Nowy komputer

Podyskutuj na temat najnowszych gier, poradź się innych w temacie zakupu nowego komputera czy poproś o pomoc, jeśli masz jakiś problem z nim związany.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ODPOWIEDZ
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 01 czerwca 2004
Posty: 6985
Rejestracja: 01 czerwca 2004
Podziękował: 0
Podziękowano: 1 razy

31 sierpnia 2015, 19:57

pumex pisze:Teraz pytanie: na co postawić? Silniejszy procek kosztem karty, czy odwrotnie? Macie jakieś sugestie lub inne pomysły? Zambro?
powiem tak - jeżeli jesteś taki kapryśny i marudzący jak w temacie mercato (a widzę, że tak - komp za 2 koła i ma na nim najnowsze gta chodzić :ahsisi: ), to nic Cie nie zadowoli. Mam jednak małą propozycję - nieważne co kupisz, powieś sobie w pokoju plakat z MacBookiem Air i narzekaj non stop mamie, że nie masz fajnego kompa. Może poczuje to samo co my, czytający temat o mercato i Twoje wypociny.


jackop pisze: Sorry, ale kupiłem dostęp do całej zawartości internetu
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 08 października 2002
Posty: 5175
Rejestracja: 08 października 2002
Lokalizacja: Lubartów
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

31 sierpnia 2015, 20:34

skoro chcecie tanio mieć i5 i zaoszczędzić na windowsie a mieć oryginalnego...
http://www.komputerymarkowe.pl/dell-opt ... -1272.html
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

Wirtualna Gra Piłkarska
pumex

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 23 lutego 2008
Posty: 10780
Rejestracja: 23 lutego 2008
Lokalizacja: K-PAX, ileś tam lat świetlnych...
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

31 sierpnia 2015, 20:49

Dzięki PeZet za fachową pomoc :ok:
Obrazek
Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 10 września 2011
Posty: 1252
Rejestracja: 10 września 2011
Lokalizacja: k. Wadowic
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

31 sierpnia 2015, 23:23

LordJuve pisze:Pamiętaj, że znacznie łatwiej wymienić GPU niż CPU.
Hę?
Dlaczego ?
Czasowo to jest dwie minuty dłużej + 20 zł za pastę :)

W jakie gry chcesz pograć? Może uda się złożyć coś tańszego i np kupić dysk SSD ;)
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

01 września 2015, 08:09

Mate.G pisze:
LordJuve pisze:Pamiętaj, że znacznie łatwiej wymienić GPU niż CPU.
Hę?
Dlaczego ?
Czasowo to jest dwie minuty dłużej + 20 zł za pastę :)

W jakie gry chcesz pograć? Może uda się złożyć coś tańszego i np kupić dysk SSD ;)
No najczęściej wiąże się to z wymianą płyty głównej i RAMu? Intel niemal co roku zmienia podstawki, a jeżeli ktoś wymienia CPU i mobo, to i zazwyczaj przechodzi na nowszy typ pamięci. Czyli aktualnie DDR4.

PS.
Gdybyś dokładnie poczytał wątek to wiedziałbyś w jakie gry chce grać. Temat SSD tez był już poruszany.
Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 10 września 2011
Posty: 1252
Rejestracja: 10 września 2011
Lokalizacja: k. Wadowic
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

01 września 2015, 11:15

LordJuve pisze: No najczęściej wiąże się to z wymianą płyty głównej i RAMu? Intel niemal co roku zmienia podstawki, a jeżeli ktoś wymienia CPU i mobo, to i zazwyczaj przechodzi na nowszy typ pamięci. Czyli aktualnie DDR4.
Akurat jeśli chodzi o przebudowę do i5, to nic nie trzeba zmieniać. A jeśli już wyjdzie jakaś nowa generacja + ramy ddr4 to ze starego komputera to zostaje tylko obudowa :prochno:

A kupno i5 i słabej karty też mija się z celem, bo jednostka nie spełni wymogów ^^

Nie ma to jak AMD, po 7 latach do mojego prywatnego komputera kupuje procesor do tej samej płyty(aktualizacja biosu do am3) i Wiedźmin na wysokich GTA V na wysokich :prochno: , ale teraz bym brał tylko Intela :C
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

