Degustatorzy PIW (rzemieślniczych)
- Cabrini_idol
- Juventino
- Rejestracja: 02 lutego 2012
- Posty: 5550
- Rejestracja: 02 lutego 2012
Są osoby na forum, którzy lubią zasmakować dobrego piwa. Nie Żywca, Tyskiego czy Heinekena ?
Jakie waszym zdaniem są najlepsze piwa?
Oczywiście możecie je rozdzielić na różne typy:
1) Górnej/Dolnej fermentacji.
2) Ciemny lager-
Monachijskie ciemne
Ciemny amerykański lager
Czarne
Czarne czeskie
Czarne niemieckie
Półciemne lagery
Koźlaki
Portery
3)Pale Ale
Amber Ale
Golden Ale
Belgian Pale Ale
Saison
Bière de Garde
India Pale Ale
English India Pale Ale
American India Pale Ale czy Imperiale
i w sumie wiele wiele innych
Ostatnio piłem oryginalne Sahti Fińskie podawane chochlami z garów Niestety butelkowa wersja ,,Koniec Świata'' z Browaru Pinta dużo lepiej smakowała mi.
Rejza do Kalifornii z Browaru Hajer ostatnio również mi wchodzi tak jak i ciekawe było doświadczenie z Kwasem Pruskim od Jury. Choć w zasadzie najwięcej ostatnio piłem Crazy Mike'a od Hop Heada. Imperial Double IPA. Kopie po dupsku
Oczywiście piwa te nie kosztują 2-3 zl tylko 8-10 zł. Ale nie wyobrażam sobie pić codziennie czy na co dzień Żubrów albo Tyskie , które nie są piwami tylko imitacjami piw.
Jakie waszym zdaniem są najlepsze piwa?
Oczywiście możecie je rozdzielić na różne typy:
1) Górnej/Dolnej fermentacji.
2) Ciemny lager-
Monachijskie ciemne
Ciemny amerykański lager
Czarne
Czarne czeskie
Czarne niemieckie
Półciemne lagery
Koźlaki
Portery
3)Pale Ale
Amber Ale
Golden Ale
Belgian Pale Ale
Saison
Bière de Garde
India Pale Ale
English India Pale Ale
American India Pale Ale czy Imperiale
i w sumie wiele wiele innych
Ostatnio piłem oryginalne Sahti Fińskie podawane chochlami z garów Niestety butelkowa wersja ,,Koniec Świata'' z Browaru Pinta dużo lepiej smakowała mi.
Rejza do Kalifornii z Browaru Hajer ostatnio również mi wchodzi tak jak i ciekawe było doświadczenie z Kwasem Pruskim od Jury. Choć w zasadzie najwięcej ostatnio piłem Crazy Mike'a od Hop Heada. Imperial Double IPA. Kopie po dupsku
Oczywiście piwa te nie kosztują 2-3 zl tylko 8-10 zł. Ale nie wyobrażam sobie pić codziennie czy na co dzień Żubrów albo Tyskie , które nie są piwami tylko imitacjami piw.
- LordJuve
- Juventino
- Rejestracja: 26 maja 2005
- Posty: 4162
- Rejestracja: 26 maja 2005
To są piwa, ale przystosowane do gustu przeciętnego "smakosza", więc smakują tak, a nie inaczej.Cabrini_idol pisze:Ale nie wyobrażam sobie pić codziennie czy na co dzień Żubrów albo Tyskie , które nie są piwami tylko imitacjami piw.
- M.R.
- Juventino
- Rejestracja: 18 stycznia 2009
- Posty: 406
- Rejestracja: 18 stycznia 2009
@Cabrini, jeżeli masz okazję spróbuj piw z browarów Artezan i Pracownia Piwa - dwa obecnie najlepsze Polskie browary rzemieślnicze trzymające na prawdę wysoki poziom - Pacific Pale Ale, Cymbopogon, 400!, 6th Joseph Street, Mr Hard, Mr Hard Rocks, Samiec Alfa, Specyfik, Preparat - mógłbym spokojnie w ciemno polecić praktycznie każde piwo z tych dwóch browarów. I to w zależności co kto lubi - od lekkich (Pacifić, Cymbopogon, Dwa Smoki) po na prawdę ciężki kaliber - Mr Hard - Barley Wine, Mr Hard Rocks - Russian Imperial Stout, 400! - Imperial IPA. Poza tym równy poziom trzyma pomorski AleBrowar, Pinta, Birbant, Wąsosz, Piwoteka... W ostatnich dwóch latach otworzyło się mnóstwo jak na Polskie warunki browarów rzemieślniczych bądź restauracyjnych. Pojawiły się również bardzo fajne festiwale z przeglądemtego co najciekawsze w Polsce plus wiele ciekawych propozycji z zagranicy - Warszawa, Wrocław, Poznań a ostatnio GdańskCabrini_idol pisze:Są osoby na forum, którzy lubią zasmakować dobrego piwa. Nie Żywca, Tyskiego czy Heinekena ?
Jakie waszym zdaniem są najlepsze piwa?
