SerieA 2024/2025 - dyskusja

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 18:30

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 19:50

Na 11 pozostałych meczów aż 5 gramy z zespołami z TOP 8. W dodatku aż 4 spośród tych meczów to wyjazdy: Fiorentina, Roma, Bologna i Lazio. Potracimy tu mnóstwo punktów, bo w tym sezonie nie wygrywamy na wyjazdach z czołówką. Zresztą nie tylko w Serie A, bo w LM na 5 wyjazdów tylko 1 zwycięstwo z Lipskiem.

Abyśmy jednak jakimś cudem powalczyli faktycznie o to Scudetto:
a) musimy wygrać 2 najbliższe mecze z Atalantą i Fiorentiną - tu trzeba upatrywać nadziei w tym, że obie ekipy nie wygrywają już seryjnie meczów jak jesienią (na 10 ostatnich meczów Atalanta wygrała tylko 3, Fiorentina - 4),
b) Inter musi grać jak najdłużej w LM, a najlepiej niech wymęczy ich również Milan w Pucharze Włoch, bo nie mają kadry, żeby do samego końca cisnąć na 100% aż na 3 frontach.

Niby wcale nie takie nierealne, ale równie dobrze możemy już w ten weekend dostać łomot od Atalanty, która na wyjazdach punktuje najlepiej we Włoszech i skończą się marzenia o Scudetto po zaledwie kilku dniach.

rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 20:50

Crunny pisze: 05 marca 2025, 19:50
Abyśmy jednak jakimś cudem powalczyli faktycznie o to Scudetto:
a) musimy wygrać 2 najbliższe mecze z Atalantą i Fiorentiną - tu trzeba upatrywać nadziei w tym, że obie ekipy nie wygrywają już seryjnie meczów jak jesienią (na 10 ostatnich meczów Atalanta wygrała tylko 3, Fiorentina - 4),
liczę, że wygrają tym bardziej, że w pierwszych meczach z Atalantą i Violą byliśmy lepsi, a oba mecze zakończyły się remisami i wierzę, że teraz los odda. Jeśli po tych meczach będziemy w dalszym ciągu w najgorszym razie tracić 6 pkt do lidera (raczej Inter) to będzie trzeba wierzyć, zostanie 9 kolejek, gdzie Inter zagra z kilkoma rywalami, w których będą mogli potracić punkty, ale jak widać, kluczowe mogą się okazać 2 najbliższe mecze, żeby Inter nam już teraz nie odjechał.

Marcin890124

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 21:03

Marcin890124

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 21:04

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 21:12

Pamiętam rok temu też był tydzień między jedną a drugą kolejką gdy byliśmy w grze o scudetto... Nie nakręcałbym się tylko dlatego, że weszło nam 5 meczów z rzędu a rywale złapali chwilową zadyszkę.

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 22:25

Maly pisze: 05 marca 2025, 21:12 Pamiętam rok temu też był tydzień między jedną a drugą kolejką gdy byliśmy w grze o scudetto... Nie nakręcałbym się tylko dlatego, że weszło nam 5 meczów z rzędu a rywale złapali chwilową zadyszkę.
wtedy było odwrotnie niemal cały sezon graliśmy na równo z Interem, a po 27. kolejce się nasi posypali i chyba zrobiło się 15 pkt, tutaj odwrotnie dopiero zaczęliśmy teraz ich gonić, to liczę, że to jednak jest trend odwrotny :)

Maplu90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 108 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 05 marca 2025, 23:14

rammstein pisze: 05 marca 2025, 22:25
Maly pisze: 05 marca 2025, 21:12 Pamiętam rok temu też był tydzień między jedną a drugą kolejką gdy byliśmy w grze o scudetto... Nie nakręcałbym się tylko dlatego, że weszło nam 5 meczów z rzędu a rywale złapali chwilową zadyszkę.
wtedy było odwrotnie niemal cały sezon graliśmy na równo z Interem, a po 27. kolejce się nasi posypali i chyba zrobiło się 15 pkt, tutaj odwrotnie dopiero zaczęliśmy teraz ich gonić, to liczę, że to jednak jest trend odwrotny :)
Mam nadzieję bo jadę na mecz z Udine świętować Scutetto hahaha

"Sono un ultrà bianconero,
E amo soltanto due color,
Girando per lo stivale Intero,
La Juve per sempre Sosterrò,
Ale' ale' ale' oh, ale' ale' ale' Oh,
Ale' ale' ale' ale' ale' ooh..."
⚪️⚫️
marcinek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 06 marca 2025, 07:59

W ogóle nie wiem skąd taki hurra optymizm z tego że odpadliśmy z LM i PW to wszyscy wieszali psy, "drużyna do niczego się nie nadaję, zwolnić trenera", a teraz "mamy szanse na mistrzostwo" heh stabilność emocjonalna jak kobiety przed okresem.

