Mercato (Lato 2016)
- del_aleksander
- Juventino 
- Podziekował: 2 razy
Związku w jaki sposób? Ja sobie nie wyobrażam, żeby poza sprzedażą Lllorente i wypożyczeniem Comana w jakikolwiek sposób tykać jeszcze nasz napad.fazzi pisze:stf pisze: Usmialbym sie gdyby sie okazalo, ze to tylko gra Marotty na podbicie ceny Vidala. Ponoc Real i Arsenal sa sklonne przebic oferte Bayernu. Byc moze stad brak potwierdzenia.
W takim razie nie wyobrazam sobie, aby promocja na arturo nie miala zwiazku goetze.
- bendzamin
- Redaktor 
Źródło, link, cokolwiek?Robaku pisze:Ej podobno jakis fuckup jest z Raiola po tych jego ostatnich słowach dotyczących Barcy i Pogby, ktoś coś może rozjaśnic temata?
https://pbs.twimg.com/media/CKId3BCUcAATHm5.jpg
Bardzo fajna grafika, przedstawiająca jak rodzi nam się nowy Juventus.
- Yaro417
- Juventino 
Zrobiłem małe podsumowanie naszego budżetu z uwzględnieniem sum jakie musimy wydać (za piłkarzy już kupionych) i jakie otrzymamy (za piłkarzy sprzedanych), z wyszczególnieniem obecnego i przyszłych sezonów. Wielu z was pisało, że w obecne mercato wydaliśmy już prawie 100 mln, ale zapominacie, że zakupy/sprzedaże są zazwyczaj płatnościami rozłożonymi na kilka lat.
Tak obecnie przedstawia się nasz budżet finansowy:
1. sezon 2015/2016 wydatki - 49 wpływy - 17
2. sezon 2016/2017 wydatki - 40 wpływy - 12
3. sezon 2017/2018 wydatki - 29 wpływy - 7,5
4. sezon 2018/2019 wydatki - 11 wpływy - 4
Wyliczenia zostały dokonane w oparciu o oficjalne raporty dotyczące sprzedaży/kupna zawodników, a które opublikowano na oficjalnej stronie Juve, przy czym do kwoty transferu zawsze doliczałem kwoty ewentualnych bonusów (tak więc są to maksymalne kwoty, które nie wzrosną, a w efekcie końcowym mogą nawet być mniejsze od podanych) 

Z zestawienia tego wynika, że w obecnym okienku jesteśmy jakieś 30 mln na minusie, zaś w ogólnym podsumowaniu wychodzimy jakieś 90 mln na minusie. Przy ewentualnej sprzedaży Vidala (40 mln), Lorka (15 mln) i Isli (10 mln) ta ostatnia kwota maleje do 25 mln.
A teraz konkluzja....chodziło mi o to, żeby zobrazować nasze możliwości transferowe na obecne i przyszłe okienka transferowe. Wydaje mi się, że śmiało strać nas teraz na wydanie kwoty rzędu 75 mln na transfery (przy rozłożeniu płatności na 2/3 okresy rozliczeniowe, czyli ala Marotta style ) i dlatego braku porządnego treqa nie przyjmuję do wiadomości. Te doniesienia gazet włoskich mogą zatem więc mieć coś wspólnego z rzeczywistością. Dlatego wydaje mi się, że kupno Gotze (40 mln), Alexa Sandro/Baby (20 mln) i Vrsaljko (15 mln) jest jak najbardziej realną opcją, zwłaszcza w obliczu tegorocznych wpływów z Champions League! Zaś za rok - przy ewentualnym transferze Pogby za 100 mln - wychodzimy całkowicie na zero i ewentualne nowe zakupy możemy planować bez żadnych ciążących na nas zobowiązań finansowych
 ) i dlatego braku porządnego treqa nie przyjmuję do wiadomości. Te doniesienia gazet włoskich mogą zatem więc mieć coś wspólnego z rzeczywistością. Dlatego wydaje mi się, że kupno Gotze (40 mln), Alexa Sandro/Baby (20 mln) i Vrsaljko (15 mln) jest jak najbardziej realną opcją, zwłaszcza w obliczu tegorocznych wpływów z Champions League! Zaś za rok - przy ewentualnym transferze Pogby za 100 mln - wychodzimy całkowicie na zero i ewentualne nowe zakupy możemy planować bez żadnych ciążących na nas zobowiązań finansowych 

