Nowy komputer

Podyskutuj na temat najnowszych gier, poradź się innych w temacie zakupu nowego komputera czy poproś o pomoc, jeśli masz jakiś problem z nim związany.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ODPOWIEDZ
mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 listopada 2006
Posty: 1456
Rejestracja: 26 listopada 2006
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 16:42

Jak w temacie, mam zamiar złożyć nowego kompa. Jest jednak jeden, mały problem - nie za bardzo orientuję się jaki sprzęt jest aktualnie najlepszy dla zwykłych użytkowników. Chodzi o cenę i niewygórowane możliwości.
Konkretnie potrzebuję nowej płyty głównej, procka, karty grafiki i ramu (2gb ddr2 - to ogarniam ;p )
Proszę o pomoc związaną z doborem płyty gł., grafiki i procka.
Chciałbym po prostu odmłodzić mojego PCeta.
Dysk mam (SATA II, więc bez problemu pójdzie w nowym sprzęcie), karte muzyczna starą również no i napęd. Jak wspominałem już dwa razy - chodzi jedynie o te 3 pogrubione rzeczy.

Nie wiem czy uda mi się zamknąć w kwocie 550zł.
Po prostu chciałbym odpalić najnowsze gierki bezproblemowo, szybko, łatwo i przyjemnie.

Proszę o pomoc i rady, mile widziane bezpośrednie linki ze stron typu allegro.
Oczekuję również na jakieś komentarze, czego wy używacie i czy się sprawdza.
Z góry dzięki, czekam na odpowiedzi! ; )


Del

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 13 marca 2003
Posty: 592
Rejestracja: 13 marca 2003
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 16:50

Ja tam nie jestem na bierzaco z nowym sprzetem, bo tak szybko wychodza nowe modele i ceny sie zmieniaja ze po prostu mi sie nie chce tego wszystkiego "studiowac". Mimo, ze wybieram sie na studia informatyczne, to wiem jedno. W 550zl ciezko ci sie bedzie zmiescic.. Ja prawie 2 lata temu sa sama plyte z prockiem tyle dalem. Wiadomo, czasy sie zmieniaja i teraz za tyle kupisz juz cos lepszego, ale na porzadna grafike moze juz braknac (zalezy czy kupisz plyte glowna na AGP czy PCI-E).
mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 listopada 2006
Posty: 1456
Rejestracja: 26 listopada 2006
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 17:08

Załóżmy:
Jest taki GeForce
http://www.allegro.pl/item416562511_xfx ... s_g94.html
Jest taka płyta
http://www.allegro.pl/item421497060_ply ... datki.html
I jest taki procesor
http://www.allegro.pl/item423232545_pro ... s_478.html

I daję 600 zł. Czy warto? Parametry dla mnie odpowiednie.
(Są to pierwsze lepsze napotkane na allegro)
Del

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 13 marca 2003
Posty: 592
Rejestracja: 13 marca 2003
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 17:36

Nie moze tak byc, poniewaz ta grafika jest na PCI - Express a na tej plycie jest AGP, wiec nie mialbys jak tej karty tam umiescic.
Chociaz grafika jest bardzo dobra juz.
Płyta i procek tez musza byc do siebie dobrane.
Mysle, ze lepiej jakby kupic juz plyte z procesorem lepiej.

Wydaje mi sie ze ta est calkiem nie zla. Grafike, co jest na plycie glownej pewnie mozna zawsze w biosie wylaczyc, a nie ma takich zlych parametrow. Jest razem z procesorem 2,4ghz (3800+) na DDR 2.
Chociaz ja jakos nie jestem przekonany do plyt glownych z zintegrowanymi grafikami.
Ale tak jak napisalem w poprzednim poscie. Nie jestem na bierzaco z nowinkami technicznymi wiec nie wiem czy to akurat dobra rada ;) Musialby jakis spec napisac co o tym mysli i rzetelnie doradzic :)
Ostatnio zmieniony 23 sierpnia 2008, 17:46 przez Del, łącznie zmieniany 3 razy.
mateelv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 listopada 2006
Posty: 1456
Rejestracja: 26 listopada 2006
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 17:41