Dodatkowo nie wiem skąd taki optymizm już same mecze Atalanta + Viola przecież to są drużyny które wybitnie nam nie siedzą przez wiele ostatnich lat. Jakbyśmy tutaj złapali 6pkt to musiałby się wydarzyć cud.

Jestem umiarkowanym optymistą i sądzę że z tymi problemami które mamy w tym sezonie 3-4 miejsce będzie mini sukcesem. Pozwoli to nie zwolnić trenera (nie wiem czy to dobrze czy nie dobrze) i kontynuować dalej ten sam styl i "myśl taktyczną", a z pomocą przyjdzie pewnie paru nowych jakościowych zawodników.

Stefano Tacconi o pseudokibicach: "Szkoda, że czyjeś starania, by zrobić coś dla sportu są niszczone przez bandę idiotów..."
Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 67 razy

Nieprzeczytany post 06 marca 2025, 13:11

Obrazek
Nwm skąd to niedocenienie Romy i zakładanie zwycięstwa, Ranieri gniecie Mottę w każdym aspekcie trenerskiego fachu.

Anelson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 06 marca 2025, 21:06

marcinek pisze: 06 marca 2025, 07:59 W ogóle nie wiem skąd taki hurra optymizm z tego że odpadliśmy z LM i PW to wszyscy wieszali psy, "drużyna do niczego się nie nadaję, zwolnić trenera", a teraz "mamy szanse na mistrzostwo" heh stabilność emocjonalna jak kobiety przed okresem.

Dodatkowo nie wiem skąd taki optymizm już same mecze Atalanta + Viola przecież to są drużyny które wybitnie nam nie siedzą przez wiele ostatnich lat. Jakbyśmy tutaj złapali 6pkt to musiałby się wydarzyć cud.

Jestem umiarkowanym optymistą i sądzę że z tymi problemami które mamy w tym sezonie 3-4 miejsce będzie mini sukcesem. Pozwoli to nie zwolnić trenera (nie wiem czy to dobrze czy nie dobrze) i kontynuować dalej ten sam styl i "myśl taktyczną", a z pomocą przyjdzie pewnie paru nowych jakościowych zawodników.
Lepszy optymizm niż wieszanie się mentalne z powodu tego co oni zrobili w pucharach. Tonący brzytwy się trzyma, a ten prezent jest tą brzytwą.
Zabawna sytuacja, że każda drużyna allegro V2 punktowo w tym sezonie na luzie grałaby o mistrzostwo bo nie ma jednej równej drużyny u góry tabeli, a każdy
z każdym gra różne wyniki czego nie było od lat- amator, który wszystko położył ma szansę z tego gówna coś jeszcze ulepic.
Reasumujac Motta dał ciała z drużyną którą znał na wylot bo grał z nimi we wrześniu i drużyna wyglądała stokrotnie lepiej niż teraz oraz odpadł frajersko z Empoli w CI.
Giuntoli i Motta są do wywalenia za te ruchy które się dzieją i jaka rzeźnia jest i wciąż niefajny skład na wielu pozycjach oraz styl gry zespołu który chyba jednak jedzie na umiejętnościach piłkarzy,a nie trenerskim umiejętnościom Motty. Motta prezentuje wszystkie wady gry na posiadanie piłki w stylu Barcelony - zespół nie dąży do tworzenia sytuacji, rywale każdego poziomu szybko znajdują się w pozycji zagrozenia naszej drużyny - jakakolwiek drużyna na świecie grająca konkretnie w ataku ma prawo nas rozgryźć z czymś takim. Grać po 80-90%posiadania i nie zdobywać terenu oraz bramek to kuriozum pilkarskie. Ja chciałbym wywalenia Motty w każdej sytuacji oprócz mistrzostwa Włoch bo jednak top4 to było pewne i bez tych przepalonych 270 mln euro, grając młodzieżą i generalnie w każdej kadrze i każdej możliwości więc to zerowy ruch do przodu. Motta musi albo coś jeszcze pokazać i zacząć grać regularnie jak z Veroną oraz musimy czuć dumę po wszystkich końcowych meczach z jakiegoś "progresu" i wyników. W przeciwnym razie obaj out. Choć to naprawdę pewnie nie wyjdzie. Warto wierzyć...