Tak obecnie przedstawia się nasz budżet finansowy:
1. sezon 2015/2016 wydatki - 49 wpływy - 17
2. sezon 2016/2017 wydatki - 40 wpływy - 12
3. sezon 2017/2018 wydatki - 29 wpływy - 7,5
4. sezon 2018/2019 wydatki - 11 wpływy - 4
Wyliczenia zostały dokonane w oparciu o oficjalne raporty dotyczące sprzedaży/kupna zawodników, a które opublikowano na oficjalnej stronie Juve, przy czym do kwoty transferu zawsze doliczałem kwoty ewentualnych bonusów (tak więc są to maksymalne kwoty, które nie wzrosną, a w efekcie końcowym mogą nawet być mniejsze od podanych)
Z zestawienia tego wynika, że w obecnym okienku jesteśmy jakieś 30 mln na minusie, zaś w ogólnym podsumowaniu wychodzimy jakieś 90 mln na minusie. Przy ewentualnej sprzedaży Vidala (40 mln), Lorka (15 mln) i Isli (10 mln) ta ostatnia kwota maleje do 25 mln.
A teraz konkluzja....chodziło mi o to, żeby zobrazować nasze możliwości transferowe na obecne i przyszłe okienka transferowe. Wydaje mi się, że śmiało strać nas teraz na wydanie kwoty rzędu 75 mln na transfery (przy rozłożeniu płatności na 2/3 okresy rozliczeniowe, czyli ala Marotta style

- jackop
- Juventino 
- Podziekował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Nie jestem ekonomistą/księgowym, ale pytanie dla mnie podstawowe to czy wszystkie raty poszczególnych transferów rozłożone są na równe części? Zastanowiłbym się też, czy wszystkie transfery są rozliczane wyłącznie w walucie Euro. Jeśli nie, to w przeciągu 4-5 sezonów może się zmienić np. wartość pieniądza, kursy walut itd. Nie wykluczyłbym też sytuacji, gdzie np. przy mocno dodatnim wyniku finansowym za dany rok postanowilibyśmy spłacić większą część zobowiązań (2-3 raty z góry).
Z tego co mi wiadomo, każdy transfer gotówkowy w danym roku finansowym jest księgowany jako całość i przedstawiany w corocznym raporcie. Wydaje mi się to więc jedynym słusznym i prawilnym wyliczaniem naszych możliwości
Przytoczę cytat kolegi z tematu o finansach

Z tego co mi wiadomo, każdy transfer gotówkowy w danym roku finansowym jest księgowany jako całość i przedstawiany w corocznym raporcie. Wydaje mi się to więc jedynym słusznym i prawilnym wyliczaniem naszych możliwości
Przytoczę cytat kolegi z tematu o finansach
fazzi pisze:Niestety z księgowością jest tak, że wynik finansowy może wyglądać tak, jak się chce żeby wyglądał ( kreatywna księgowość ), dlatego ciężko ocienić jak sytuacja wygląda w Juve naprawdę. Pamiętać należy, iż sam zysk czy strata to tylko zapis księgowy, nie oznacza w praktyce gotówki w kasie, czy też jej braku.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Yaro417
- Juventino 
Wydaje mi się, że dany klub po to negocjuje możliwość płatności ratalnej, żeby z niej skorzystać....choćby z tego powodu, że przez ten czas może trzymać kasę na jakimś koncie oszczędnościowym, czy lokacie i mieć z tegoż tytułu zysk. Chociaż nie wiem jednego, czy w aktualnej sytuacji, tj. gdy Marotta chciałby dokonać jakiegoś dealu (przy płatności rozłożonej na kilka lat), to czy już w chwili zawierania kontraktu z klubem X musi dysponować całą kwotą sumy transferowej, czy też musi mieć tylko pokrycie płatności pierwszej raty? 
Informacja z innej beczki...France Football opublikował ranking 50 najlepszych młodych piłkarzy na świecie, którzy mają być odniesieniem w światowym futbolu w 2020 roku.
Na tym rankingu znajduje się trzech obecnych piłkarzy Juve - Coman jest na miejscu 31, Rugani na miejscu 35, a Vadala na miejscu 50.
Z kolei piłkarze, ktorymi się interesujemy/interesowaliśmy: Embolo 11 miejsce, Martial 13 miejsce, Rabiot 21 miejsce, Gerson - 22 miejse, Berardi 24 miejsce

Informacja z innej beczki...France Football opublikował ranking 50 najlepszych młodych piłkarzy na świecie, którzy mają być odniesieniem w światowym futbolu w 2020 roku.
Na tym rankingu znajduje się trzech obecnych piłkarzy Juve - Coman jest na miejscu 31, Rugani na miejscu 35, a Vadala na miejscu 50.
Z kolei piłkarze, ktorymi się interesujemy/interesowaliśmy: Embolo 11 miejsce, Martial 13 miejsce, Rabiot 21 miejsce, Gerson - 22 miejse, Berardi 24 miejsce
- Robaku
- Juventino 
- Podziekował: 2 razy
Wedlug Gazetty zintensyfikowaliśmy ruchy względem Sandro.
Mrozzi też o tym czytałem ( o Draxlerze i wymagalności hajsu przez Schalke), ale podobno poszla zgoda Bayernu na Gotze i tutaj jest nasz cel.