01 września 2015, 12:45

Mate.G pisze:
LordJuve pisze: No najczęściej wiąże się to z wymianą płyty głównej i RAMu? Intel niemal co roku zmienia podstawki, a jeżeli ktoś wymienia CPU i mobo, to i zazwyczaj przechodzi na nowszy typ pamięci. Czyli aktualnie DDR4.
Akurat jeśli chodzi o przebudowę do i5, to nic nie trzeba zmieniać. A jeśli już wyjdzie jakaś nowa generacja + ramy ddr4 to ze starego komputera to zostaje tylko obudowa :prochno:
W ogóle teraz jest kiepski moment na budowę peceta. DDR4 są na rynku, ale bardzo drogie. Poza tym trzeba sporo kasy zainwestować w odpowiednią platformę. Dlatego większość ludzi kupuje zestawy z DDR3. Jednak jeżeli ktoś za rok, dwa lata zechce mieć DDR4, to trzeba będzie wymieniać CPU i mobo.
Mate.G pisze: A kupno i5 i słabej karty też mija się z celem, bo jednostka nie spełni wymogów ^^
Zależy. Większość gier "siedzi na" GPU, chociaż osobiście uważam, że i5 to dziś rozsądne minimum. Sam mam i7.
Mate.G pisze: Nie ma to jak AMD, po 7 latach do mojego prywatnego komputera kupuje procesor do tej samej płyty(aktualizacja biosu do am3) i Wiedźmin na wysokich GTA V na wysokich :prochno: , ale teraz bym brał tylko Intela :C
AMD? Masz coś w rodzaju Phenoma II? Jeśli tak, to Twój argument przestaje mieć większe znaczenie. W przypadku AMD nie ma sensu wymieniać procesora na nowszy. Zazwyczaj nie ma większego przyrostu wydajności w grach, niż na starych, ale poczciwych Phenomach. ;)
Ostatnio zmieniony 01 września 2015, 12:46 przez LordJuve, łącznie zmieniany 1 raz.
pumex

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 23 lutego 2008
Posty: 10780
Rejestracja: 23 lutego 2008
Lokalizacja: K-PAX, ileś tam lat świetlnych...
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

01 września 2015, 17:23

Lordzie, luknij PW :)
Obrazek
jarmel

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Rejestracja: 25 lutego 2006
Posty: 3160
Rejestracja: 25 lutego 2006
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 razy

01 września 2015, 17:49

Też mam starego Phenoma II z samodzielnie odblokowanym czwartym rdzeniem i Wiedzmin 3 na srednich smigal bez problemu :) Ale z nowszych to tylko intel.
A ja mam takie pytanko, bo przymierzam się powoli do zmodernizowania sprzętu, dysk ssd faktycznie daje takiego kopa? Jakbym kupił jakiś mały i trzymał na nim głównie system to byłby efekt?
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

01 września 2015, 18:03

jarmel pisze: A ja mam takie pytanko, bo przymierzam się powoli do zmodernizowania sprzętu, dysk ssd faktycznie daje takiego kopa? Jakbym kupił jakiś mały i trzymał na nim głównie system to byłby efekt?
Obrazek

Więcej na: http://pclab.pl/art53297-9.html

Tak, warto. Dyski SSD to jedna z niewielu nowych technologii, która daje realnego kopa. :)
pumex

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 23 lutego 2008
Posty: 10780
Rejestracja: 23 lutego 2008
Lokalizacja: K-PAX, ileś tam lat świetlnych...
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

01 września 2015, 21:46

Jeszcze jedna, mam nadzieję ostatnia już prośba do Was o pomoc :) Gdybyś ktoś łaskawy mógł zerknąć na konfigurację sprzętową w poniższym linku i napisać, czy wszystko ze sobą będzie działać tzn czy:
- procek pasuje do płyty głównej?
- jest dobrana odpowiednia pamięć RAM?
- czy poszczególne podzespoły będą (przynajmniej w teorii) wzajemnie wykorzystywać swoje możliwości?
- czy ten konkretny zasilacz dobrze ogarnie temat, czy potrzeba czegoś innego?

Bo na dniach chciałbym zamówić te komponenty, a lipa by wyszła, gdyby nagle się okazało, że coś do czegoś nie pasuje :/

http://www.morele.net/inventory/info/3S36L/

Z góry dzięki za pomoc :)
Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

01 września 2015, 22:40

@Up,

Jeżeli nie będziesz kręcił proca i grafiki, to ten zestaw spokojnie da radę. :)
pumex

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 23 lutego 2008
Posty: 10780
Rejestracja: 23 lutego 2008
Lokalizacja: K-PAX, ileś tam lat świetlnych...
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

02 września 2015, 09:56

Nie będę podkręcał.

Dzięki wielkie za poświęcony czas :)
Obrazek
Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 10 września 2011
Posty: 1252
Rejestracja: 10 września 2011
Lokalizacja: k. Wadowic
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

02 września 2015, 10:31

LordJuve pisze: AMD? Masz coś w rodzaju Phenoma II? Jeśli tak, to Twój argument przestaje mieć większe znaczenie. W przypadku AMD nie ma sensu wymieniać procesora na nowszy. Zazwyczaj nie ma większego przyrostu wydajności w grach, niż na starych, ale poczciwych Phenomach. ;)
Taak, zmieniłem amd245 na phenoma 965 be + podkręciłem go, nie zmieniając 7 letniego mobo. Stwierdziłem, że to zły czas na kupno jednostki, a pograć mogłem sobie we wszzystko co chciałem Wiedźmin na średnio wysokich i GTA V na wysokich ;)

Pumi
Pamiętaj, że w tym zestawie zapomniałeś o obudowie :prochno:
A do jakiej budy chcesz to wszystko włożyć? (zgaduje, że coś tam masz skoro nie zamówiłeś)
Jest podobny do tego
http://www.morele.net/inventory/info/1KXo0m/
Z tym, że zaoszczędziłem na pamięci i dysku.
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

02 września 2015, 13:41

Nie warto oszczędzać 19 zł na 500 GB przestrzeni dyskowej. :)
ODPOWIEDZ