Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
ODPOWIEDZ
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 18:01

Może warto by przenieść dyskusje psychofanow Maxa do odpowiedniego wątku, bo naprawdę czytanie po raz 100 tych samych odklejonych obrazów rzeczywistości nie powinno się mieszać z aktualnymi dyskusjami o mercato...

Patrząc na skalę potrzeb Juve to może być jedno z najbardziej istotnych zimowych okienek ostatnich lat. Po odejściu Danilo na gwałt potrzebujemy aż trzech transferów. Dwa miejsca w defensywnie i tu powinien być wykonany transfer do pierwszego składu. Ciekawi mnie jak skonstruowana jest umowa wypożyczenia Ruganiego, bo jesteśmy w tak czarnej d że jego powrót nie wydawałby się wcale takim złym pomysłem.

Transfer napastnika to także musi have. Milika można już skreślić całkowicie, a Vlaho jest beznadziejny, natomiast Serb widać że gra seriemi i niestety przez fakt braku zmiennika jesteśmy na niego skazani gdy gra tak jak teraz, a to dramatycznie wplywa na wyniki.

Trudno mi jednak uwierzyć że uda się zimą sprzedać Serba, zresztą ogólnie mam spore wątpliwości czy uda się go sprzedać nawet latem, bo potencjalny kupiec musiałby wyłożyć całkiem sporą kasę i dodatkowo liczyć się z olbrzymią pensją. Jeżeli chodzi o ruchy w styczniowym oknie to praktycznie zawsze wiązałoby się to z wymiana a nie sprzedażą i to niestety będzie na zasadzie podrzucania sobie zgniłych jabłek. PSG będzie chciało nam wcisnąć Kolo Muaniego, Utd Zirkzee i to w obu przypadkach oznaczałoby związanie się z tymi zawodnikami na kolejne lata, a jakoś nie widzę w nich potencjału na ciągnięcie ofensywy Juve.

Patrząc realnie, Utd będzie być może chciało jak najszybciej wypchnąć Zirkzee na wypożyczenie. Dla nas nawet wzięcie go bez opcji wykupu w tej sytuacji miałoby sens, przy założeniu utrzymania Vlaho w składzie do lata. Wówczas latem będziemy musieli stanać na głowie aby wypchnąć Vlaho i będziemy mieli dwóch napastników do zakupu. Lookman ma kontrakt tak jak Vlaho, ale podejrzewam że chętnych będzie całkiem sporo, ale z zawodników z kończącym się kontraktem w 2026 to byłaby najlepsza opcja, pasująca też koncepcyjnie do układanki Motty. Dorzucić do tego Davida i mamy zupełnie odmieniony atak, ale to już trochę fantamercato nawet jeżeli nie wychodzimy poza zawodników z kończącymi się umowami.

Martwi jednak fakt, że dość łatwo można powiedzieć że Vlaho trzeba sprzedać, ale dużo trudniej wskazać nazwisko które można by wrzucić na jego miejsce i byłoby to chociaż w ogólnym trochę realne.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 18:08

Urbi27 pisze: 06 stycznia 2025, 18:01Ciekawi mnie jak skonstruowana jest umowa wypożyczenia Ruganiego, bo jesteśmy w tak czarnej d że jego powrót nie wydawałby się wcale takim złym pomysłem.
Ktoś wrzucał wypowiedź Daniela, że latem Motta odbył z nim rozmowę i wytłumaczył dlaczego nie znajduje się w jego planach. Musiałoby się coś pozmieniać w głowie naszego trenerskiego uparciucha.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 18:25

W sumie to Rugani nawet u Allegriego grywał tyle, że trudno to nazwać "byciem w planach" :prochno: Był raczej ostatnią deską ratunku na wypadek gdyby wszystkie plany się wyłożyły.
Na Ruganiego się nie zanosi przede wszystkim ze względu na to, że pomimo ogromnych problemów kadrowych nie ma żadnych sygnałów o tym, że ktokolwiek w klubie miałby rozważać awaryjne ściągnięcie go z powrotem. Jest w tym jakaś logika, może się okazać, że po prostu już w styczniu zrealizujemy część tego, co sobie założyliśmy na lato. Choć wiąże się z tym pewne ryzyko, bo przecież na dzień dzisiejszy dalecy jesteśmy od spokoju o kwalifikację do Ligi Mistrzów. Wciąż zdumiewa mnie cisza w temacie Boscagliego.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 55 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 18:44

@B@rt
Też nie mam pojęcia dlaczego ten Boscagli nie jest w kręgu naszych zainteresowań. Dawno nie sprowadziliśmy nikogo wartościowego z darmowego transferu. Wiadomo, że najbardziej łakomym kąskiem będzie Tah, ale on ponoć jest zaklepany przez Barcę (chociaż różnie może z tym być jeśli nie mogliby go zarejestrować), ale ten Boscagli jak najbardziej powinien być naszym celem.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Distant Dreamer