Ranieri zawsze udowadniał, że jest ultra-fajnym trenerem. 😄 - historia z Leicester to choćby udowodniła. Bez niego spadliśmy mimo wzmocnień na piłkarskie dno z pomocą takich właśnie amatorów jak Secco przypominający Giuntolego i Motte przypominającego trio Zaccherroni, Ferrara, Del Neri.
By the way mi mignelo info o Allegrim i Interze. Ciekawe czy to fejk czy jednak coś jest na rzeczy. W sumie Inzaghi niezle sobie radzi - choć może chcą zmiany i sądzą, że Max>Inzaghi.
😅

woe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 11 marca 2025, 18:46

Styl ataku (a właściwie strzelania goli) z pięciu najlepszych lig europejskich.

Obrazek

Obrazek
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy

Nieprzeczytany post 23 marca 2025, 02:18

Przeanalizowałem sobie terminarz dwóch najgroźniejszych rywali ( Bolonia i Lazio ) do czwartego miejsca i trzeba przyznać, że sprzyja on Juventusowi.
Po w miarę łatwych meczach zaraz po przerwie na reprezentacje ( Venezia - Bolonia, Lazio - Torino, Juventus - Genoa ), ew. trudny mecz na wyjeździe z AS Romą, będzie się zbiegał z połfinałem Coppa dla Bolonii i pomiędzy maraton ligowy z top 3 ( Napoli, Atalanta, Inter ). Lazio natomiast dwumecz w LE ma pomieszany z wyjazdem do Bergamo i derbami Rzymu. Dla Juventusu w tym czasie m.in Parma, Lecce, Monza. Lazio też kilka łatwiejszych meczów do końca, ale też bezpośrednie spotkanie z Juventusem i cięzki mecz z Interem, wszystko być może przeplatane półfinałem w pucharach. Bolonia natomiast w dalszej części sezonu poza jednym łatwym meczem w ostatniej kolejce, będzie mieć solidne Udinese, Milan, Juventus i Fiorentinę.
Oczywiście nie ma też co spuszczać oka z Romy i Fiorentiny, zwłaszcza że z tą pierwszą jest wyjazd na ich stadion i ew. przegrana może dodać bezpośrednie zagrożenie i stratę obecnej przewagi.
Liczę na umiarkowaną grę, trzeba ogrywać ogórów w najbliższych kolejkach i starać się utrzymać status quo z bezpośrednimi rywalami ( taktyczne remisy z Romą, Bolonia i Lazio mogą być ważne - pewnie lepiej coś z tego wygrać, ale na pewno najważniejsze to nie przegrać ) przeciwnicy powinni sami przegrać przez zaangażowanie na wielu frontach.
Moje minimum dla Tudora na początek to wygrana z Genoą i remis z Romą.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 27 marca 2025, 21:33

Capello zdiagnozował z czego wynika upadek włoskiej piłki:

🎙️ "Wiesz, czego nie lubię w Guardioli? Jego arogancji. Liga Mistrzów, którą wygrał z City, jest jedyną, w której nie próbował niczego śmiesznego w decydujących meczach".
🎙️"Ale przez wszystkie inne lata, w Manchesterze i Monachium, w kluczowych dniach, zawsze chciał być bohaterem. Zmieniał rzeczy i wymyślał je, aby móc powiedzieć: "To nie piłkarze wygrywają, to ja". I ta arogancja kosztowała go kilka Lig Mistrzów. Szanuję go, ale dla mnie to jasne".
🎙️"Poza tym, nawet jeśli nie jest to już jego wina, wyrządził wiele szkód piłce nożnej. Ponieważ wszyscy spędzili dziesięć lat próbując go naśladować".
🎙️"To zrujnowało włoski futbol, który stracił swój charakter. Powiedziałem: 'Przestańcie, nie macie piłkarzy Guardioli'! Pojawił się również absurdalny pomysł, że to wszystko, co trzeba zrobić, aby dobrze grać".
🎙️"To katastrofa, a także nuda, która sprawiła, że wielu ludzi uciekło od piłki nożnej, oglądają tylko najważniejsze momenty, dlaczego zamierzasz oglądać 90 minut podań i poziomych podań bez walki, bez biegania?".

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Szwamb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 01 kwietnia 2025, 12:06

Torino bardzo pomogło remisując z Lazio 1-1, tym samym przewaga nad błękitną częścią Rzymu wzrasta do 3 punktów a na tym etapie sezonu to juz dużo.
Bologna, 1p przewagi nad nami gra z Napoli, które wściekle walczy o Scudetto, wiec nie odpuszczą.
My gramy z Romą mając ją za plecami również z przewagą 3 punktów.

Jak wszystko pójdzie po myśli faworytów to po następnej kolejce będziemy mieli 4 miejsce i 2p przewagi nad Bologną, 6 punktów nad Romą i 6 punktów nad Lazio, jeśli przegrają z Atalantą...

ziści się? :-P

polecam www.sokker.org
:)
menadżer piłkarski online z możliwością tworzenia własnych taktyk i oglądania meczów
ODPOWIEDZ