Wybory Parlamentarne 15 X 2023
- unbelievable87
- Juventino
Mi nie chodzi o tych co to się z tym afiszują, też nie rozumiem po co to robią. Oczekuję, że społeczeństwo będzie edukowane, że to są też ludzie i mają prawo być inni, a nie nazywani ideologią i dyskryminowani przez kaczyńskiego i jemu podobnych, a także uregulowania spraw dotyczących spadków itp.Aleexxx pisze: ↑20 września 2023, 09:35Chcialbym podkreslic ze niskie bezrobocie nie musi byc dobre dla gospodarki, takze napedza inflacje
https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/0 ... e-analiza/
juz abstrachujac dlaczego tak jest co koledzy na gorze wyjasnili.
Co do gejow i lesbijek, ludzie ktorzy maja potrzebe afiszowania sie swoja sexualnoscia sa tak samo poryci jak ludzie ktorzy potrafia nienawidzic druga osobe za jej sexualnosc.
Tutaj znowu konfederacja a przynajmniej znaczaca jej czesc ma podobne zdanie do mojego. Jedyne czego rzeczywiscie geje potrzebuja to zmiany prawa dotyczacego spadkow, Lewica chce to osiagnac tworzac zwiazki partnerskie, Konfederacja za pomoca zmiany podatkowej.
Osobiscie preferuje system Francuski gdzie jest pojecie zwiazku partnerskiego, ktory bardzo latwo rozwiazac, a malzenstwo juz bardzo trudno, wiec nawet ludzie ktorzy sa heteroseksualni ida w zwiazki partnerskie.
Tak czy inaczej bez zmiany podatkow ani rozwiazanie Konfederacji ani Lewicy nie jest idealne. Nie pojmuje jak mozna opodatkowac cos dwa razy.
- Viking
- Juventino
- MRN
- Juventino
Kwestia ma dwie strony medalu. Znam przypadek i od razu zaznaczam, że nie z Polski i nie z opowiadania tylko osobiście. W Holandii mam kumpelę, która jest lesbijką i wraz ze swoją holenderską partnerką adoptowała dziecko. Dziewczynka w wieku 8 lat pochodziło z patologicznej rodziny w której narkotyki, alkohol i przemoc to podstawa a to co w lodówce mniej ważne. Postaw się w roli tego dziecka - wolisz mieć heteroseksualnych a le patologicznych rodziców, którzy Tobą pomiatają czy dwie lesbijskie mamy, które zapewniają Ci piękny dom, dobre warunki materialne, spokój i miłość ?

- Viking
- Juventino
Tylko, że w Holandii takie adopcje są normalne i społeczeństwo jest do tego przygotowane. W Polsce obawiam się, że takie dziecko pary homoseksualnej mogło by być szykanowane, wyśmiewane w szkole czy na podwórku. U nas jak ktoś wcześniej napisał, brakuje edukacji w tym kierunku, a nasze społeczeństwo traktuje takie pary jako dziwolągów, nie mówiąc już o dziecku wychowywanym przez homoseksualistów.MRN pisze: ↑20 września 2023, 11:10Kwestia ma dwie strony medalu. Znam przypadek i od razu zaznaczam, że nie z Polski i nie z opowiadania tylko osobiście. W Holandii mam kumpelę, która jest lesbijką i wraz ze swoją holenderską partnerką adoptowała dziecko. Dziewczynka w wieku 8 lat pochodziło z patologicznej rodziny w której narkotyki, alkohol i przemoc to podstawa a to co w lodówce mniej ważne. Postaw się w roli tego dziecka - wolisz mieć heteroseksualnych a le patologicznych rodziców, którzy Tobą pomiatają czy dwie lesbijskie mamy, które zapewniają Ci piękny dom, dobre warunki materialne, spokój i miłość ?