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 19:11

dimebag11 pisze: 06 stycznia 2025, 18:44 @B@rt
Też nie mam pojęcia dlaczego ten Boscagli nie jest w kręgu naszych zainteresowań. Dawno nie sprowadziliśmy nikogo wartościowego z darmowego transferu. Wiadomo, że najbardziej łakomym kąskiem będzie Tah, ale on ponoć jest zaklepany przez Barcę (chociaż różnie może z tym być jeśli nie mogliby go zarejestrować), ale ten Boscagli jak najbardziej powinien być naszym celem.
Dodatkowym atutem Francuza jest jego wszechstronność i możliwość gry też na lewej obronie, a dobrze wiemy jak to bywa u nas z kontuzjami i może się przydać taka opcja.
Osobiście niestety nie nastawiam się na transfer bo żadne plotki nawet nie wskazują o naszym zainteresowaniu (może ktoś już go zaklepał?)

Viva la Beton v2 !
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 19:38

Z nim coś musi być na rzeczy bo totalnie cicho w jego temacie. W lecie były jakieś ploty o Brighton ale jak wiadomo nic z tego nie wyszło.

tom_gru

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 19:42

Urbi27 pisze: 06 stycznia 2025, 18:01 Może warto by przenieść dyskusje psychofanow Maxa do odpowiedniego wątku, bo naprawdę czytanie po raz 100 tych samych odklejonych obrazów rzeczywistości nie powinno się mieszać z aktualnymi dyskusjami o mercato...

Patrząc na skalę potrzeb Juve to może być jedno z najbardziej istotnych zimowych okienek ostatnich lat. Po odejściu Danilo na gwałt potrzebujemy aż trzech transferów. Dwa miejsca w defensywnie i tu powinien być wykonany transfer do pierwszego składu. Ciekawi mnie jak skonstruowana jest umowa wypożyczenia Ruganiego, bo jesteśmy w tak czarnej d że jego powrót nie wydawałby się wcale takim złym pomysłem.

Transfer napastnika to także musi have. Milika można już skreślić całkowicie, a Vlaho jest beznadziejny, natomiast Serb widać że gra seriemi i niestety przez fakt braku zmiennika jesteśmy na niego skazani gdy gra tak jak teraz, a to dramatycznie wplywa na wyniki.

Trudno mi jednak uwierzyć że uda się zimą sprzedać Serba, zresztą ogólnie mam spore wątpliwości czy uda się go sprzedać nawet latem, bo potencjalny kupiec musiałby wyłożyć całkiem sporą kasę i dodatkowo liczyć się z olbrzymią pensją. Jeżeli chodzi o ruchy w styczniowym oknie to praktycznie zawsze wiązałoby się to z wymiana a nie sprzedażą i to niestety będzie na zasadzie podrzucania sobie zgniłych jabłek. PSG będzie chciało nam wcisnąć Kolo Muaniego, Utd Zirkzee i to w obu przypadkach oznaczałoby związanie się z tymi zawodnikami na kolejne lata, a jakoś nie widzę w nich potencjału na ciągnięcie ofensywy Juve.

Patrząc realnie, Utd będzie być może chciało jak najszybciej wypchnąć Zirkzee na wypożyczenie. Dla nas nawet wzięcie go bez opcji wykupu w tej sytuacji miałoby sens, przy założeniu utrzymania Vlaho w składzie do lata. Wówczas latem będziemy musieli stanać na głowie aby wypchnąć Vlaho i będziemy mieli dwóch napastników do zakupu. Lookman ma kontrakt tak jak Vlaho, ale podejrzewam że chętnych będzie całkiem sporo, ale z zawodników z kończącym się kontraktem w 2026 to byłaby najlepsza opcja, pasująca też koncepcyjnie do układanki Motty. Dorzucić do tego Davida i mamy zupełnie odmieniony atak, ale to już trochę fantamercato nawet jeżeli nie wychodzimy poza zawodników z kończącymi się umowami.

Martwi jednak fakt, że dość łatwo można powiedzieć że Vlaho trzeba sprzedać, ale dużo trudniej wskazać nazwisko które można by wrzucić na jego miejsce i byłoby to chociaż w ogólnym trochę realne.
Może są tutaj też kibice, którzy chcą mieć znów trenera z doświadczeniem, charyzmą, merytorycznego i dającego nadzieje na sukces....

A co do ściągnięcia napastnika to widzę, że znów klub chce znaleźć jakiegoś jednorożca, który ma nam "gwarantować bramki" oraz zwycięstwa i jest skłonny przepłacić. Dopóki nie będziemy mieli 3-4 napastników na jakimś przyzwoitym poziomie, to casus Vlahovicia będzie się powtarzał.... wystarczy sobie przypomnieć kadrę za Conte. Wielu przeciętnych napastników, ale łącznie i tak strzelali więcej niż Vlahovic. I nikt się nie martwił, że któryś z nich się zablokował mentalnie.