Oczywiście możecie je rozdzielić na różne typy:
1) Górnej/Dolnej fermentacji.
2) Ciemny lager-
Monachijskie ciemne
Ciemny amerykański lager
Czarne
Czarne czeskie
Czarne niemieckie
Półciemne lagery
Koźlaki
Portery
3)Pale Ale
Amber Ale
Golden Ale
Belgian Pale Ale
Saison
Bière de Garde
India Pale Ale
English India Pale Ale
American India Pale Ale czy Imperiale
"Miarą człowieka jest umiejętność zacentrowania. Zbudować dom, zasadzić drzewo czy spłodzić syna potrafi dziś każdy, ale tylko prawdziwy mężczyzna precyzyjnie dośrodkuje w pełnym biegu." Trener Piechniczek
- Cabrini_idol
- Juventino
- Rejestracja: 02 lutego 2012
- Posty: 5550
- Rejestracja: 02 lutego 2012
PAcific Ale Pale to wiadomo klasyka, jedno z lepszych piw. 400! także wchodzi mocno
Szacuje się, że obecnie co miesiąc powstaje nowy browar rzemieślniczy w Polsce. Moda na degustacje PRAWDZIWYCH PIW, nie tego gówna komercyjnego rośnie z roku na rok.
Przypomnę, ze browarem rzemieślniczym można nazwać ten, którego receptura jest sygnowana z imienia i nazwiska autora i nie przekracza 20 tysięcy hl rocznie.
Szacuje się, że obecnie co miesiąc powstaje nowy browar rzemieślniczy w Polsce. Moda na degustacje PRAWDZIWYCH PIW, nie tego gówna komercyjnego rośnie z roku na rok.
Przypomnę, ze browarem rzemieślniczym można nazwać ten, którego receptura jest sygnowana z imienia i nazwiska autora i nie przekracza 20 tysięcy hl rocznie.
- M.R.
- Juventino
- Rejestracja: 18 stycznia 2009
- Posty: 406
- Rejestracja: 18 stycznia 2009
Z tą definicją browaru rzemieślniczego masz rację, ale jest chociażby taki średniej wielkości browar z Warmii jak Kormoran który ma rewelacyjną serie piw "Podróże Kormorana" (Witbier, Ipa, Rauchbock, Cofffe Stout) który pod definicję nie podpada ale trzyma poziom (przynajmniej ta seria, w ich "zwykłych" piwach bywają różne wady).
Mi najbardziej podoba się rozwój piw "Imprerialnych" w różnych browarach rzemieślniczych - RISy, Barley Wine, Imperial IPA i różne podkręcone wersje innych stylów. Choć takiego "Burgundowego Łowcę" z Podgórza lepiej omijać bo nie jest w stylu jaki ma prezentować
Jedyne co jeszcze może ratować duże, komercyjne browary to portery, które Polacy robią najlepsze na świecie :hellyes:
Mi najbardziej podoba się rozwój piw "Imprerialnych" w różnych browarach rzemieślniczych - RISy, Barley Wine, Imperial IPA i różne podkręcone wersje innych stylów. Choć takiego "Burgundowego Łowcę" z Podgórza lepiej omijać bo nie jest w stylu jaki ma prezentować
Jedyne co jeszcze może ratować duże, komercyjne browary to portery, które Polacy robią najlepsze na świecie :hellyes:
"Miarą człowieka jest umiejętność zacentrowania. Zbudować dom, zasadzić drzewo czy spłodzić syna potrafi dziś każdy, ale tylko prawdziwy mężczyzna precyzyjnie dośrodkuje w pełnym biegu." Trener Piechniczek
- Filippo911
- Juventino
- Rejestracja: 04 marca 2008
- Posty: 531
- Rejestracja: 04 marca 2008
ja tak samo nie wyobrażam sobie powrotu do lagerów, z ciekawszych ostatnio próbowanych polecam:
Dr Brew - Kinky Ale (chmiel Equinox - świetne nuty czerwonego jabłka / maliny)
Piwne Podziemie - Tropicalia
Pracownia Piwa - Saison Hey Now
z egzotycznych:
Birra del Borgo Re Ale (włochy) http://www.ratebeer.com/beer/birra-del- ... ale/49598/
i Matuska Raptor (czechy) http://www.ratebeer.com/beer/matuska-raptor-ipa/123352/
Dr Brew - Kinky Ale (chmiel Equinox - świetne nuty czerwonego jabłka / maliny)
Piwne Podziemie - Tropicalia
Pracownia Piwa - Saison Hey Now
z egzotycznych:
Birra del Borgo Re Ale (włochy) http://www.ratebeer.com/beer/birra-del- ... ale/49598/
i Matuska Raptor (czechy) http://www.ratebeer.com/beer/matuska-raptor-ipa/123352/
- pumex
- Juventino
- Rejestracja: 23 lutego 2008
- Posty: 10783
- Rejestracja: 23 lutego 2008
Kormoran to ogólnie rzecz biorąc najlepszy browar, z jakim miałem do czynienia. Najlepszy w sensie, że każde piwo spróbowane wywoływało u mnie bardzo pozytywne doznania (no może poza Coffee Stoutem, bo zwyczajnie za stoutami nie przepadam). Plon Czerwony i American Ipa rządząM.R. pisze:Z tą definicją browaru rzemieślniczego masz rację, ale jest chociażby taki średniej wielkości browar z Warmii jak Kormoran który ma rewelacyjną serie piw "Podróże Kormorana" (Witbier, Ipa, Rauchbock, Cofffe Stout) który pod definicję nie podpada ale trzyma poziom (przynajmniej ta seria, w ich "zwykłych" piwach bywają różne wady).