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- AdiJuve
- Juventino
unbelievable87@ Przeszkadza Ci rozdawnictwo ale nie przeszkadza popieranie partii, która już nie tylko zmieniał zdanie o 180 stopni i to wszystko popiera ale proponuje jeszcze więcej

Gdyby społeczeństwo było mądre to wtedy po prostu upadliby Ci najgorsi "Janusze" biznesu i byłoby to z korzyścią dla społeczeństwa. Ale jak wiadomo tak się nie stanie i po prostu będzie licytacja o pracowników a co za tym idzie duże prawdopodobieństwo wzrostu cen produktów. A tak w gwoli ścisłości jakby nie było uchodźców to przecież bezrobocie by nie wzrosło tylko problem by był jeszcze większy z obsadą wakatów. Wiadomo każdy "Janusz" biznesu woli Ukraińca bo łatwiej co oyebać na hajsy, ale chyba już się powoli połapali, ze na zachodzie tak w uja ich robić nie będą.
- unbelievable87
- Juventino
A czy ktoś tutaj pisał o adopcji? Choć i tak uważam, że lepiej się żyje dzieciom Eltona Johna i jego partnera, niż innym w rodzinach patologicznych. Sprawy adopcji w Polsce to kolejny problem i nie chodzi mi tutaj o adopcję przez osoby homoseksualne.
No i właśnie zamiast edukować to lepiej robić nagonkę na homoseksualistów i w tym temacie cofać nas do średniowiecza, bo później jeden z drugim zamiast cieszyć się, że dziecko będzie miało kochających rodziców to widzi tylko, że to dwie kobiety, bądź dwóch mężczyzn...Viking pisze: ↑20 września 2023, 11:19Tylko, że w Holandii takie adopcje są normalne i społeczeństwo jest do tego przygotowane. W Polsce obawiam się, że takie dziecko pary homoseksualnej mogło by być szykanowane, wyśmiewane w szkole czy na podwórku. U nas jak ktoś wcześniej napisał, brakuje edukacji w tym kierunku, a nasze społeczeństwo traktuje takie pary jako dziwolągów, nie mówiąc już o dziecku wychowywanym przez homoseksualistów.MRN pisze: ↑20 września 2023, 11:10Kwestia ma dwie strony medalu. Znam przypadek i od razu zaznaczam, że nie z Polski i nie z opowiadania tylko osobiście. W Holandii mam kumpelę, która jest lesbijką i wraz ze swoją holenderską partnerką adoptowała dziecko. Dziewczynka w wieku 8 lat pochodziło z patologicznej rodziny w której narkotyki, alkohol i przemoc to podstawa a to co w lodówce mniej ważne. Postaw się w roli tego dziecka - wolisz mieć heteroseksualnych a le patologicznych rodziców, którzy Tobą pomiatają czy dwie lesbijskie mamy, które zapewniają Ci piękny dom, dobre warunki materialne, spokój i miłość ?
Oczywiście, że nie chciałbym żeby rozdawali i za swoich rządów tego nie robili, ale niestety jak pokazało nasze głupie społeczeństwo pis, który zaczął rozdawać na prawo i lewo wygrał wybory i teraz będąc przeciwnym temu popełniasz samobójstwo polityczne.
Wrócę do pytania, które zadałem zwolennikom Konfederacji, dlaczego ta partia?
Jak dotąd mamy:
- strach przed najazdem LGBT na Polskę
- niechęć do PiSu i PO
- przeciwnik UE
- przeciwnik rozdajnictwa
- rozsądne podejście przy pandemii
https://krytykapolityczna.pl/gospodarka ... federacji/
- AdiJuve
- Juventino
Czyli nie ważne by było lepiej ważne by nas wybrali, ot cały program po i jeszcze ludzie to popierają
Takimi partiami się gardzi a nie je wybiera. Partia, który jedyne co ma do zaoferowania to, że pis to zło, w sumie prawie każda startująca (bezpartyjni samorządowcy to typowa przystawka pis) ma to na sztandarach wyborczych nie jest warta żadnej uwagi. Jeżeli posłowie po mówią, że głosowali za jakąś ustawą nie dlatego, że była dobra dla społeczeństwa tylko dlatego, że inaczej pis by im to wytykał są nic nie warci. Wartości w tym nie ma za grosz. Dalej promujmy takie partie to ludzie pójdą w taką skrajność, ze konfe to będziemy centrum nazywać.
