Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 18:29

Ale powiedzcie mi, dlaczego niektórzy z was starają się na siłę naciągnąć fakty i logikę żeby coś udowodnić? Po co?
Dobrze ktoś napisał, że to malkontenctwo na siłę jest męczące. Ale to samo działa w druga stronę, wybielanie na siłę też jest głupie. To są dwie strony tej samej monety.
Co ma transfer Kalulu do usprawiedliwiania przesytu w pomocy? Ma udowadniać, że jednak Giuntoli widział inne problemy? Tylko że środek obrony od początku był jednym z priorytetów obok pomocy. Toż jeszcze sezon trwał, a już się mówiło o Calafiorim, a później o Todibo, by ostatecznie skończyć na planie C. Dla mnie to raczej dowód w druga stronę, na to że transfer Luiza przeszkodził w przekierowaniu środków na szybsze dopięcie obrońcy.

Ja nikogo jeszcze nie skreślam, tym bardziej że nie raz zdarzało się, że gracz dopiero w drugim sezonie pokazywał swój potencjał.
Tak czy siak, jakby tak darować sobie transfer Koopa i Luiza, a zainwestować część tych pieniędzy w stopera/prawego obrońcę ( wtedy Kalulu grał by na jednej z tych pozycji, w zależności kto by przyszedł ) i zmiennika Vlaho, to wyniki w tym momencie nie musiały być wcale gorsze.
Został by Iling na lewe skrzydło, może i grałby przeciętnie, ale Yildiz na razie też tak gra na tej pozycji. Turek przeszedłby na swoją nominalną pozycję, a jako jego zmiennik mógł zostać Miretti. Ta plusvalenza w ich transferów ( jeszcze Barrenechea ) i tak poszła od razu na amortyzacje obu drogich transferów, a Argentyńczyka i tak dałoby się pewnie gdzieś wypchnąć ( o ile by nie został ), zwłaszcza że do Villi poszedł za niską kwotę 8 milionów.
Nie byłby to idealny skład, ale Giuntoli zostawiłby sobie spore pole do manewru chociażby w zimę, że już nie wspomnę o lecie.

Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 19:44

jackop pisze: 13 października 2024, 14:14
zbynek pisze: 13 października 2024, 13:06Ale okienko nie trwa wiecznie a budżet (zwłaszcza nasz ostatnio) nie jest z gumy.
Widać na liczbach, że to jest jawne kłamstwo (powtarzane tutaj aż stało się prawdą) i środki były wystarczające.
Po jakich liczbach? Ojesu, masz swoją teorię, ale propagujesz ją dokładnie jak płaskoziemca, uznając swoje za najmojsze i jedyne obowiązujące. Przeprowadzając małą-dużą rewolucję kadrową jesteśmy w plecy na 60 baniek euro przy łącznie 18 <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> transferowych. Tyle kasy to średniak PL płaci za średniaka. A 80 jak średniak ma paszport angielski. A 100 jak jest wychowankiem do 21 roku życia. Za jednego gościa.

Gdyby budżet był z gumy to nie byłoby wypożyczeń z opcjami zapłaty tylko normalny ruch, wywalenie kasy od ręki. Nie byłoby może problemów z Chiesą, bo może Motta przekonałby się do niego, a on do klubu, który dałby mu nowy kontrakt z podwyżką. Nie byłoby problemy z Kalafiorowym, bo przepłacilibyśmy Arsenal, że nawet gość pomyślałby, że SA jest lepsza niż PL. I tak dalej.

Naprawdę... jeśli ktokolwiek uważa, że zawodnicy z poprzedniego sezonu, którykolwiek, są lepsi niż sprowadzeni to gratuluję poczucia humoru. Może na bramce ewentualnie.
Bo wg mnie należałoby wystawić całą nową 11-tkę, w ogóle leczenie skażonych allegrizmem to ciężki proces, ale Motta też wiedział na co się pisze. Więc pewne na pozycje na które nie kupiono nikogo też powinien ktoś przyjść.

