Książki
- Teo
- Juventino
Ja polecam: "Moja historia futbolu" ,obie części czyli cz.1 Świat i cz.2 Polska,autorstwa dziennikarza Stefana Szczepłka.Naprawdę dobrze się czyta i można się sporo dowiedzieć,a do tego masa ciekawych "skanów" różnorakich pamiątek piłkarskich(oraz zdjęć) których autor posiada pokaźną kolekcję.Czuć,że to prawdziwy pasjonat który naprawde kocha piłkę
- Flas
- Juventino
Interesuje Cię bardziej science? czy fiction? Z podanych przez ciebie pozycji zacząłem czytać Przebudzenie lewiatana, ale mi jakoś nie podeszło. Jeśli mogę coś polecić to (pomijając oczywistości typu - Diunę, Dicka, Fundację, czy Endera,):Wiking pisze:Polecacie jakieś książki SF?
Ew. czytaliście coś z listy:
- Blackout
- Historia twojego życia - Chianga
- Leviathan wakes
- Sekunde za późno
?
- trylogię Atalaya Jagi Rydzewskiej; cykl Głębia Marcina Podlewskiego; - space opery, mniej popularne, ale mnie wciągnęły jak mało co;
- cykl Gambit MIchała Cholewy - ciężko zaklasyfikować - najbliżej do military sf (w późniejszych tomach rozwija się koncepcja SI), co ważne to zdecydowanie bardziej science;
- Gamdec Przybyłka - mamy tu i wirtualną rzeczywistość i SI i elementy space opery (pierwsze tomy to zbiory opowiadań wprowadzające w świat);
- dobry jest też cykl "POla dawno zapomnianych bitew" Szmidta
Ogólnie polecam polskie SF - również bardziej klasyczne - Lem, Zajdel (Limes inferior)
Ostatnio jestem pod dużym wrażeniem McAuley Paul J. Cicha wojna - elementy postapokalipsy, space opery, z dużym naciskiem na naukę (albo pseudo naukę - nie czuję się kompetentny oceniać ), wizja kolonizacji układu słonecznego i "rozwoju/ewolucji" człowieka chyba najbardziej prawdopodobna (wg mnie) z fantastyki którą czytałem.
Kiedyś duże wrażenie zrobiły na mnie Stalowy Szczur i Planeta Śmierci Harrisona, ale nie wiem jak wytrzymałyby próbę czasu.
A i polecam jeszcze tego pana - Stirling S. M. - popełnił cykl "Draka" chyba najbardziej kompletną historię alternatywną jaką zdarzyło mi czytać. (pomimo że w Polsce wydano tylko 2 z 4 tomów cyklu)
- Wiking
- Juventino
W sumie nie doprecyzowałem, że chodzi mi o nowsze SF (ostatnie ~10lat).
Starsze mam w miarę ogarnięte, także Dick, Lem, Zajdel, Le Guin, Card, Strugaccy, Stephenson, Gibson odpadają.
Co do Lewiatana to dużo złego słyszałem o polskim tłumaczeniu.
Starsze mam w miarę ogarnięte, także Dick, Lem, Zajdel, Le Guin, Card, Strugaccy, Stephenson, Gibson odpadają.
Co do Lewiatana to dużo złego słyszałem o polskim tłumaczeniu.
- PietroBosman
- Juventino
A ktoś czytał tego nowego "Mocka" Krajewskiego?
- Viking
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Trochę odkurze temat, ale chciałbym polecić dwie serie fantastyki. Jak dla mnie top z tej tematyki.
Steven Erikson - Malazańska Księga Poległych
Robert M. Wegner - Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza
Steven Erikson - Malazańska Księga Poległych
Robert M. Wegner - Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
To coś odpiszę bo czytałem.
Malazańska... to dość ciężki kawałek lektury. Zakupiłem "za niemało" calutką serię i zaciąłem się na 3im tomie. Nie warto zacząć czytać ciurkiem, ale dawkami, na pewno kiedyś wrócę, warto - tylko z umiarem. Tam jest kilka tysięcy stron do przełknięcia.