A propos konfy to Korwin plecie trzy po trzy ale chociaż jedyny potrafił powiedzieć wprost, że program jest dla głupich i żeby rządzić trzeba mieć głosy głupich bo ich jest szacunkowo znacznie więcej. Największa wada demokracji, że głos np. faktycznie wykształconego prof. ekonomii jest tak samo ważny jak jakiegoś aktywiszcza, patola czy pseudonaukowca. To musi yebnąc, tego uratować się nie da, demokracja głupców rozwali całą Europę.

A propos konfy to Korwin plecie trzy po trzy ale chociaż jedyny potrafił powiedzieć wprost, że program jest dla głupich i żeby rządzić trzeba mieć głosy głupich bo ich jest szacunkowo znacznie więcej. Największa wada demokracji, że głos np. faktycznie wykształconego prof. ekonomii jest tak samo ważny jak jakiegoś aktywiszcza, patola czy pseudonaukowca. To musi yebnąc, tego uratować się nie da, demokracja głupców rozwali całą Europę.
Ostatnio zmieniony 20 września 2023, 12:01 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 1 raz.
- MRN
- Juventino
@Adi, uważam Cię za mądrego gościa więc co Ty pitolisz ? U nas jest dokładnie to co w Anglii. Polacy jechali do Anglii i podejmowali się prac, których nie chcieli wykonywać Anglicy. Jak w Anglii zaczęło się chwiać gospodarczo i wzrastać bezrobocie to nagle Polacy i inne nacje be bo zabierają im pracę. To nie Janusze biznesu są winni tylko rozbestwione społeczeństwo, które nie chce pracować. Przecież wielki pis podniósł pensję minimalną więc w czym problem. A w tym, że jednocześnie rozdają patologii, które do roboty się nie garnie zbytnio.
@Viking, ale o czym ja piszę ? Podaję przykład oczyma dziecka pokrzywdzonego przez los, które ma wybór - rodzice patologiczni czy homoseksualni. To, że w Polsce to nie jest możliwe to wiadomo, przede wszystkim dzięki pisiorom, którzy odmiennych seksualnie nie traktuje jak ludzi tylko jak ideologię ale już starego capa, który tworzy rodzinę z kotkiem już tak.
@Viking, ale o czym ja piszę ? Podaję przykład oczyma dziecka pokrzywdzonego przez los, które ma wybór - rodzice patologiczni czy homoseksualni. To, że w Polsce to nie jest możliwe to wiadomo, przede wszystkim dzięki pisiorom, którzy odmiennych seksualnie nie traktuje jak ludzi tylko jak ideologię ale już starego capa, który tworzy rodzinę z kotkiem już tak.

- unbelievable87
- Juventino
Weź sobie poszukaj, to na prawdę nie jest takie trudne.AdiJuve pisze: ↑20 września 2023, 11:57Czyli nie ważne by było lepiej ważne by nas wybrali, ot cały program po i jeszcze ludzie to popierająTakimi partiami się gardzi a nie je wybiera. Partia, który jedyne co ma do zaoferowania to, że pis to zło, w sumie prawie każda startująca (bezpartyjni samorządowcy to typowa przystawka pis) ma to na sztandarach wyborczych nie jest warta żadnej uwagi. Jeżeli posłowie po mówią, że głosowali za jakąś ustawą nie dlatego, że była dobra dla społeczeństwa tylko dlatego, że inaczej pis by im to wytykał są nic nie warci. Wartości w tym nie ma za grosz. Dalej promujmy takie partie to ludzie pójdą w taką skrajność, ze konfe to będziemy centrum nazywać.
https://100konkretow.pl/?gclid=CjwKCAjw ... hgQAvD_BwE
- AdiJuve
- Juventino
Te libkowe ciśniecie po patoli jest wręcz zabawne. Serio uważacie, że za brakiem rąk do pracy stoi dodatek na dzieci w kwocie 500 zł? Wy tak naprawdę na serio? Nie no za wielokrotność 500+ to naprawdę można żyć jak król. Głównym problemem jest demografia ale wiadomo łatwiej wmówić ludziom, ze problemem tworzy ten ułamek patoli, która nie chce pracować bo to potem dużo łatwiej to wytłumaczyć. A już nikt nie będzie wstanie wytłumaczyć chociażby tych liczb: https://ciekaweliczby.pl/demografia_2022/
https://www.michalstopka.pl/rok-2013-na ... -poczatek/
https://geografia24.pl/problemy-demograficzne-polski/
Ale to przecież trzeba byłoby wziąć na klatę i pis i po fakt ilu ludzie musiało opuszczać ten kraj w latach 2004-2010 po otwarciu granic unijnych za chlebem. Nam grozi zupełna zapaść i ten ułamek patoli nie tutaj żadnego znaczenia w tym kontekście.