Ale nie na raz. Nie znam takiej drużyny w historii piłki, która by to przeprowadziła. Poza tym ocenianie transferów nawet jak nie rozegrano połowy spotkań i nie wiadomo jak będzie wyglądała LM na wiosnę... poważnie.

Nadinterpretacja.
:laugh: :facepalm:

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 20:37

szczypek pisze: 13 października 2024, 17:11
jackop pisze: 13 października 2024, 14:14Nie trzeba było wydawać pieniędzy na Koopmeinersa, bo mieliśmy już na jego pozycję Yildiza.
I mieć jednego zawodnika na tę pozycję, a potem mówić, że to rażące błędy?
Mieć pomoc złożoną z Yildiza, Locatellego, Thurama / Fagiolego, McKenniego, Mirettiego i Barrenecheę + 100 mln na wzmocnienie lewego skrzydła, środka/prawej strony obrony, rezerwowego napastnika.
Bart985 pisze: 13 października 2024, 19:44 Po jakich liczbach?
Sezon 23/24: wydanie 22 mln na nowych piłkarzy
Sezon 24/25: wydanie 207 mln na nowych piłkarzy - więcej jeśli wykupimy Conceicao
Bart985 pisze: 13 października 2024, 19:44 Naprawdę... jeśli ktokolwiek uważa, że zawodnicy z poprzedniego sezonu, którykolwiek, są lepsi niż sprowadzeni to gratuluję poczucia humoru.
Motta tak uważa, co poruszył kilkukrotnie @dimebag11
Urbi27 pisze: 13 października 2024, 16:59 A trener po 2 tygodniach miał powiedzieć że pomoc zbuduje na Fagiolim po pół roku nie grania i Locatellim który kopał się po czole przez ostatnie lata.
Na razie dostają bardzo dużo minut (tak jak Makeni) w porównaniu do Duglasa2 i Thurama.
Bart985 pisze: 13 października 2024, 19:44 Nadinterpretacja.
:laugh: :facepalm:
Nadinterpretacja «interpretacja wykraczająca poza komentowane fakty, wypowiedzi itp., niemająca dostatecznego uzasadnienia»

Nadinterpretacja w rozmowie występuje wtedy, gdy nadajemy wypowiedziom innych osób znaczenia, których one faktycznie nie mają.
Definicja opisuje to co robisz, więc tak.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 21:54

Łał, uwielbiam tego typu rozmowy, jak z początków neta w Polsce, odniesienie się do każdego zdania. Pomijając z dupy wyciągnięte 200 mln, pomijając w ogóle amortyzację tych kwot itd., pomijając, jak widzę, co dla kogo jest faktem/faktyczne to skoro ci się chce tak to robić to zrób mi przyjemność, wejdź w ten link
https://www.transfermarkt.com/juventus- ... lpos=&w_s=
i powiedz łopatologicznie kogoś byś nie kupił, kogo byś wziął w zamian i po jakiej ~cenie.

Tak żeby zmieścić się w tym -60. Co zaoszczędzisz to tylko twoje.
I pokaż mi ten skład, z optymalnym zabezpieczeniem.

Pomijając abstrakcyjność takich dyskusji, bo i tak nie wiemy co się dzieje w gabinetach ani w szatni. Na tej zasadzie dla Carlo Mbappe jest za słaby i są lepsi skoro nie gra w Realu w każdym meczu po 90 minut...

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 22:07

Bart985 pisze: 13 października 2024, 21:54Pomijając z dupy wyciągnięte 200 mln
Zsumuj sobie łączny koszt piłkarzy którzy przyszli - nic trudnego.
Bart985 pisze: 13 października 2024, 21:54 i powiedz łopatologicznie kogoś byś nie kupił, kogo byś wziął w zamian i po jakiej ~cenie.
Poza rezerwowym lewym obrońcy pisałem już na ten temat wielokrotnie. Jak mi się będzie chciało to jutro coś naskrobię. Dżiuntoli wydał więcej niż zakładałem, że mamy do dyspozycji, co otwiera nowe możliwości. Moje bieda mercato masz w pierwszym poście tego tematu.