Mrozzi też o tym czytałem ( o Draxlerze i wymagalności hajsu przez Schalke), ale podobno poszla zgoda Bayernu na Gotze i tutaj jest nasz cel.
- Alexinhio-10
- Juventino 
- Podziekował: 43 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Przegladam sobie statystyki laczonych z nami 10tek na whooscored ,bo tak niektorzy pisali ze Goetze przereklamowany i : 
Gotze mecze: 188 bramki: 52 asysty: 44 srednia : 7,40
Isco. 177. 35. 24. 7,25
Oscar. 136. 27. 23. 7,08
De Bruyne. 108 29 43 7,63
Draxler 140. 21. 15. 7,15
Wychodzi ze od Goetze "lepszy" jest tylko De Bruyne. Moze Bayern zechce sobie "wymienic" Mario na Kevina ?
Martwi mnie forma potencjalnego transferu Gotze, czyli wypozyczenie. Naprawde nie ma kasy. Gotze jest bardzo uniwersalny i daje jakosc na juz, ale to Draxler bardziej pasuje na trequa. Gotze+Sandro+Vrslajko i jest baja.

Gotze mecze: 188 bramki: 52 asysty: 44 srednia : 7,40
Isco. 177. 35. 24. 7,25
Oscar. 136. 27. 23. 7,08
De Bruyne. 108 29 43 7,63
Draxler 140. 21. 15. 7,15
Wychodzi ze od Goetze "lepszy" jest tylko De Bruyne. Moze Bayern zechce sobie "wymienic" Mario na Kevina ?
Martwi mnie forma potencjalnego transferu Gotze, czyli wypozyczenie. Naprawde nie ma kasy. Gotze jest bardzo uniwersalny i daje jakosc na juz, ale to Draxler bardziej pasuje na trequa. Gotze+Sandro+Vrslajko i jest baja.
					Ostatnio zmieniony 18 lipca 2015, 09:48 przez Alexinhio-10, łącznie zmieniany 1 raz.

- Haris
- Juventino 
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Ciekawe co z tym Goetze będzie   Mimo wszystko wydaje mi się to być trochę dziwne. Kiedy ostatnio w Juve grał jakiś Niemiec? Teraz nagle sprowadziliśmy Khedirę i polujemy na innych Niemców. Jakoś średnio mi się oni widzą w Juve, ale z transferu Mario byłbym zadowolony. Skoro niby mamy kasę to nie wyobrażam sobie tego marceto bez konkretnej bomby po odejściu Vidala.
  Mimo wszystko wydaje mi się to być trochę dziwne. Kiedy ostatnio w Juve grał jakiś Niemiec? Teraz nagle sprowadziliśmy Khedirę i polujemy na innych Niemców. Jakoś średnio mi się oni widzą w Juve, ale z transferu Mario byłbym zadowolony. Skoro niby mamy kasę to nie wyobrażam sobie tego marceto bez konkretnej bomby po odejściu Vidala.
A co do Zazy: Czy tylko mi kojarzy się on z symulką w meczu z nami? I dlaczego dostał tak fajny numer? Gdzie taki Khedira, który prawdopodobnie wskoczy do pierwszego składu będzie grał z dziwnym numerem 28.

Mimo wszystko wydaje mi się to być trochę dziwne. Kiedy ostatnio w Juve grał jakiś Niemiec? Teraz nagle sprowadziliśmy Khedirę i polujemy na innych Niemców. Jakoś średnio mi się oni widzą w Juve, ale z transferu Mario byłbym zadowolony. Skoro niby mamy kasę to nie wyobrażam sobie tego marceto bez konkretnej bomby po odejściu Vidala.
  Mimo wszystko wydaje mi się to być trochę dziwne. Kiedy ostatnio w Juve grał jakiś Niemiec? Teraz nagle sprowadziliśmy Khedirę i polujemy na innych Niemców. Jakoś średnio mi się oni widzą w Juve, ale z transferu Mario byłbym zadowolony. Skoro niby mamy kasę to nie wyobrażam sobie tego marceto bez konkretnej bomby po odejściu Vidala.A co do Zazy: Czy tylko mi kojarzy się on z symulką w meczu z nami? I dlaczego dostał tak fajny numer? Gdzie taki Khedira, który prawdopodobnie wskoczy do pierwszego składu będzie grał z dziwnym numerem 28.

Od kołyski, aż po grób Stara Dama to mój klub! Forza Juve! <3