Nas ratują tylko imigranci i w tym kontekście pisałem o winie "Januszy" biznesu i rżnięciu Ukraińców na kasę. A jak się połapią to polecą do Niemiec gdzie tez brak ludzi a my zostanie z ogromnym problemem.
Sytuacja z Anglii u nas się nie powtórzy, nie ma to absolutnie żadnych argumentów. To nie jest problem braku chęci Anglików do wykonywania najgorszych prac to jest po prostu brak ludzi do pracy. Tutaj ciekawostka to m.in. Polacy ratowali demografię w Anglii podczas gdy u nas nieudolne rządy jednych czy drugich doprowadzały do wyjazdu setek tysięcy osób a tych strat już nie odrobimy.
Ja najbardziej za złe Donaldowi mam to w jaki sposób przeprowadził reformę emerytalną, zrobił to tak nieudolnie, nie tłumacząc ludziom dlaczego tak musi być, co w zamian dostaną, że chłopa pogonili i nastał czas pisiorów. Mógł połączyć reformę emerytalną z reformą kodeksu pracy, dać coś ludziom w zamian by byli skłonni zaakceptować aż taki skok do przodu. Nieudolność Tuska i jego ekipy to był największy benefit dla pis, zresztą jak teraz mamy sytuację odwrotną, za 8 lat pewnie znowu się to odwróci, ale kto by się tam tego spodziewał.
unbelievable87@ Ty w to serio wierzysz? Wiem, ze fajnie brzmi 100 na 100, ale realność tego jest żadna, stąd proponują to samo co pis, czyli nierealny program, częściowo jak im będzie dane to zrealizowany, tam gdzie da się to zrobić najłatwiej a to najczęściej są same złe pomysły. A i w kwestii populizmu to mogą sobie z pisem zbić piątkę bo dobrze wiedzą, że część z tych konkretów nie ma szans na realizację i jest tylko pustym hasłem.
Ale to przecież trzeba byłoby wziąć na klatę i pis i po fakt ilu ludzie musiało opuszczać ten kraj w latach 2004-2010 po otwarciu granic unijnych za chlebem. Nam grozi zupełna zapaść i ten ułamek patoli nie tutaj żadnego znaczenia w tym kontekście.
Nas ratują tylko imigranci i w tym kontekście pisałem o winie "Januszy" biznesu i rżnięciu Ukraińców na kasę. A jak się połapią to polecą do Niemiec gdzie tez brak ludzi a my zostanie z ogromnym problemem.
Sytuacja z Anglii u nas się nie powtórzy, nie ma to absolutnie żadnych argumentów. To nie jest problem braku chęci Anglików do wykonywania najgorszych prac to jest po prostu brak ludzi do pracy. Tutaj ciekawostka to m.in. Polacy ratowali demografię w Anglii podczas gdy u nas nieudolne rządy jednych czy drugich doprowadzały do wyjazdu setek tysięcy osób a tych strat już nie odrobimy.
Ja najbardziej za złe Donaldowi mam to w jaki sposób przeprowadził reformę emerytalną, zrobił to tak nieudolnie, nie tłumacząc ludziom dlaczego tak musi być, co w zamian dostaną, że chłopa pogonili i nastał czas pisiorów. Mógł połączyć reformę emerytalną z reformą kodeksu pracy, dać coś ludziom w zamian by byli skłonni zaakceptować aż taki skok do przodu. Nieudolność Tuska i jego ekipy to był największy benefit dla pis, zresztą jak teraz mamy sytuację odwrotną, za 8 lat pewnie znowu się to odwróci, ale kto by się tam tego spodziewał.
unbelievable87@ Ty w to serio wierzysz? Wiem, ze fajnie brzmi 100 na 100, ale realność tego jest żadna, stąd proponują to samo co pis, czyli nierealny program, częściowo jak im będzie dane to zrealizowany, tam gdzie da się to zrobić najłatwiej a to najczęściej są same złe pomysły. A i w kwestii populizmu to mogą sobie z pisem zbić piątkę bo dobrze wiedzą, że część z tych konkretów nie ma szans na realizację i jest tylko pustym hasłem.