Obrazek
Bart985

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 23:27

Zsumowali mi to na transfermarkcie. Nijak nie wychodzą 2 stówki mln euro.
Aaaa to pierwsze, to już chyba pytałem się, czy nie uważasz, że brzydko się zestarzało :P
Chociaż nadal nie wiem czemu toczą się tu rozmowy skoro nie mamy za sobą połowy sezonu?

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 13 października 2024, 23:57

jackop pisze: 13 października 2024, 20:37
jackop pisze: 13 października 2024, 14:14Nie trzeba było wydawać pieniędzy na Koopmeinersa, bo mieliśmy już na jego pozycję Yildiza.
Mieć pomoc złożoną z Yildiza, Locatellego, Thurama / Fagiolego, McKenniego, Mirettiego i Barrenecheę + 100 mln na wzmocnienie lewego skrzydła, środka/prawej strony obrony, rezerwowego napastnika.
I załóżmy kontuzje/zawieszenia i wychodzisz Thuram - Locatellli - Miretti (i np. z ławką McKennie i Barrenechea). Pomoc marzeń na europejskie boiska. Tego nie uratuje nawet lewo skrzydłowy i rezerwowy napastnik.
Problemem Yildiza nie jest pozycja a chyba obciążenie, bo w zeszłym sezonie grywał ogony, a teraz ładujemy nim regularnie pierwszą jedenastkę. Natomiast Twoja propozycja nie rozwiązałaby tego problemu.

Powtórzę się, gdybym to ja układał te klocki na transferowym rynku, pewnie chciałbym żeby wyglądały inaczej. Ale daleko mi do stawiania tez o RAŻĄCYCH brakach. Dajmy się chłopakom rozkręcić.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 12:37

szczypek pisze: 13 października 2024, 23:57
jackop pisze: 13 października 2024, 20:37
I załóżmy kontuzje/zawieszenia i wychodzisz Thuram - Locatellli - Miretti (i np. z ławką McKennie i Barrenechea). Pomoc marzeń na europejskie boiska. Tego nie uratuje nawet lewo skrzydłowy i rezerwowy napastnik.
Problemem Yildiza nie jest pozycja a chyba obciążenie, bo w zeszłym sezonie grywał ogony, a teraz ładujemy nim regularnie pierwszą jedenastkę. Natomiast Twoja propozycja nie rozwiązałaby tego problemu.

Powtórzę się, gdybym to ja układał te klocki na transferowym rynku, pewnie chciałbym żeby wyglądały inaczej. Ale daleko mi do stawiania tez o RAŻĄCYCH brakach. Dajmy się chłopakom rozkręcić.
Ale patrząc po tym co teraz mamy to pomoc Thuram-Loca-Miretti wcale nie byłaby zasadniczo czymś strasznym i na pewno nie gorszym niż pomoc Thuram-Luiz-Koop w obecnej chwili. A mając w zamian dobrego skrzydłowego, który ma liczy i się nie łamie co chwila plus kogoś zamiast Vlaho jak się okaże po 20 minutach, że Serb dzisiaj się jednak do grania nie nadaje mogłoby dać więcej dobrego niż tak przehajpowana i mocno przepłacona pomoc.

Co do braków to są oczywiste, zaczynając od braku PO, który Motta zakleił Savoną, pytanie tylko czy na koniec sezonu dalej będziemy mówić, że Savona to materiał na podstawowego obrońcę Juve czy skończy jak kilku innych młodych graczy.
Brak zmiennika dla Vlaho, gdzie Dusan jest tak chimerycznym graczem, że co drugi mecz gramy w "10"
Brak głębi składu szczególnie na środku obrony i wgl w defensywie, gdzie po jednym urazie zostajemy bez praktycznie żadnego manewru jakościowego z ławki i cała nadzieja na to, że takowym będzie to Danilo :prochno:
Brakuje jakościowych zdrowych skrzydłowych a wydano/zostanie wydane dobre kilkadziesiąt milionów, na siłę Yildiz musi grać na boku, gdzie delikatnie rzecz ujmują nie ma do tego zbytnio predyspozycji.
A z drugiej strony mamy nakupionych pomocników, gdzie potem sie okazuje, że Kennie po latach u Maksia zjada wszystkich nowych bez popitki :prochno:
To tak bardzo powierzchownie i na szybko.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 16:46