"Stara miłość nie rdzewieje... z Juve od ponad 20 lat"
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 19:46

No tak ale zawsze nam tego napastnika brakowało. Dopiero był spokój jak przyszedł Tevez.

Marcin890124

Juventino
Juventino
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 32 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:04

Nie wiem z czym ten Vlahovic ma problem. Gwarancję pierwszego składu ma, do tego wynagrodzenie najwyższe w całej Serie A. Nic tylko grać i strzelać bramki.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 55 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:08

tom_gru pisze: 06 stycznia 2025, 19:42 Może są tutaj też kibice, którzy chcą mieć znów trenera z doświadczeniem, charyzmą, merytorycznego i dającego nadzieje na sukces....
To możesz być spokojny, bo oprócz doświadczenia, to Allegri nie spełnia żadnego z pozostałych wymogów :P

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:11

tom_gru pisze: 06 stycznia 2025, 19:42 ]

Może są tutaj też kibice, którzy chcą mieć znów trenera z doświadczeniem, charyzmą, merytorycznego i dającego nadzieje na sukces....

A co do ściągnięcia napastnika to widzę, że znów klub chce znaleźć jakiegoś jednorożca, który ma nam "gwarantować bramki" oraz zwycięstwa i jest skłonny przepłacić. Dopóki nie będziemy mieli 3-4 napastników na jakimś przyzwoitym poziomie, to casus Vlahovicia będzie się powtarzał.... wystarczy sobie przypomnieć kadrę za Conte. Wielu przeciętnych napastników, ale łącznie i tak strzelali więcej niż Vlahovic. I nikt się nie martwił, że któryś z nich się zablokował mentalnie.
Jak będziemy grać dwoma napastnikami to rzeczywiście będzie trzeba mieć ich 4 w kadrze, ale jak gramy jednym napadziorem to nigdy nie będziesz miał ich tyłu bo to nielogiczne. Możesz zgłosić 25 zawodników i nie ma opcji aby posiadać czterech graczy na jedną pozycję.

Co do Ruganiego to rzeczywiście gdyby wchodził w grę jego powrót to pewnie mielibyśmy go już w kadrze.

Prawda jest taka, że musimy poświęcić środkowego pomocnika aby zrobić transfer środkowego obrońcy i pewnie wejść w jakieś dziwaczne wypożyczenia napastnika i drugiego obrońcy. Kadrę trzeba wzmocnić bo wcale dużo nam nie trzeba do 4 miejsca, a radziłbym przypomnieć wszystkim ze we wrześniu jeszcze wszyscy tutaj się godziliśmy że ten sezon będzie przejściowym, gdzie trzeba będzie cierpliwie czekać aż to wszystko będzie przybierać docelowy kształt. Mi też nie podoba się wiele elementów obecnej układanki. Chociazby nie mogę przetrawić utraty Szczęsnego, bo mam wrażenie że z nim ta obrona, pomimo kontuzji, byłaby zdecydowanie pewniejsza, a finansowo wcale wiele na tym ruchu nie ugraliśmy, ale jest jak jest.

Gontar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:37

Faktem jest, że od kiedy Marotta od nas odszedł do lecimy w dół i nikt, kto po nim przyszedł nie miał do niego podjazdu.

Fino alla Fine
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:46

Gontar pisze: 06 stycznia 2025, 20:37 Faktem jest, że od kiedy Marotta od nas odszedł do lecimy w dół i nikt, kto po nim przyszedł nie miał do niego podjazdu.
Sprawdź pierwsze 2 sezony Marotty w Juve i zobaczysz ilu lojtasow sprowadził do Juve. Nie będę mu odbierał fejmu bo zrobił masę genialnych ruchów ale liczba baboli była też spora i wielu ludzi o tym zapomina.

19

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 20:50

Marotta zawalił pierwsze letnie okienko. W zimie ściągnął Barzagliego i Matriego, a w lecie zaczęła się era Conte. Przyszedł Lichy, Vidal, Giaccherini, Vucinic itd

Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 stycznia 2025, 21:33

19 pisze: 06 stycznia 2025, 20:50 Marotta zawalił pierwsze letnie okienko. W zimie ściągnął Barzagliego i Matriego, a w lecie zaczęła się era Conte. Przyszedł Lichy, Vidal, Giaccherini, Vucinic itd
Panie...rzuć sobie okiem na okienka od 11/12 i zobaczysz że tam są dziesiątki jak nie serki milionów spuszczone w kiblu. Sam Pjaca to prawie 30 choć wydawało mi się że było mniej. Malaka Martinez 12, Lemina+ Rincon to 18, Isla + Gabbiadini to 25 mln, Zaza i inne bolki za tu 2 mln, tam 1,5...tego była masa. Nie przeczę że zrobił 10-15 transferów w stylu giga Chada ale postrzeganie tego jako jakiegoś wzorca do którego pozostaje nam jedynie wzdychać i mówić "kiedyś to było" to gruba przesada.

ODPOWIEDZ