Lubię piwa treściwe, stworzone z połączenia słodów jasnych, wytrawnych (np pizneński) ze słodami ciut ciemniejszymi takimi jak karmelowy, monachijski. Nie przepadam za słodem czekoladowym.
Poza wspomnianymi piwami z Kormorana na topie w moim rankingu jest Golden Monk z AleBrowaru Terrence z Wąsosza oraz MC Farmer z Redenu również są niczego sobie.
Fanom piw mniej nachmielonych, dolnego fermentu, polecam Wąsosza 15-tkę. 7,8 volt, których w ogóle nie czuć, piwo nie jest nazbyt ciężkie a wręcz przeciwnie - zachwyca niespodziewaną owocowością.
- Dempsej
- Juventino
- Rejestracja: 09 grudnia 2012
- Posty: 204
- Rejestracja: 09 grudnia 2012
Pozwolę sobie na odświeżenie tematu
Czy jest wśród nas jakiś browarnik domowy ? Chciałbym zadać kilka podstawowych pytań co do procesu chmielenia
Pisze tutaj bo znalezienie czegoś na brawar.biz czy na piwo.org jest ogromnie czasochłonne.
A co do samego kraftu
Najbardziej lubię portery a ostatnia nowość z Komesu leżakowana z płatkami dębu zrobił na mnie wielkie wrażenie, zostawiłem sobie butelkę na kilka lat w piwnicy zobaczymy jak się zestarzeje. Największym bólem jest dla mnie cena tych piw
Czy jest wśród nas jakiś browarnik domowy ? Chciałbym zadać kilka podstawowych pytań co do procesu chmielenia
Pisze tutaj bo znalezienie czegoś na brawar.biz czy na piwo.org jest ogromnie czasochłonne.
A co do samego kraftu
Najbardziej lubię portery a ostatnia nowość z Komesu leżakowana z płatkami dębu zrobił na mnie wielkie wrażenie, zostawiłem sobie butelkę na kilka lat w piwnicy zobaczymy jak się zestarzeje. Największym bólem jest dla mnie cena tych piw
- nookie
- Juventino
- Rejestracja: 08 października 2002
- Posty: 820
- Rejestracja: 08 października 2002
Dempsej ja coś tam warzyłem kilka razy, ale pewnie już znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie gdzieś w czeluściach neta?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- pumex
- Juventino
- Rejestracja: 23 lutego 2008
- Posty: 10783
- Rejestracja: 23 lutego 2008
Komes leżakowany z płatkami dębowymi cenowo jest bardzo ok. Swego czasu kupiłem go za jakieś 6,5 zł - dobry stosunek jakości do ceny, co niestety ostatnio jest rzadkością. Butelki starzonych stoutów 0,33l za 20-parę złotych, Barley Wine 27,5 od Doctora Brew za 50 zł czy Imperium Prunum od Kormorana za 99 zł to jakiś absurd :doh:Dempsej pisze:Najbardziej lubię portery a ostatnia nowość z Komesu leżakowana z płatkami dębu zrobił na mnie wielkie wrażenie, zostawiłem sobie butelkę na kilka lat w piwnicy zobaczymy jak się zestarzeje. Największym bólem jest dla mnie cena tych piw
- nookie
- Juventino
- Rejestracja: 08 października 2002
- Posty: 820
- Rejestracja: 08 października 2002
Afera z Prunumem, to już w ogóle jakiś absurd. Jednak muszę przyznać, że kupiłem Bubę extreme z SzałPiw za 50 zł i była przepyszna. Gdybym mógł ją kupić jeszcze raz za takie same pieniądze, to zrobiłbym to bez wahania.pumex pisze:Komes leżakowany z płatkami dębowymi cenowo jest bardzo ok. Swego czasu kupiłem go za jakieś 6,5 zł - dobry stosunek jakości do ceny, co niestety ostatnio jest rzadkością. Butelki starzonych stoutów 0,33l za 20-parę złotych, Barley Wine 27,5 od Doctora Brew za 50 zł czy Imperium Prunum od Kormorana za 99 zł to jakiś absurd :doh:Dempsej pisze:Najbardziej lubię portery a ostatnia nowość z Komesu leżakowana z płatkami dębu zrobił na mnie wielkie wrażenie, zostawiłem sobie butelkę na kilka lat w piwnicy zobaczymy jak się zestarzeje. Największym bólem jest dla mnie cena tych piw
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.