- unbelievable87
- Juventino
Kto napisał, że dodatek 500+ stoi za brakiem rąk do pracy? Ja napisałem, że te spowodowało wzrost bezrobocia, co jest faktem, a nie, że przez to nie mamy rąk do pracy. Doskonale sobie zdaję sprawę, że imigranci nam są potrzebni, ale imigranci, którzy będą chcieli pracować i się asymilować, a nie na krzywo wjeżdżać do kraju bo pis im wizy sprzedał...AdiJuve pisze: ↑20 września 2023, 12:34Te libkowe ciśniecie po patoli jest wręcz zabawne. Serio uważacie, że za brakiem rąk do pracy stoi dodatek na dzieci w kwocie 500 zł? Wy tak naprawdę na serio? Nie no za wielokrotność 500+ to naprawdę można żyć jak król. Głównym problemem jest demografia ale wiadomo łatwiej wmówić ludziom, ze problemem tworzy ten ułamek patoli, która nie chce pracować bo to potem dużo łatwiej to wytłumaczyć. A już nikt nie będzie wstanie wytłumaczyć chociażby tych liczb: https://ciekaweliczby.pl/demografia_2022/
Nie uważam i nigdy nie uważałem, że rząd PO był idealny. Popełniali błędy jak wszystkie rządy we wszystkich państwach świata, ale ich poglądy na gospodarkę, prawa kobiet (m.in. aborcja), kościół, a także stosunki z UE są mi najbliższe ze wszystkich kandydujących partii i dlatego mają mój głos.
Tak czy inaczej chciałbym zrozumieć co ciągnie ludzi do tej Konfederacji, którą przez ich mocno konserwatywne, prawicowe poglądy stawiam wraz z pisem na samym końcu partii, na które mógłbym zagłosować. Na tą chwilę jedynym argumentem, z którym się zgadzam i który mógłby mnie przekonać jest zaprzestanie rozdajnictwa, którego i tak nie są w stanie sami (bez poparcia innych partii) wprowadzić.
- Aleexxx
- Juventino
Naprawde uwazasz ze podejscie PO do pandemii bylo ok? Wiesz ze dalej skupujemy szczepionke i ja przewaznie utylizujemy?
https://www.money.pl/gospodarka/komisja ... 3264a.html
Czy moze symulacja pandemii przeprowadzona przez world economy forum podobnego wirusa przeprowadzona tuz przez pandemia jest czyms normalnym
https://www.money.pl/gospodarka/komisja ... 3264a.html
Czy moze symulacja pandemii przeprowadzona przez world economy forum podobnego wirusa przeprowadzona tuz przez pandemia jest czyms normalnym
- Nicram_93
- Juventino
@unbelievable87, tak bez złośliwości i bez uszczypliwości, tylko serio zastanawia mnie to, co piszesz. Naprawdę dziwię się, że jesteś zdziwiony dlaczego są tacy co na Konfe zagłosują. Jak już pisałem wcześniej, człowiek o poglądach prawicowych/konserwatywnych ma do wyboru na ten moment tylko PiS lub Konfę, taki człowiek nigdy nie zagłosuje za KO, Trzecią Drogę czy Lewicę (PSL chyba już nikt serio nie traktuje, bo już nie raz pokazali, że dla utrzymania się przy "korycie" są w stanie zbratać się z każdym). PiS i Konfa mają oczywiście swoje wady jak każda partia, ale zawsze takiemu człowiekowi bliżej będzie do tych niż do tamtych. Z tamtymi będzie mu w ogóle nie po drodze. Nawet jak znajdzie się jakiś plus, to obok będzie tona minusów dla takiego wyborcy.
Ktoś wcześniej zwrócił słuszną i bardzo ważna uwagę na jeden aspekt. PO kiedyś miała się za partię centroprawicową, ale to już odległa przeszłość. Dziś skręciła tak bardzo na lewo, że nie ma szans, aby takich ludzi przyciągnęła.