Del pisze:Nie moze tak byc, poniewaz ta grafika jest na PCI - Express a na tej plycie jest AGP, wiec nie mialbys jak tej karty tam umiescic.
Chociaz grafika jest bardzo dobra juz.
Płyta i procek tez musza byc do siebie dobrane.
Mysle, ze lepiej jakby kupic juz plyte z procesorem lepiej.
To słuchaj. Jak będziesz miał chwile czasu, wejdż na allegro, dobierz mniej więcej jakbyś ty to widział. Tak ok. w cenie 600zł, może wykraczać ponad i wstaw tutaj co wymyśliłeś. Kurde, właśnie coś tak bardzo obrazowego by mi sie przydało, same konkretny, tak jakbym miał jutro iść do sklepu i kupić. ; )

EDIT: Jakieś za tanie to chyba, żeby było dobre ;p
ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 17 lipca 2003
Posty: 833
Rejestracja: 17 lipca 2003
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

23 sierpnia 2008, 18:45

Wejdź na forum o tematyce komputerowej, najlepiej tutaj:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewforum ... 5ac38cdc69

Napewno pomogą Ci lepiej niż forum o tematyce ściśle piłkarskiej.
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

24 sierpnia 2008, 10:05

GF 9600 to badziew.

Procesor do nowych gier? Teraz już tylko 2 rdzeniowy i od Intela - wole AMD, ale tym razem Intel dał wycisk AMD.

Do tego plyta obslugująca DDR2, PCI-e i nowoczesne procesory 2 rdzeniowe pod Intela - a te bywaja przewaznie drozsze od plyt pod AMD.

Tyle ci trzeba wiedziec, teraz szukaj sprzetu, ktory spelnia te warunki i miesci sie w twoim budżecie.

Aha, jak chcesz DOBRE forum komputerowe to nie szukaj go na dobreprogramy, ale zaglądnij tutaj: http://nvision.pl/forum/.
Wojt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 02 lipca 2006
Posty: 439
Rejestracja: 02 lipca 2006
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

24 sierpnia 2008, 20:34

Ja radzę tak: odpuść sobie AMD (Ati także), bo w tej chwili są zdecydowanie słabsze od kombinacji Intel - Nvidia. Co do procesora innego niż Core 2 Duo/Quad pod uwagę nie bierz, nie ma po co. NAwet słabsze Duo mają to do siebie, żę można je baaaqrdzo nieźle podkręcić, więć tu się da zaoszczędzić. Co do płyty, szukaj takiej z obsługą SLi, może sie zawsze przydać.
From rivers of sorrow, to oceans deep with hope, I have travelled them.
Now, there is no turning back, the limit, the sky. I ask my questions:
Why? What today? When tomorrow?
Won't you join me on the perennial quest?
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

25 sierpnia 2008, 10:55

Wojt pisze:Co do płyty, szukaj takiej z obsługą SLi, może sie zawsze przydać.
A ja odradzam takie rozwiązanie, sam kiedyś tak myślałem i co? Nic z tego, niepotrzebnie teraz tylko wydasz więcej kasy i tyle a później i tak wyjdą układy bardziej nowoczesne, które będą obsługiwać nowe technologie i trzeba będzie inwestować w kolejną, nowszą kartę graficzną a nie pakować 2.

Jak chcesz, SLI fajny bajer, ale tylko jeśli autentycznie chcesz wsadzić 2 karty graficzne i w najbliższym czasie sobie na to pozwolisz, jak nie...nie ma sensu, lepiej kup mocniejszy procesor niż droższą płytę główną.
MarcinB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 20 marca 2005
Posty: 554
Rejestracja: 20 marca 2005
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

25 sierpnia 2008, 15:53

Zamieszczę swoje pytanie w tym temacie gdyż nie chcę zaśmiecać podobnym tematem na forum. Mam do wyboru laptop lub komputer. Nie wiem co wybrać,co będzie dla mnie lepsze. Zaczynam studiować w innym mieście, więc w domu będe tylko na weekendy,a reszta czasu na studiach. Co radzicie, czy lepiej kupić komputer czy laptop w tej samej cenie, ale już wiadomo że z gorszymi parametrami.