AdiJuve pisze: 14 października 2024, 12:37 Ale patrząc po tym co teraz mamy to pomoc Thuram-Loca-Miretti wcale nie byłaby zasadniczo czymś strasznym i na pewno nie gorszym niż pomoc Thuram-Luiz-Koop w obecnej chwili.
Właśnie, w obecnej chwili. Dlatego napisałem - dajmy się im rozkręcić. Potencjał jest w pomocy ogromny.

Będę spłycał, ale gdy w pomocy biegali Pirlo, Vidal, Marchisio czy Pogba to nawet Pepe, Padoin, Giaccherini czy Matri dawali radę.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 16:54

szczypek pisze: 14 października 2024, 16:46
AdiJuve pisze: 14 października 2024, 12:37 Będę spłycał, ale gdy w pomocy biegali Pirlo, Vidal, Marchisio czy Pogba to nawet Pepe, Padoin, Giaccherini czy Matri dawali radę.
Niestety, ale żaden z naszych obecnych pomocników nie ma nawet podjazdu do podstarzałego Pirlo już nie mówiąc o Vidalu czy Pogbie, więc obawiam się, że Nico, Vlaho czy nawet Davidek jeśli zawita do Juve mogą nie dawać sobie rady jak Matri, Pepe czy Giaccherini.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 18:36

AdiJuve pisze: 14 października 2024, 12:37Ale patrząc po tym co teraz mamy to pomoc Thuram-Loca-Miretti wcale nie byłaby zasadniczo czymś strasznym i na pewno nie gorszym niż pomoc Thuram-Luiz-Koop w obecnej chwili.
Skąd pewność, że nie byłaby gorsza? Przecież Miretti poza przebłyskami niewiele pokazał w barwach Juve. To jest tylko gdybanie, którego nijak nie można sprawdzić, w dodatku moim zdaniem pozbawione podstaw. Ja rozumiem, że Koopmeiners póki co nie spełnia pokładanych w nim nadziei, ale generalnie pomoc funkcjonuje nieźle (nie licząc tego nieszczęsnego Luiza) w takim zestawieniu osobowym, w jakim jest. I tego bym się trzymał, jednocześnie mając świadomość tego, że ta drużyna nadal się zgrywa i może być dużo lepiej.

Ogólnie rozumiem krytykę mercato, bo faktycznie w składzie są pewne istotne luki, ale odnoszę też wrażenie, że część osób mocno przesadza. Tyle było narzekania na pomoc, a dzisiaj z forum dowiedziałem się, że właściwie to Motta mógłby grać w podstawie z Mirettim, a w razie czego wszedłby Mckennie czy Arthur.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 20:54

vitoo pisze: 14 października 2024, 18:36
AdiJuve pisze: 14 października 2024, 12:37Ale patrząc po tym co teraz mamy to pomoc Thuram-Loca-Miretti wcale nie byłaby zasadniczo czymś strasznym i na pewno nie gorszym niż pomoc Thuram-Luiz-Koop w obecnej chwili.
Skąd pewność, że nie byłaby gorsza? Przecież Miretti poza przebłyskami niewiele pokazał w barwach Juve. To jest tylko gdybanie, którego nijak nie można sprawdzić, w dodatku moim zdaniem pozbawione podstaw. Ja rozumiem, że Koopmeiners póki co nie spełnia pokładanych w nim nadziei, ale generalnie pomoc funkcjonuje nieźle (nie licząc tego nieszczęsnego Luiza) w takim zestawieniu osobowym, w jakim jest. I tego bym się trzymał, jednocześnie mając świadomość tego, że ta drużyna nadal się zgrywa i może być dużo lepiej.