Na kogo więc ktoś taki zagłosuje (konserwatysta/prawicowiec)? No czy chce czy nie chce zostaje mu wybór między PiS i Konfą, bo nic innego na ten moment nie ma. I nie mam zamiaru oceniać co lepsze, każda ma swoje wady i zalety, różnice między nimi też są.
Stąd naprawdę nie mogę zrozumieć skąd Twoje zdziwienie, bo dla mnie sprawa jest dość oczywista. To tak jakbym się dziwił, dlaczego wyborca lewicowy nie zagłosuje na PiS, zamiast na Lewicę na ten przykład.
Przyznajesz, że nie po drodze Ci z partiami prawicowymi i konserwatywnymi, to oczywiste, że nie zagłosujesz na Konfę i PiS, tylko na kogoś z reszty. Dla mnie oczywiste i logiczne. Ja jestem po drugiej stronie barykady, więc zostają mi tylko te dwie, mimo swoich licznych wad, bo z pozostałymi tym bardziej mi nie po drodze. Prosta sprawa. Nie ma potrzeby doszukiwania się drugiego dna
Twoje pytanie może się tyczyć tylko ludzi nie będących ani skrajnymi lewicowcami ani prawicowcami. Wtedy rzeczywiście można się pytać, co ich ciągnie bardziej w jedną, a nie drugą stronę. W innych przypadkach jak wyżej sprawa jest bardzo prosta.
Ktoś wcześniej zwrócił słuszną i bardzo ważna uwagę na jeden aspekt. PO kiedyś miała się za partię centroprawicową, ale to już odległa przeszłość. Dziś skręciła tak bardzo na lewo, że nie ma szans, aby takich ludzi przyciągnęła.
Na kogo więc ktoś taki zagłosuje (konserwatysta/prawicowiec)? No czy chce czy nie chce zostaje mu wybór między PiS i Konfą, bo nic innego na ten moment nie ma. I nie mam zamiaru oceniać co lepsze, każda ma swoje wady i zalety, różnice między nimi też są.
Stąd naprawdę nie mogę zrozumieć skąd Twoje zdziwienie, bo dla mnie sprawa jest dość oczywista. To tak jakbym się dziwił, dlaczego wyborca lewicowy nie zagłosuje na PiS, zamiast na Lewicę na ten przykład.
Przyznajesz, że nie po drodze Ci z partiami prawicowymi i konserwatywnymi, to oczywiste, że nie zagłosujesz na Konfę i PiS, tylko na kogoś z reszty. Dla mnie oczywiste i logiczne. Ja jestem po drugiej stronie barykady, więc zostają mi tylko te dwie, mimo swoich licznych wad, bo z pozostałymi tym bardziej mi nie po drodze. Prosta sprawa. Nie ma potrzeby doszukiwania się drugiego dna
Twoje pytanie może się tyczyć tylko ludzi nie będących ani skrajnymi lewicowcami ani prawicowcami. Wtedy rzeczywiście można się pytać, co ich ciągnie bardziej w jedną, a nie drugą stronę. W innych przypadkach jak wyżej sprawa jest bardzo prosta.

"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
- AdiJuve
- Juventino
W kwestii faktów bo akurat nie jest do końca prawdą, ze 500+ spowodowało wzrost bezrobocia żadna, w momencie wprowadzenia tego programu było 9,4% kwiecień 2016r. teraz jest 5% lipiec 2023r. Być może sprawiło, że jakiś niewielki odsetek kobiet mających więcej dzieci nie pracuje, ale to też jak ostatnio czytałem jest bardzie podyktowane faktem, że lepiej zarabia partner. Patola tak czy siak by nie pracowała. Aczkolwiek negatywny wpływ 500+ na rynek pracy jest znacznie przeceniany.unbelievable87 pisze: ↑20 września 2023, 13:09Kto napisał, że dodatek 500+ stoi za brakiem rąk do pracy? Ja napisałem, że te spowodowało wzrost bezrobocia, co jest faktem, a nie, że przez to nie mamy rąk do pracy. Doskonale sobie zdaję sprawę, że imigranci nam są potrzebni, ale imigranci, którzy będą chcieli pracować i się asymilować, a nie na krzywo wjeżdżać do kraju bo pis im wizy sprzedał...