dobrym rezerwowym (o ile znow nie połamie się przy jakimś wstawaniu z łóżka czy podczas kąpieli). Czytam że Motta chce sprowadzić swojego żołnierza z Bolonii czyli Zirkzee. No średnio mi sie podoba ten pomysł. No chyba że na zasadzie jakiegoś wypożyczenia do końca sezonu i że ManU płaci kontrakt Holendra 50/50. Znow opieram się na statystykach i nie wygląda to ciekawie. W sumie cały ManU nie wygląda ciekawie od lat... ale na 19 spotkan w PL zagrał tylko 7 w wyjściowym składzie i ma średnia minut 37. Gdy w tak słabym obecnie klubie masz takie słabe granie nie świadczy to zbyt dobrze. Zdobym w tym czasie 3 bramki, nie jest to porażająca statystyka jak na nominalnego napastnika. Osobiście czuje ze będzie to kolejny zawodnik jednego sezonu (w Bolonii). Jeśli go pozyskamy to mam nadzieję że będę się mylil i odszczekam te słowa. Kto zamiast niego? Osobiście chciałbym kogoś w stylu Isaka, Alvareza lub Gyökeresa. Ale to tylko moje marzenia...
Po 5 mam nadzieję że w końcu uda nam się pozbyć tego dzbana Arthura który za siedzenie w klubie kokosa dostaje 5baniek za sezon...
Fino alla fine!
"Sono un ultrà bianconero,
E amo soltanto due color,
Girando per lo stivale Intero,
La Juve per sempre Sosterrò,
Ale' ale' ale' oh, ale' ale' ale' Oh,
Ale' ale' ale' ale' ale' ooh..."
- Marcin890124
- Juventino
Przed sezonem Motta miał do podjęcia jedną ważną decyzję- Koopmeiners czy Calafiori i jak pokazuje ten sezon wybrał źle. Bremer się połamał i obrona jest dziurawa a na pozycji 10 wszyscy którzy tam grają wyglądają lepiej od Holendra.
Jestem ciekawy tego okna. Giuntoli może tu chcieć namieszać. W końcu jak na koniec sezonu wynik będzie mizerny, to na niego obok Motty posypią się gromy i to także on będzie rozliczany, więc trzeba działać. A co do Koopa, to ma trochę wrażenie podobne jak kiedyś z Vlahovicem, że w tym klubie czasem się podejmuje decyzję tylko na podstawie statystyk, a nikt się tym graczom jakoś dokładniej nie przyglądnął. Vlahovic postrzelał, ok do tego młody, bierzemy. Koop w sile wieku, sporo bramek jak na pomocnika strzela, asysty też są, ok bierzemy na ofensywnego pomocnika. A gość się tam kompletnie nie nadaje (albo dalej nie pokazał jeszcze nam wszystkiego).
Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 55 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Dlatego jak ściągaliśmy Koopa do Juve, to należało jeszcze zatrudnić Gaspa na naszego trenera
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- tom_gru
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Giuntoli już jest winny całej tej sytuacji. To on pozbył się w nieelegancki sposób Allegriego i rozstał się z kilkoma kluczowymi zawodnikami (Chiesa, Szczęsny, Rabiot, Kostić), bo niby byli za słabi na Juventus... mimo, że top4 nigdy nie było tak zagrożone jak teraz. Zbudowana kadra przez niego od samego początku była niezbilansowana (mieliśmy tylko 6 obrońców na początku sezonu!) i do tego wybrał trenera bez żadnej charyzmy i doświadczenia, ale przynajmniej pokornie przyjmującego wszystkie jego decyzje.fazzi pisze: ↑04 stycznia 2025, 17:32 Jestem ciekawy tego okna. Giuntoli może tu chcieć namieszać. W końcu jak na koniec sezonu wynik będzie mizerny, to na niego obok Motty posypią się gromy i to także on będzie rozliczany, więc trzeba działać. A co do Koopa, to ma trochę wrażenie podobne jak kiedyś z Vlahovicem, że w tym klubie czasem się podejmuje decyzję tylko na podstawie statystyk, a nikt się tym graczom jakoś dokładniej nie przyglądnął. Vlahovic postrzelał, ok do tego młody, bierzemy. Koop w sile wieku, sporo bramek jak na pomocnika strzela, asysty też są, ok bierzemy na ofensywnego pomocnika. A gość się tam kompletnie nie nadaje (albo dalej nie pokazał jeszcze nam wszystkiego).
Po takim mercato (niby 9/10 wg niektórych ) powinniśmy się spodziewać walki o scudetto, a nie liczyć co najwyżej na jedno zwycięstwo w miesiącu.