Ogólnie rozumiem krytykę mercato, bo faktycznie w składzie są pewne istotne luki, ale odnoszę też wrażenie, że część osób mocno przesadza. Tyle było narzekania na pomoc, a dzisiaj z forum dowiedziałem się, że właściwie to Motta mógłby grać w podstawie z Mirettim, a w razie czego wszedłby Mckennie czy Arthur.
Skąd pewność? Pewności jak zaznaczyłeś faktycznie nie ma, ale domniemanie po tym co grają Luiz czy Koop już tak. I ich gra to są właśnie podstawy do tego gdybania.

Nie wiem skąd się dowiedziałeś tego o Arthurze, ale przejrzałem pobieżnie temat kilka stron wstecz i nie zauważyłem by ktokolwiek rozważał Arthura w jakiekolwiek roli w Juve. :dontknow:

Fakty są takie, że mamy nadreprezentację pomocników a Ci nowi niestety ale obecnie są słabsi od Kenniego, co jest problematyczne. Bo jednak od graczy za 50mln+ wypadałoby jednak wymagać by taki Amerykanin jedyne co to wchodził na ostatnie 10-15 minut by zluzować kolegę. Owszem czas na wdrożenie potrzeba, ale jak wspomniałem już teraz coś powinni dawać więcej niż Kennie, za chwilę Napoli odjedzie a wiosną może być już nierealne ich dogonić bo nie będą tak wyeksploatowani sezonem z racji braku pucharów.

Chodzi o to, ze jak już wzięliśmy Luiza to trzeba było odpuścić Koopa a środki przeznaczyć na boki obrony, głębiej w tej formacji i kogoś ofensywnego. Przecież obecnie na "9" mamy tylko Vlaho i dwóch połamańców. Serb jaki jest każdy widzi, ale on też fizycznie nie uciągnie co 3 dni 90 minut bo nie ma żadnego zmiennika.

Tab

Juventino
Juventino
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 21:59

Chłopak ewidentnie zafiksowal się na punkcie własnej teorii i nic nie poradzisz. Czy to ma sens , czy nie

Łał, uwielbiam tego typu rozmowy, jak z początków neta w Polsce, odniesienie się do każdego zdania.
Trochę to rozmowa jak z dzieckiem, któremu wydaje Ci się, że jest jego prawda i tylko jedyna prawda.
Tak jak powiedział Bart. Tutaj do wywalenia jest/była cała jedenastka przesiąknięta "pomysłami" jakiegoś chorego psychicznie odklejenca. Im dłużej ta laksa współczesnego futbolu będzie poza piłką, tym lepiej dla całej światowej społeczności, ale to, co Ty próbujesz sprzedać , to jest forsowanie na siłę własnej teorii i tylko teorii, bo o praktyce będziemy mogli mówić przynajmniej po połowie sezonu. Daj ludziom grać.
Ostatnio zmieniony 15 października 2024, 07:17 przez Tab, łącznie zmieniany 2 razy.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 22:26

Wybaczcie, ale nie sądziłem że przerośnie was matematyka na poziomie podstawowym :dontknow:

Obrazek
Tab

Juventino
Juventino
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 14 października 2024, 22:42

jackop pisze: 14 października 2024, 22:26 Wybaczcie, ale nie sądziłem że przerośnie was matematyka na poziomie podstawowym :dontknow:
Ani obecny styl gry, ani wyniki, ani osobowość trenera, nie są narazie wyznacznikiem do stawiania takich tez. Na zdrowy rozum wszystko wygląda całkiem dobrze i jedyne co można dalej robić , to dać trenerowi zawodników pasujących do jego stylu gry. Trzech nowym pomocników w drużynie tylko pokazuje , w jakim stanie była ta formacja.
Mi też nie podobają się luki, jakie mamy, ale od czegoś trzeba było zacząć.
Ostatnio zmieniony 15 października 2024, 07:32 przez Tab, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