Ciao
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

25 sierpnia 2008, 18:59

A podaj może podstawowe parametry laptopa i PC, które możesz mieć. Najlepiej jakbyś podał producenta i model laptopa.

Poza kwestią finansową - chodzi mi o to czy nie przepłacisz - pozostaje ta bardziej praktyczna.

Piszesz, że zaczynasz studia, w innym mieście, więc jak widać będziesz w ruchu ciągle, PC raczej nie będziesz woził ze sobą z domu na studia i odwrotnie. Więc jak widać, laptop wydaje się w tej materii dużo lepszym wyborem.

Zależy też do czego chcesz używać komputera, nauka(jakie studia wybrales?), filmy, muzyka, gry? To wszystko ma znaczenie. O ile laptopa można używać do tych 3 pierwszych tak grać na laptopie jest już ciężko.

Ogólnie wydaje mi się, że w twoim wypadku lepszym wyborem byłby laptop. Nie ma cie w domu cały tydzień, więc komputer jest ci potrzebny poza domem, bierzesz wiec laptopa i ciągle masz go pod ręką.

Masz komputer już w domu? Jeśli tak, a zależy ci np. na graniu podczas studiów( :wink: ) to możesz wybrać PC i postawić go tam gdzie bedziesz mieszkał podczas studiów, jak przyjedziesz na weekend to zawsze zostaje ci komp w domu.

Jednak wątpię, że gry ci w głowie, poza tym laptopa możesz zabrać na uczelnie, zapewne się i tam przyda przez okres studiów.
W laptopie znacznie łatwiej jej się podłączyć pod neta(mobilność, wbudowane wi-fi, rj-45 itp.).

Ja ci radzę laptopa, ale może napisz jeszcze co to za sprzęt dokładnie jest i do czego jest ci on potrzebny.
Radek_88

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 22 stycznia 2005
Posty: 2351
Rejestracja: 22 stycznia 2005
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 0
Podziękowano: 0
Kontakt:

25 sierpnia 2008, 22:10

Jesli chodzi o studia to laptop jest zdecydowanie lepszym wyborem. Nie ma co sie w ogole zastanawiac, tylko brac lapka.
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 01 czerwca 2004
Posty: 6985
Rejestracja: 01 czerwca 2004
Podziękował: 0
Podziękowano: 1 razy

26 sierpnia 2008, 12:26

Radek_88 pisze:Jesli chodzi o studia to laptop jest zdecydowanie lepszym wyborem. Nie ma co sie w ogole zastanawiac, tylko brac lapka.
Do gier, darmowego pobierania z radiówki na uczelni i przechowywania zdjęć z imprez :C
wiem, sam kupowałem "laptopa na studia"
jackop pisze: Sorry, ale kupiłem dostęp do całej zawartości internetu
LordJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 26 maja 2005
Posty: 4159
Rejestracja: 26 maja 2005
Lokalizacja: "Tam gdzie diabeł mówi dobranoc"
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

26 sierpnia 2008, 20:08

Miś Coccolino pisze:
Radek_88 pisze:Jesli chodzi o studia to laptop jest zdecydowanie lepszym wyborem. Nie ma co sie w ogole zastanawiac, tylko brac lapka.
Do gier
Z tymi grami to bym trochę uważał, bo jeśli ktoś chce pograć w starsze gry to nie ma problemu, jednak jeśli ktoś jest aktywnym graczem i lubi sobie popykać w nowe tytuły to trzeba zabulić za laptopka do grania ok. 5000 zł - tyle mw. kosztuja laptopy dedykowane dla gracza.
Kryształ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 17 sierpnia 2005
Posty: 756
Rejestracja: 17 sierpnia 2005
Lokalizacja: GDA
Podziękował: 0
Podziękowano: 0

05 września 2008, 14:51

Wsumie to powinienem zalozyc chyba nowy temat ale nie wiem. Chodzi o to ze chce zrobic format, robilem juz to wczesnije i bylo ok. Teraz mam problem takiego typu ze kiedy wkladam plyte z windowsem, resetuje kompa to nie chce mi sie wlaczyc automatycznie instalator windowsa i nie mam jak sformatowac kompa. Czy ktos wie jak mozna zrobic to "manualnie" ??
ODPOWIEDZ