"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- tom_gru
- Juventino
Można się śmiać z Kosticia lub twierdzić, że był słaby, ale jednak w 2 sezony (5 754 minut) zdobył 3 gole i miał 15 asyst. Życzyłbym takich statystyk naszym obecnym bocznym obrońcom. Dla porównania Cambiaso przez półtora sezonu (4 383 minut) ma statystyki: 5 goli i 8 asyst. Na pewno na lewej obronie (a tak gra w Fenerbahce) byłby lepszy niż Cabal czy Rouhi. Savona też nie wiadomo kiedy i czy w ogóle osiągnie taki poziom. A teraz kupimy Hancko za ponad 30 mln Euro, a dopłacaliśmy by się pozbyć Kosticia, który gorszych statystyk od Słowaka raczej by nie miał
A co do Rabiota.... przecież Giuntoli nie przedstawił mu żadnej oferty kontraktu, a myślę, że była przestrzeń do dogadania się. Rabiot zarabiał u nas 7 mln Euro netto (tylko dlatego, że kwota za podpis została rozłożona w wynagrodzeniu), a obecnie ma 3,5 mln Euro netto w Marsylii. Douglas Luiz ma u nas kontrakt 5 mln Euro netto (z bonusami), czyli wydaliśmy 50 mln Euro by zaoszczędzić max 2 mln Euro netto rocznie na budżecie płacowym to mógł zrobić tylko geniusz Giuntoli Pomijając już fakt, że sportowo na tym straciliśmy póki co.
"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
- Marcin890124
- Juventino
Z Kosticiem masz rację. Gdyby rozpatrywać go jako lewego obrońcę to na teraz byłby wzmocnieniem. Przed sezonem zakładano odejście od 3-5-2 i w teorii nie było dla niego miejsca.
- Maplu90
- Juventino
- Podziekował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
No to Arkadiuszo wylatuje chyba na stałe z "projektu Motty". Co do Zirkzee chciałbym się mylić ale czuję że to będzie kolejny niewypał. Ok cale ManU prezentuje się (tak jeszcze można?) Gorzej niż Juve ale jeśli w takiej słabej drużynie nie łapie się i nie ma liczb to jestem złej myśli tu trzeba sprowadzić napadziora gwarantującego 20 bramek, z charakterem i jajami. Czy kimś takim jest Zirkzee? Nie sądzę. No ale tak jak pisze, chciałbym się mylić.
Co do Kostica to szczerze wkurzało mnie wyśmiewanie go w socialach Juventusu a on jako tako bronil się liczbami.
Co do Kostica to szczerze wkurzało mnie wyśmiewanie go w socialach Juventusu a on jako tako bronil się liczbami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Sono un ultrà bianconero,
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
Nie śledziłeś tematu Rabiota, czy po prostu ignorujesz wszystko to, co można było w tej historii przeczytać? Pierwsze słyszę, że Francuz nie dostał żadnej oferty. Latem były doniesienia, że taką ofertę dostał, zdaje się, że z lekką podwyżką, o 0,5 mln. lub milion euro, i na to się większość forum zżymała, bo Rabiot na nią nie zasługiwał. A ponieważ jego matka miała wszystko przeciągać, Giuntoli wyznaczył jej deadline na przyjęcie oferty, czego nie zrobiła. Potwierdzenie rozstania między stronami wypłynęło chyba już gdzieś w połowie lipca, czyli dość długo po wygaśnięciu kontraktu. Więc tak, Rabiot sam się z Juventusu wypisał. I bardzo dobrze. A Giuntoli, żeby go w Turynie zatrzymać, zrobił więcej, niż należało.tom_gru pisze: ↑05 stycznia 2025, 10:53 A co do Rabiota.... przecież Giuntoli nie przedstawił mu żadnej oferty kontraktu, a myślę, że była przestrzeń do dogadania się. Rabiot zarabiał u nas 7 mln Euro netto (tylko dlatego, że kwota za podpis została rozłożona w wynagrodzeniu), a obecnie ma 3,5 mln Euro netto w Marsylii. Douglas Luiz ma u nas kontrakt 5 mln Euro netto (z bonusami), czyli wydaliśmy 50 mln Euro by zaoszczędzić max 2 mln Euro netto rocznie na budżecie płacowym to mógł zrobić tylko geniusz Giuntoli Pomijając już fakt, że sportowo na tym straciliśmy póki co.
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Przecież trąbiło się, że ma ofertę 7,5M na łapę (Giuntoli ) ale czeka na lepsze. Na szczęście mamusia była zbyt pazerna i TOP skończył w Marsylii.
Najgorsze, że po prawdzie, to jakby miał lepszy mental (i agenta), rzeczywiście mógłby być czołowym pomocnikiem Europy, a jak podchodzi do piłki to pokazał przez pierwsze sezony u nas, budząc się w ostatnim bo KONTRAKT!
Milik to już chyba koniec. Chyba nikt nie wie, nawet Giuntoli - jak chciał uciągnąć 3 fronty, Superpuchar i potem śmieszne KMŚ z Vlaho i ekstra-łamliwym Milikao.
Najgorsze, że po prawdzie, to jakby miał lepszy mental (i agenta), rzeczywiście mógłby być czołowym pomocnikiem Europy, a jak podchodzi do piłki to pokazał przez pierwsze sezony u nas, budząc się w ostatnim bo KONTRAKT!
Milik to już chyba koniec. Chyba nikt nie wie, nawet Giuntoli - jak chciał uciągnąć 3 fronty, Superpuchar i potem śmieszne KMŚ z Vlaho i ekstra-łamliwym Milikao.