Opowieści... to świetna pozycja i niech kogoś nie zmyli nazwisko - autor polski, seria "się pisze" także warto czekać
Ze swojej strony, mogę polecić starszą pozycję (zapoczątkowana w '95) Kresa, za którą się wziąłem - "Księga Całości" To absolutnie topowa seria, a w 2022 wyszedł dziesiąty tom. Na szczęście i niestety, gdyż Autor od nas odszedł, dobrze, iż zdążył to zakończyć. Zaplanował jeszcze trzy części (lub jedną zamkniętą w trzech mniejszych - jak zwał tak zwał), i mają zostać wydane pośmiertnie. Szkoda, że w pewnym momencie zdecydował się na pisarską emeryturę, jest (był) fenomenalny. Na 100% nabędę i polecam.
- Viking
- Juventino
Zastanawiałem się nad Kresem czy kupić jego książki jako kolejną serię. Jednak wybór padł na Abercrombie i Pierwsze Prawo.Volto pisze: ↑16 lipca 2023, 18:00To coś odpiszę bo czytałem.
Malazańska... to dość ciężki kawałek lektury. Zakupiłem "za niemało" calutką serię i zaciąłem się na 3im tomie. Nie warto zacząć czytać ciurkiem, ale dawkami, na pewno kiedyś wrócę, warto - tylko z umiarem. Tam jest kilka tysięcy stron do przełknięcia.
Opowieści... to świetna pozycja i niech kogoś nie zmyli nazwisko - autor polski, seria "się pisze" także warto czekać
Ze swojej strony, mogę polecić starszą pozycję (zapoczątkowana w '95) Kresa, za którą się wziąłem - "Księga Całości" To absolutnie topowa seria, a w 2022 wyszedł dziesiąty tom. Na szczęście i niestety, gdyż Autor od nas odszedł, dobrze, iż zdążył to zakończyć. Zaplanował jeszcze trzy części (lub jedną zamkniętą w trzech mniejszych - jak zwał tak zwał), i mają zostać wydane pośmiertnie. Szkoda, że w pewnym momencie zdecydował się na pisarską emeryturę, jest (był) fenomenalny. Na 100% nabędę i polecam.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- Volto
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Również mam na rozpisce. Nie jest zła acz to bezwzględnie nie ten poziom, z drugiej strony - przeczytany pierwszy tom i zaraz zakupiłem następne, i stało się nimi to samo, czyli na logikę gorszy sort to nie jest. Po prostu zupełnie inny typ książki, aczkolwiek i to fantasy, i to.
PS: Jak Ci się podoba to pamiętaj, że cykli 'pierwsze prawo' są dwa i jeszcze trzy wcześniejsze pozycje z tego uniwersum. Abercombie jest jaki jest, niespodzianki nie sprawia, przypadnie do gustu jedna książka, przypadną i inne też. Do "epoki obłedu" jeszcze się nie zabrałem (nawet nie posiadam), aczkolwiek wiadomo czego się spodziewać.
PS: Jak Ci się podoba to pamiętaj, że cykli 'pierwsze prawo' są dwa i jeszcze trzy wcześniejsze pozycje z tego uniwersum. Abercombie jest jaki jest, niespodzianki nie sprawia, przypadnie do gustu jedna książka, przypadną i inne też. Do "epoki obłedu" jeszcze się nie zabrałem (nawet nie posiadam), aczkolwiek wiadomo czego się spodziewać.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2023, 18:40 przez Volto, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viking
- Juventino
Moje top 3 które przeczytałem to chyba:
1. Malazańska Księga Poległych
2. Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza
3. Pieśń Lodu i Ognia
Wyróżnienie dla Sandersona i Archiwum Burzowego Światła, ale to taki lżejszy temat.
Na liście do.przeczytania mam wiele pozycji, chociażby Czarną Kompanię Glena Cooka.
1. Malazańska Księga Poległych
2. Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza
3. Pieśń Lodu i Ognia
Wyróżnienie dla Sandersona i Archiwum Burzowego Światła, ale to taki lżejszy temat.
Na liście do.przeczytania mam wiele pozycji, chociażby Czarną Kompanię Glena Cooka.
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- Michael_M
- Juventino
- Podziekował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Aż prosi się by ludzie więcej czytali. Osobiście jak widzę te statystyki że Polacy prawie w ogóle nie czytają a potem słyszę rozmowy ludzi na mieście to to widać. Uważam że 1 książka w miesiącu krzywdy nikomu nie zrobi a może przynieść sporo dobrego. Ja obecnie w tym roku jakieś 32 na ten moment.
"Dom stu szeptów" Mastertona był super.
"Dom stu szeptów" Mastertona był super.